Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Κουτσοχέρα, στις 28 Αυγούστου 1994. Υπήρξε ποιητής, λογοτέχνης, νομικός, πολιτικός και πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO. Γεννήθηκε στη Ζήρια της Πάτρας το 1904 και πορεύτηκε ενεργά στον πολυτάραχο 20ο αιώνα με τόλμη, ιδεολογική πνοή και συνέπεια. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και συνέχισε με σπουδές στο Παρίσι: Νομικά, Οικονομικά, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία και Θέατρο. Η ποίηση του Γιάννη Κουτσοχέρα, πολυφωνική και πολυδιάστατη, διακρίνεται για τον έντονο λυρισμό, την ευαισθησία αλλά ταυτόχρονα και για τη δυναμικότητα και αγωνιστικότητά της. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, ενώ τιμήθηκε με διεθνή (Grand Prix d’ Europe, 1985) και ελληνικά βραβεία. Κοσμοπολίτης και ελληνολάτρης διακρίθηκε από νωρίς και στον πολιτικό στίβο. Έλαβε ενεργό μέρος στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, στην Εθνική Αντίσταση, στον αγώνα της Κύπρου, στον αντιδικτατορικό αγώνα και σε ειρηνιστικά κινήματα. Ως πολιτικός και βουλευτής (1964-1967, 1974-1985) υπήρξε ο εμπνευστής καινοτόμων αλλαγών: κοινωνική ασφάλιση, γυναικεία ψήφος, και πλήθος αγώνων, διαδηλώνοντας την αγάπη του για τον άνθρωπο και την πίστη του σε μια κοινωνία του λυρισμού και της ευαισθησίας. Για το σύνολο της κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς του προτάθηκε επανειλημμένα για το Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ
(video)
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο.
Ο Γιάννης Κουτσοχέρας αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», αποκαλύπτοντας πτυχές της ζωής του και μιλώντας για το ποιητικό του έργο και την πολιτικοκοινωνική του δράση. Αναφέρεται στον γενέθλιο τόπο του, το χωριό Ζήρια Πάτρας και στα πρώτα ποιητικά του ερεθίσματα, αλλά και στο χρέος του ποιητή «να αγωνίζεται, μετουσιώνοντας σε έντεχνο λόγο τα καρδιοχτύπια του λαού», όπως λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα παρακολουθούμε πλάνα από τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας με το ποίημα του «Καπνόν αποθρώσκοντα», που κοσμεί τον τοίχο του πατρικού σπιτιού, το οποίο έκαψαν οι Γερμανοί τον Νοέμβριο του 1943. Αναλύει επίσης την κοινωνική του δράση, το πολιτικό του έργο, την πάλη του για τα δικαιώματα των αγροτών, των παιδιών, των γυναικών, ενώ αναφέρεται στα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Μιλά, ακόμη, για τα παράδοξα του 20ου αιώνα, τις σπατάλες στη διατροφή και τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα, τονίζοντας: «Το δικαίωμα στη ζωή είναι πρωταρχικό δικαίωμα του ανθρώπου. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να θρέψει πολλαπλάσιο από το σημερινό πληθυσμό του πλανήτη μας. Όσο υπάρχει η πείνα ποτέ δεν θα έχουμε ειρήνη». Τέλος, απαγγέλλει ποιήματα του, όπως το «Ροδοχάραμα», που έχει αφιερώσει στην σπουδάζουσα νεολαία της Ελλάδας, «Τα στάχυα», που είναι εμπνευσμένο από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και έχει αφιερώσει στον Αλέξανδρο Σβώλο, το «Μήνυμα» από το ποιητικό του μανιφέστο «Άνθρωποι για τα δίκαια του ανθρώπου ορθωθείτε!» κ.ά. Το ποίημα του «Καπνόν αποθρώσκοντα» απαγγέλει ο ηθοποιός Χρίστος Τσάγκας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σημαντικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τις περιόδους στις οποίες αναφέρεται και από προσωπικές του στιγμές.
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Λαμπρόπουλος
Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης
Έτος παραγωγής: 1987-2009
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος