ΕΡΤ Αρχείο: «Σαν παλιό σινεμά» αφιερωμένο στην Ταϋγέτη (video)

Array

Η Ταϋγέτη Μπασούρη (29 Ιουνίου 1914 – 28 Ιανουαρίου 2003), γνωστή περισσότερο ως Ταϋγέτη, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Με σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και το Εθνικό Θέατρο αλλά και ενεργή συμμετοχή στο ΕΑΜ Θεάτρου και το ΚΚΕ κατά την Κατοχή, διώχθηκε για τις πεποιθήσεις της και εξορίστηκε στη Μακρόνησο, τον Άγιο Ευστράτιο και αλλού. Μετά την απελευθέρωσή της, από το 1951 εμφανίστηκε σε θεατρικά έργα όλων των ειδών (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) καθώς και πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Η πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν το 1973 στη σειρά «Το 24ωρο ενός παλιατζή» της ΕΙΡΤ ενώ συμμετείχε ακόμη σε επεισόδιο της  σειράς «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα» (1984, ΕΡΤ), στη σειρά «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (1979, ΥΕΝΕΔ) κ.α.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο από την εκπομπή «Σαν παλιό σινεμά», παραγωγής 2001, αφιερωμένο στην Ταϋγέτη.

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ

ΤΑΫΓΕΤΗ

(video)


Η εκπομπή «Σαν Παλιό Σινεμά» παρουσιάζει τα πορτρέτα ηθοποιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ξεδιπλώνοντας την προσωπική τους ιστορία ή την πορεία τους στην τέχνη. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στην Tαϋγέτη και φιλοξενεί την ίδια αλλά και την πρώτη ξαδέλφη της Ευγενία Ταμβακολόγου.

Αρχικά αναφέρονται πληροφορίες για το οικογενειακό υπόβαθρο της ηθοποιού, ενώ στη συνέχεια η ίδια μιλά για την καταγωγή, τους γονείς, τις σπουδές της. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για το ξεκίνημά της στο θέατρο αλλά και το πέρασμά της στον κινηματογράφο. Η Ταϋγέτη εκδηλώνει την προτίμησή της για τους κωμικούς ρόλους και αναφέρεται στη συνεργασία της με το Θανάση Βέγγο.

Έπειτα ξεδιπλώνει μέσα από αναμνήσεις την εμπειρία της στην εξορία ενώ η Ταμβακολόγου μιλά για τις πολιτικές πεποιθήσεις της Ταϋγέτης.Η εκπομπή κλείνει με την Ταυγέτη να μιλά για την καθημερινότητά της και τη συνύπαρξη με την εξαδέλφη της.

Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται πλάνα από ταινίες που παίζει η ηθοποιός όπως οι “Τρελός Παλαβός και Βέγγος”, “Ένας απέραντος λεφτάς”, “Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα”, “Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός”, “Το τεμπελόσκυλο”, “Τέρμα τα δίφραγκα”, “Ζωή γεμάτη πόνο”, “Προδομένη”, “Οι τουρίστες”.

Δημοσιογραφική έρευνα – παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Πάνος Κατέρης

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 02/12/2001

Δείτε περισσότερα εδώ : https://archive.ert.gr/

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Νικόλαος Βογιατζής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος