Φρέντυ Γερμανός – 21 Μαΐου 1999 (video)

Σύνοψη
  • Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα, ο οποίος ξεχώρισε για τις δημοσιογραφικές του αποστολές στο εξωτερικό και για τις συνεντεύξεις του με διεθνείς προσωπικότητες
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή: ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο του Φρέντυ Γερμανού, στις 21 Μαΐου 1999. Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτηση του από το Βαρβάκειο, συνέχισε με σπουδές στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών και σε σχολή δημοσιογραφίας. Στα οκτώ του μόλις χρόνια έβγαλε την πρώτη του εφημερίδα, η οποία είχε τον τίτλο «Όλα για όλους», ενώ στα 19 του κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος Νέων. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1954 από την εφημερίδα «Ελευθερία», ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Μεσημβρινή», «Απογευματινή» και «Ελευθεροτυπία». Ξεχώρισε για τις δημοσιογραφικές του αποστολές στο εξωτερικό και για τις συνεντεύξεις του με διεθνείς προσωπικότητες. Υπήρξε ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που, το 1969, ταξίδεψε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, προκειμένου να καλύψει το πρώτο άλμα του ανθρώπου στη Σελήνη. Ο Φρέντυ Γερμανός, όμως, ήταν και από τους πρωτεργάτες της ελληνικής τηλεόρασης, όπου αρχικά εργάστηκε ως παρουσιαστής ειδήσεων του ΕΙΡ και αργότερα ως παρουσιαστής δημοφιλών εκπομπών που αγάπησε πολύ ο κόσμος μέσα από την ΕΡΤ, όπως: «Καλειδοσκόπιο», «Αλάτι και πιπέρι», «Πορτρέτο της Πέμπτης», «Πρώτη σελίδα», «Φλας μπακ», «Οι εκπομπές που αγάπησα» κ.ά. Παράλληλα έγραψε και πολλά βιβλία, ανάμεσα τους τα: «Με συγχωρείτε λάθος», «Εχθρικός πλανήτης», «Τρελαθήκαμε εντελώς», «Ακριβή μου Σοφία», «Η εκτέλεση», «Γυναίκα από βελούδο», «Έλλη Λαμπέτη», ενώ το τελευταίο του βιβλίο «Το αντικείμενο», που αναφέρεται στη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το θάνατο του. Τέλος, έχει γράψει και τα θεατρικά έργα: «Για μια χούντα δολάρια», «Σορπράιζ πάρτι» και «Ένα γελαστό απόγευμα», το οποίο τιμήθηκε με το δεύτερο Κρατικό Βραβείο και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
(video)

Η ιδέα της εκπομπής, που παρουσιάζει ο Στέφανος Ληναίος, ξεκίνησε από τη Γαλλία και παρουσιάστηκε επίσης σε πολλές χώρες, όπως Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία κ.ά. Η πρωτοτυπία της έγκειται στο γεγονός ότι τις ερωτήσεις στον καλεσμένο θέτει ένας ειδικά κατασκευασμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής-ψυχαναλυτής και, ανάλογα με τις απαντήσεις του, βγάζει στο τέλος το ψυχογράφημα του. Πρόκειται για ερωτήσεις γύρω από την ψυχή, τις αδυναμίες και τις κρυφές συντεταγμένες του μυαλού του ανθρώπου, τις οποίες έχουν συντάξει ειδικοί επιστήμονες.

Ο Φρέντυ Γερμανός, που φιλοξενήθηκε στην πρεμιέρα της εκπομπής, αντιμετώπισε με χιούμορ κι ειλικρίνεια αυτή την ιδιότυπη ανάκριση από τον υπολογιστή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και τη συζήτηση του με τον Στέφανο Ληναίο, αποκαλύπτει ότι αρχικά ήθελε να γίνει ηθοποιός και ο Δημήτρης Χορν ήταν αυτός που τον προέτρεψε να γίνει δημοσιογράφος, όπως και ότι δεν πιστεύει καθόλου στην μοίρα. «Πιστεύω στον εαυτό μου και στα λάθη μου. Είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνουμε, καλό ή κακό», αναφέρει μεταξύ άλλων. Δηλώνει επίσης τελειοθήρας και ανατρεπτικός ως άνθρωπος, εξηγεί γιατί δεν θα ήθελε να είναι γυναίκα, γιατί θεωρεί τον εαυτό του πληκτικό και καθόλου διασκεδαστικό, αποκαλύπτει την πρώτη του τηλεοπτική ερωτική απογοήτευση και πολλές ακόμη πτυχές του χαρακτήρα του άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μιλούν γι΄ αυτόν ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, η σύζυγος του, ηθοποιός, Μαρία Ιωαννίδου, ο δικηγόρος Γιώργος Στεφανάκης, ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης, αλλά και απλός κόσμος που τον γνωρίζει μέσα από τη δουλειά του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η Χαριτίνη Καρόλου μας ξεναγεί στο εργαστήριο του εικαστικού Μίμη Βαφειάδη, συζητά μαζί του για το έργο του και την τέχνη γενικότερα,  ενώ στη συνέχεια, εκείνος, φιλοτεχνεί στο πλατό το πορτρέτο του Φρέντυ Γερμανού και το παρουσιάζει στο τέλος της εκπομπής. Παράλληλα, ο Στέφανος Ληναίος διαβάζει στον καλεσμένο του το ψυχογράφημα που έβγαλε γι’ αυτόν ο υπολογιστής, μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε.

Παρουσίαση: Στέφανος Ληναίος
Συμμετέχει η Χαριτίνη Καρόλου
Σκηνοθεσία: Σούλης Γεωργιάδης
Ημερομηνίας πρώτης προβολής: 8 Ιανουαρίου 1989

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος