Ο ποιητής της “Ρωμιοσύνης” Γιάννης Ρίτσος πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 1990. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης. Με μια μακρά σειρά δημοσιευμένων ποιητικών συλλογών που ξεκινούν από το 1934 (πρώτη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Τρακτέρ»), ο Ρίτσος διακρίθηκε τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα πεζογραφήματα, τέσσερα θεατρικά, όπως και μελέτες για ομοτέχνους συγκροτούν το κύριο σώμα του έργου του. Επίσης, πολυάριθμες μεταφράσεις, χρονογραφήματα και πλήθος δημοσιευμάτων. Ο «Επιτάφιος» (1936), η «Ρωμιοσύνη» (γραμμένη το 1945-47 και τυπωμένη πρώτη φορά το 1954) και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» (1956) είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του.
Λόγω της αριστερής του δράσης ο Γιάννης Ρίτσος έζησε για πολλά χρόνια στην εξορία. Τα χρόνια 1948 – 1952 εξορίστηκε στο Κοντοπούλι Λήμνου, στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη και από τον Απρίλιο του 1967 ως τον Δεκέμβριο του 1970 στη Γυάρο, στο Παρθένι και στη Σάμο (κατ’ οίκον περιορισμό).
Ανάμεσα στις πολλές τιμητικές διακρίσεις που έλαβε είναι το Πρώτο Κρατικό βραβείο Ποίησης (για το έργο «Σονάτα του Σεληνόφωτος»), το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ειρήνης Λένιν, το Βραβείο Ποιητή Διεθνούς Ειρήνης του ΟΗΕ κ.ά.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το αφιέρωμα:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος: Ποίηση και Εικόνα» ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης» αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή πλευρά του εαυτού του και μιλάει για τη ζωγραφική. Ο Γιάννης Ρίτσος αυτοβιογραφείται, μεταφέροντας μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, τη ζωή και την εξορία του, αναλύοντας παράλληλα το ποιητικό και το εικαστικό του έργο.
Αναφέρεται στην ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, δείγματα της οποίας αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα, την ευαισθησία, τον ρομαντισμό και τα πάθη του. Αναλύει τη σχέση εικόνας και ποίησης, αντιμετωπίζοντας τη ζωγραφική ως έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης της ποίησης. Θυμάται τα χρόνια εξορίας, δοκιμασίας και αντίστασης μέσα από την ποίηση και τη ζωγραφική πάνω σε πέτρες με παραστάσεις ομορφιάς και ονείρου.
Μιλάει, επίσης, για τα ερεθίσματα του ποιητή και ζωγράφου Γιάννη Ρίτσου, καθώς και για τη γνωριμία και συνεργασία του με τον Ελληνοϊταλό καλλιτέχνη Κάρλο Καρόσο (Carlo Carosso) και τον αγγειοπλάστη Βασίλη Κουντουρούδα. Επίσης, ο ποιητής αναφέρεται στη δεύτερη πατρίδα του τη Σάμο, τις επιρροές του από το νησί και τις δημιουργίες που του ενέπνευσε. Αποκαλύπτει τις απόψεις του για τη ζωή, την ποίηση και την ανάγκη της δημιουργίας, στοχασμούς για το παρόν και το μέλλον, και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «γιατί δημιουργεί στη Σάμο και όχι στη γενέτειρά του τη Μονεμβασιά».
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Γιάννης Ρίτσος διαβάζει το νέο του ποίημα «Ο επαναστάτης» από την τελευταία του παραγωγή, τη συλλογή «Τα αρνητικά της σιωπής» και αποκαλύπτει αξιόλογα δείγματα της εικαστικής του τέχνης. Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στο σπίτι του ποιητή στο Καρλόβασι της Σάμου, στο λαϊκό εργαστήρι κεραμικής του Κουντουρούδα και τέλος στην παραλία στο Καρλόβασι. Περιλαμβάνονται μαρτυρίες του Βασίλη Κουντουρούδα και του Κάρλο Καρόσο.
Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε από την ΕΤ 1, στο πλαίσιο της σειράς «Τέχνη και Πολιτισμός» στις 18 Νοεμβρίου 1990 με αφορμή τον χαμό του ποιητή.
Σκηνοθεσία: Πέτρος Παναμάς
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σωτηριάδου
Έτος παραγωγής: 1988
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος