ΕΡΤ Αρχείο: Η Τζένη Βάνου στο Cine Nostalgia (video)

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συνέντευξή της Τζένης Βάνου στην εκπομπή ”Cine Nostalgia”, παραγωγής 2006

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου έφυγε από την ζωή στις 5 Φεβρουαρίου του 2014. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Παρόλο που αρχικά θέλησε να σπουδάσει μαθηματικά, το ιδιαίτερο ταλέντο της την ώθησε στο να ασχοληθεί με το τραγούδι. Σε νεαρή ηλικία γνώρισε τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της και εκείνος την έπεισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, στις οποίες και αρίστευσε.

Η ιδιαίτερη φωνή της, με τη μοναδική βραχνάδα και το τζαζ ηχόχρωμα, την καθιέρωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1964, με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Τόλη Βοσκόπουλου, του  του Γιώργου Κατσαρού κ.α. Για τη δουλειά της βραβεύτηκε στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά ασχολήθηκε και με το λαϊκό τραγούδι. Τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε τις εμφανίσεις της σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα και από τη δεκαετία του 2000 αποσύρθηκε για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Έφυγε από τη ζωή στις 5 Φεβρουαρίου 2014 μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συνέντευξή της στην εκπομπή ”Cine Nostalgia”, παραγωγής 2006.

CINE NOSTALGIA
TZENH BANOY

Η εκπομπή ”Cine Nostalgia” σε δημοσιογραφική επιμέλεια-παρουσίαση της Μαρίας Μπαλοδήμου, φιλοξενούσε συνεντεύξεις και αφιερώματα σε ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού και προβαλλόταν από την ERT World.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Τζένη Βάνου υποδέχεται στο σπίτι της τη Μαρία Μπαλοδήμου και μοιράζεται μαζί της στιγμές από την ζωή και την καριέρα της. Αρχικά, η σπουδαία ερμηνεύτρια αναφέρεται στα δύσκολα παιδικά της χρόνια και την ιδιαίτερη κλίση της στα μαθηματικά αλλά και την ενασχόλησή της με τη μουσική από τα εφηβικά της χρόνια. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κολοκοτρώνης περιγράφει τη γνωριμία του με τη Τζένη Βάνου και το πως την έπεισε τη μητέρα της να την αφήσει να πάει στην εκπομπή του Μίμη Πλέσσα και του Γιώργου Οικονομίδη στο Ε.Ι.Ρ. Ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας θυμάται την πρώτη φορά που άκουσε τη Τζένη Βάνου να τραγουδά. Έπειτα, η Τζένη Βάνου αναφέρεται στο τι την οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει το όνομά της και στο πως επέλεξε το νέο της επίθετο με τη βοήθεια του συνθέτη Γεράσιμου Λαβράνου. Ο συνθέτης μιλά και για την συνεργασία τους σε διάφορες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο χορογράφος Ιβάνωφ θυμάται τις επιτυχίες της Τζένης Βάνου.

Έπειτα, η Τζένη Βάνου περιγράφει τη δύσκολη σχέση της με τον πατέρα της και το πως σταδιακά αποδέχτηκε ότι εκείνη έγινε τραγουδίστρια αλλά και σε διάφορες στιγμές της καριέρας της. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Πάνος Κατέρης τονίζει τον ρόλο των τραγουδιών στις ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1960 και κυρίως στην αγάπη του κοινού για τη Τζένη Βάνου. Η ίδια λέει πως της έγινε πρόταση να γίνει ηθοποιός αλλά ήθελε να αφοσιωθεί στο τραγούδι και μοιράζεται περιστατικά από διάφορες περιοδείες της στο εξωτερικό.

Στο επόμενο μέρος της εκπομπής η αδελφή της Τζένης Βάνου, Ιωάννα Βραχνού, ο δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός Πέτρος Κωλέττης, η φίλη της Τότα Ηλιάδου, η επιχειρηματίας Νάνα Τσαγκράκου, η κόρη της Αθηνά Ρηγοπούλου, ο γιος της Μιχάλης Ρηγόπουλος, η τραγουδίστρια Δούκισσα και η τραγουδίστρια Πίτσα Παπαδοπούλου μιλούν για την σπουδαία ερμηνεύτρια.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ στις οποίες έχει εμφανιστεί η Τζένη Βάνου.

Έτος παραγωγής: 2006
Δημοσιογραφική επιμέλεια-παρουσίαση: Μαρία Μπαλοδήμου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας, Πάνος Κατέρης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος