Γιώργος Μιχαλακόπουλος – 16 Δεκεμβρίου 2023 (video)

Σύνοψη
  • Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε κλασικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου
  • Ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας, δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίσης διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων
  • Το 1981 οργάνωσε στις φυλακές Κορυδαλλού το θεατρικό εργαστήρι με κρατούμενους

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Μιχαλακόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 16 Δεκεμβρίου 2023, καταγράφοντας μια μακρά και δημιουργική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε κλασικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου όπως των Τσέχωφ και του Μολιέρου. Συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις, όπως «Έγκλημα και τιμωρία», «Δον Ζουάν» «Ο θάνατος του εμποράκου», «Έντα Γκάμπλερ», «Ο γλάρος», «Το τίμημα», «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκρην» κ.ά.

Το 1973 ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας, ανεβάζοντας παραστάσεις όπως «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά, «Συνεργός» του Φρ. Ντύρενματ, «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Τσέχωφ. Σημαντική ήταν η πορεία του και στον κινηματογράφο, με ταινίες όπως: «Ξύπνα Βασίλη» (1969), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Ένα γελαστό απόγευμα» (1979), «Ο γύρος του θανάτου» (1983), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995), «Ο Κύριος με τα Γκρι» (1997) κ.ά.

Το τηλεοπτικό κοινό τον αγάπησε μέσα από τη σειρά του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος κι εκείνος»και τη φιγούρα του Σόλωνα, αλησμόνητο δίδυμο με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ από το 1972 έως το 1974, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα υπήρξε καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δίδαξε στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κατά την περίοδο 1974-1986 και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Το 1981 οργάνωσε στις φυλακές Κορυδαλλού το θεατρικό εργαστήρι με κρατούμενους.

Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται τον καταξιωμένο ηθοποιό μέσα από την αριστουργηματική ερμηνεία του στο θεατρικό μονόπρακτο του Άντον Τσέχωφ (1860-1904) «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού». Ο εν λόγω μονόλος μαζί με τα τρία κωμικά μονόπρακτα του μεγάλου Ρώσου δραματουργού «Η Επέτειος», «Η Αρκούδα» και «Πρόταση γάμου», που δίνουν μια σαρκαστική εικόνα του γάμου, παρουσιάστηκαν το 1976 από το «Θέατρο Σάτιρας» του Γιώργου Μιχαλακόπουλου κάτω από τον τίτλο «Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου». Το θεατρικό έργο μεταδόθηκε την ίδια χρονιά από την τηλεόραση της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της σειράς «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ», σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, μετάφραση-προσαρμογή κειμένου Δώρας Λιτινάκη και σε τηλεσκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
“ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ” του Αντόν Τσέχωφ

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο σατιρικός μονόλογος «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Αντόν Τσέχωφ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1886. Ο ήρωας Νιούχιν είναι “ο σύζυγος της γυναίκας του”, όπως τον ονομάζει ο Τσέχωφ. Ζει στην επαρχία με τη γυναίκα του και τις 13..κόρες τους. Κάνει μία επιστημονική ομιλία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού “όπως ακριβώς του ζητήθηκε από την γυναίκα του”. Κάνει αυτό που του είπαν όπως πάντα χωρίς να αντιστέκεται. Στη μέση της ομιλίας όμως δεν αντέχει και μιλάει για την δική του αλήθεια, μπροστά στο κοινό του. Στον ρόλο του Ιβάν Ιβάνοβιτς Νιούχιν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Διάρκεια: 17’

Ημερομηνία μετάδοσης: 21 Ιουνίου 1976

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος