Η Δελφική ιδέα που οραματίστηκε ο Άγγελος Σικελιανός

Οι πρώτες Δελφικές Εορτές πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 10 Μαΐου 1927, στο αρ­χαίο θέατρο και στο στάδιο των Δελφών. Ήταν το αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης διοργάνωσης βασισμένης στη Δελφική Ιδέα που είχε οραματιστεί ο Άγγελος Σικελιανός, την ιδέα συγκρότησης μιας παγκόσμιας πνευματικής κοινότητας με στόχο την πνευματική ανύψωση και συναδέλφωση των λαών θέτοντας στο επίκεντρο τα ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Στο κάλεσμά του για τη διάδοση της «Δελφικής Προσπάθειας» κύριος συμπαραστάτης του ήταν η σύζυγός του Αμερικανίδα Έυα Πάλμερ η οποία ερχόμενη στην Ελλάδα το 1906, είχε αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη του αρχαίου θεάτρου και της βυζαντινής μουσικής, ενώ αποκαλυπτική υπήρξε η γνωριμία της με τον λαϊκό μας πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια των Δελφικών Εορτών παρουσιάστηκαν ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, συναυλία βυζαντινής μουσικής, δημοτικοί χοροί και τραγούδια από τοπικά συγκροτήματα, αθλητικοί και ιππικοί αγώνες, αναπαραστάσεις αρχαίων τε­λετουργικών χορών και έκθεση λαϊκής χειροτεχνίας. Επαναλήφθηκαν το 1930 όπου παρουσιάστηκαν οι Ικέτιδες του Αισχύλου, και αποτέλεσαν ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός για την Ελλάδα της εποχής προσελκύοντας το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, ξένων και Ελλήνων που επισκέφθηκαν τους Δελφούς. Αν και μετά το 1930 τα οικονομικά ζητήματα στάθηκαν εμπόδιο στη συνέχιση της «Δελφικής Προσπάθειας» η διοργάνωση των εκδηλώσεων ήταν μια από τις κύριες προσφορές της προσπάθειας του ζεύγους Σικελιανού στους Δελφούς και άνοιξαν το δρόμο για παραστάσεις στον ελλαδικό χώρο σε αρχαία θέατρα και για την καθιέρωση του θεσμού των Επιδαυρίων (1954).

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο της διοργάνωσης των πρώτων Δελφικών Εορτών (9 Μαΐου 1927) το ντοκιμαντέρ της Μαίρης Κουτσούρη «Δελφικές Γιορτές», παραγωγής 1981, στο οποίο περιλαμβάνεται υλικό από την κινηματογράφηση στιγμιοτύπων από τους αδελφούς Γαζιάδη κυρίως από την παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη (1927).

ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

(video)

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στις πρώτες Δελφικές Εορτές που διοργάνωσαν ο Άγγελος και η Εύα Πάλμερ Σικελιανού στους Δελφούς, στη Δελφική Ιδέα και στο όραμα για πνευματική αμφικτιονία που είχαν καλλιεργήσει, με σκοπό τη συσπείρωση των πνευματικών ανθρώπων της εποχής και τη συνεργασία για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών. Μεταξύ άλλων, οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν γυμνικούς αγώνες και την παράσταση της τραγωδίας του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης – η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος σε υπαίθριο χώρο.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, παρατίθενται πληροφορίες για την προετοιμασία του εγχειρήματος και προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία των αδελφών Γαζιάδη, με βωβές λήψεις των γυμνικών αγώνων και της θεατρικής παράστασης. Στα βωβά πλάνα εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Γιώργος Μπούρλος (Προμηθέας), Αυλωνίτης (Κράτος), Δεστούνης (Ήφαιστος), Μαρίκα Καλογερικού (Βία), Μαυρογένης (Ωκεανός), Κατερίνα Κακούρη (Ιώ), Δεστούνης (Ερμής). Στο ρόλο της Κορυφαίας του Χορού η Κούλα Πράτσικα.

Η σκηνοθεσία, η χορογραφία (με βάση χορικές κινήσεις που απεικονίζονται σε αρχαία αγγεία) και τα κοστούμια ήταν της Εύας Σικελιανού, η σκηνογραφία του γλύπτη Κώστα Φώσκολου και η μουσική του Κωνσταντίνου Ψάχου (για πρώτη φορά επιχειρείται βυζαντινή μουσική για τα χορικά). Η απόδοση του κειμένου στη νεοελληνική έγινε από τον Ιωάννη Γρυπάρη (1925), η διδασκαλία Χορού από τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και οι μάσκες κατασκευάστηκαν από τη γλύπτρια Ελένα Σαρντώ.

Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών που υποδύονται τους θεατρικούς ρόλους και τα χορικά της παράστασης, μετά την προσθήκη ήχου στο βωβό φιλμ από τον Οκτάβιο Μερλιέ το 1971, με τη συνδρομή ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου και μιας ομάδας πρώην χορευτριών μελών του χορού των Ωκεανίδων: Γιώργος Μπούρλος (Προμηθέας), Θόδωρος Μορίδης (Κράτος), Στέλιος Βόκοβιτς (Ήφαιστος), Στέλιος Βόκοβιτς (Ωκεανός), Ελένη Χατζηαργύρη (Ιώ), Νίκος Καζής (Ερμής).

Έτος παραγωγής: 1981

Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη

Διαβάζει η Μαριτίνα Πάσσαρη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος