Η «Άννα Καρένινα», μυθιστόρημα του Λέοντα Τολστόι, μαζί με το «Πόλεμος και Ειρήνη» είναι τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Εκδόθηκε το 1878 και μέσα από την ιστορία της Άννας Καρένινα ο Τολστόι εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχολογία και κυρίως μιλάει για τα ανθρώπινα πάθη και την καταστροφική πορεία στην οποία αυτά οδηγούν.
Κεντρικός χαρακτήρας μία γυναίκα της ρωσικής υψηλής κοινωνίας η οποία εγκαταλείπει το σύζυγο και το γιο της όταν γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός νέου, πλούσιου και όμορφου κόμη. Ο σύζυγός της αρνείται να της δώσει διαζύγιο ελπίζοντας να γλυτώσει το γάμο και την υπόληψή του από τις επικρίσεις του κοινωνικού περίγυρου. Η Άννα Καρένινα αδυνατεί να απολαύσει τη νέα ζωή της με τον κόμη, λόγω των τύψεων που νιώθει. Όταν μένει έγκυος τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, η κοινωνική κατακραυγή και η ολοένα αυξανόμενη αβεβαιότητα της θέσης της την οδηγούν σε ακραίες ψυχολογικές καταστάσεις, οι οποίες επιδεινώνονται όταν υποπτεύεται ότι ο κόμης την απατά. Τελικά θα βρεθεί σε ένα τραγικό αδιέξοδο από το οποίο θα θεωρήσει ως μοναδική λύση την αυτοκτονία.
Η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τολστόι «ανέβηκε» για πρώτη φορά σε ελληνικό θέατρο 100 χρόνια μετά την έκδοσή του βιβλίου, κατά τη χειμερινή περίοδο 1978-1979 στο θέατρο Διονύσια από το θίασο Διαμαντόπουλου Β. – Δανδουλάκη Κ. – Φυσούν Π.
Στις 3 Νοεμβρίου 1979 στην εκπομπή «Πρόσωπα και Πράγματα» της ΥΕΝΕΔ η δημοσιογράφος Μαίρη Παραπονιάρη παρουσίασε το θέμα για την εν λόγω παράσταση. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ από την εκπομπή:
ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
(video)
Η Μαίρη Παραπονιάρη παίρνει συνέντευξη από τους ηθοποιούς Κάτια Δανδουλάκη, τον Πέτρο Φυσούν και Βασίλη Διαμαντόπουλο με αφορμή τη θεατρική παράσταση Άννα Καρένινα, την οποία ανεβάζει ο θίασος τους κατά τη χειμερινή περίοδο 1979-1980. Περιλαμβάνονται αποσπάσματα της παράστασης, η πρώτη του έργου Άννα Καρένινα στην Ελλάδα. Η πρεμιέρα έγινε στα μέσα Οκτωβρίου του 1979.
Ο σημαντικός Έλληνας ηθοποιός, Βασίλης Διαμαντόπουλος, μιλάει για το ρόλο του, την απόλυτη ταύτιση με τον σκηνοθέτη ως προς την προσέγγιση του χαρακτήρα, ενώ εξηγεί ότι εκείνος θα αντιδρούσε όπως ο χαρακτήρας του ρόλου του σε μία αντίστοιχη περίπτωση, μόνο που πιστεύει ότι η δική του αντίδραση θα ήταν πιο άμεση και χωρίς αναστολές λόγω θέσης ή εποχής. Ακολουθεί απόσπασμα από σκηνή με τον Βασίλη Διαμαντόπουλου και τη μεγάλη Δέσπω Διαμαντίδου, επίσης πρωταγωνίστρια στην παράσταση.
Στη συνέχεια ο Πέτρος Φυσούν μιλάει για την καλή συνεργασία των τεσσάρων ηθοποιών, αστειεύεται για το ύψος της Δανδουλάκη και αναφέρουν όλοι οι ηθοποιοί ότι προέρχονται από την ίδια σχολή θεάτρου, δηλαδή του Κούν, αλλά από διαφορετικές γενιές. Η σκηνοθεσία του έργου ήταν του Γιώργου Μιχαηλίδη, τα σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η μετάφραση του Γ. Μιχαηλίδη και Χρήστου Σιοπαχά.
Έτος παραγωγής: 1979
Ημερομηνία προβολής: 3/11/1979
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος