H Αντιγόνη Βαλάκου αυτοβιογραφείται στα Πρόσωπα Θεάτρου του 1983 (video)

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου, της σημαντικής πρωταγωνίστριας του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννημένη στην Καβάλα, η Αντιγόνη Βαλάκου έκανε τα πρώτα της βήματα στο θεατρικό σανίδι το 1946 με το θίασο του Αιμίλιου Βεάκη, συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας, το Θέατρο Τέχνης, με το Εθνικό Θέατρο, τον Κώστα Μουσούρη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, άλλους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, ενώ συγκρότησε και δικούς της θιάσους. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 2011 στο έργο του Στήβεν Τέμπερλυ, “Το σουβενίρ” (2011, θέατρο Αγγέλων Βήμα, σκηνοθεσία Γιώργος Καραμίχος. Υπήρξε καθηγήτρια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από το 1982 έως το 2007. Η Αντιγόνη Βαλάκου έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 2013.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια εκπομπή της σειράς «Πρόσωπα Θεάτρου», παραγωγής 1983, στο οποίο η Αντιγόνη Βαλάκου αυτοβιογραφείται.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

Σειρά εκπομπών αφιερωμένη σε προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου μιλά για τη ζωή και την διαδρομή της στο θέατρο.

Η ηθοποιός μιλά για ξεκίνημα και την πορεία της στο θέατρο, τις συνεργασίες της με το Εθνικό Θέατρο αλλά και τον Σπύρο Ευαγγελάτο, ενώ θυμάται παραστάσειςσταθμούς στην διαδρομή της όπως η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στην Επίδαυρο και η «Μήδεια» του Σενέκα. Ερμηνεύει αποσπάσματα από τις τραγωδίες στο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Για την ίδια μιλά ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος. Προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη θεατρική της πορεία, ενώ ακούγεται η ίδια σε απόσπασμα από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».

Στο ξεκίνημα της εκπομπής, ακούγεται σε απόσπασμα από το ποίημα ‘‘Μαρίνα των βράχων’’ του Οδυσσέα Ελύτη. Η ηθοποιός αναφέρεται στην προσωπικότητά της και μιλά για τη φοίτησή της στη Δραματική Σχολή του Δημήτριου Ρώτα από όπου και αποφοίτησε. Στην συνέχεια, αναφέρεται στην συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο και τον σκηνοθέτη Αλέξη Σολωμό. Θυμάται στιγμές από την πολυετή συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο και αναφέρεται στο πώς προσεγγίζει τους ρόλους που υποδύεται.

Έτος παραγωγής:

1983

Έρευνα-επιμέλεια:

Νανα Νικολάου-Χρίστος Αυθίνος

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Κωστής Ζώης

Παραγωγή: Θεατρικό Τμήμα ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος