ΕΡΤ Αρχείο: «Μια Συνάντηση, Χατζιδάκις – Μπεζάρ» – Ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο

Array

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Μωρίς Μπεζάρ (Maurice Béjart), κορυφαίου χορευτή και χορογράφου. Πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα, διέγραψε μια σπουδαία καριέρα στον χορό, διακρίθηκε ως διευθυντής όπερας και ιδρυτής των σπουδαίων ομώνυμων Μπαλέτων και επί 20ετία διευθυντής τους. Ο Μωρίς Μπεζάρ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο χώρο του χορού το β’ μισό του 20ου αιώνα, παίζοντας κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο: πρόκειται για την τηλεοπτική «συνάντηση» του Μωρίς Μπεζάρ με τον Μάνο Χατζιδάκι μέσα από την εκπομπή «Μια συνάντηση, Χατζιδάκις-Μπεζάρ», σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αλέξη Κωστάλα και σκηνοθεσία Μιχάλη Μούζα.

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ , ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ-ΜΠΕΖΑΡ

Μια τηλεοπτική συνάντηση του Μάνου Χατζιδάκι με τον Μωρίς Μπεζάρ. Προβάλλεται η συνέντευξη που παραχώρησαν στον Αλέξη Κωστάλα ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μωρίς Μπεζάρ στο σπίτι του συνθέτη στην Αθήνα, με αφορμή την παράσταση «Διόνυσος» των Μπαλέτων του XX αιώνα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (1985). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι δύο φίλοι μιλάνε για την καλλιτεχνική τους συνεργασία αλλά και τη μακρόχρονη φιλία τους. Η συζήτηση ξεκινά με αναφορά στην παράσταση «Διόνυσος», ενώ λόγος γίνεται ακόμη για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Η εκπομπή περιλαμβάνει ακόμη αποσπάσματα από τη γενική πρόβα της παράστασης «Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς» που ανέβηκε σε χορογραφία Μ.Μπεζάρ,  μουσική Μ.Χατζιδάκι και σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής (τον Νοέμβριο του 1993), καθώς και τη συνέντευξη του Μωρίς Μπεζάρ στον Αλέξη Κωστάλα (16-11-1993) με αφορμή την παράσταση αυτή. Το αφιέρωμα στον Γάλλο χορογράφο συμπληρώνεται με πλάνα από παλαιότερες παραστάσεις του Μωρίς Μπεζάρ, μεταξύ των οποίων και η «Βραδυά Μάλλερ» (1978) στο Ηρώδειο (σε τηλεοπτική σκηνοθεσία Στ.Χονδρογιάννη), καθώς και απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξή του στον Α.Κωστάλα στο πλαίσιο της εκπομπής «Βραδιά Μπαλέτου».

Ακόμη, προβάλλεται απόσπασμα από τη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηρώδειο (1991).

Επιμέλεια-παρουσίαση εκπομπής:

ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ

Διεύθυνση παραγωγής:

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΛΕΤΑ

Σκηνοθεσία:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΖΑΣ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος