ΕΡΤ Αρχείο: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ – 14 Ιουνίου 1987 (video)

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, στις 14 Ιουνίου 1987, η Εθνική ομάδα Μπάσκετ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας στον τελικό την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101. Η διοργάνωση του «ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ’87» διεξήχθη στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου 1987, με τη συμμετοχή 12 ομάδων.

Η Ελληνική ομάδα ξεκίνησε το τουρνουά με δύο νίκες. Επικράτησε στην πρεμιέρα επί της Ρουμανίας με 109-77 και την επόμενη μέρα επί της Γιουγκοσλαβίας με 84-78. Ακολούθησαν δύο ήττες από Ισπανία (89-106) και Σοβιετική Ένωση (66-69), όμως η νίκη επί της Γαλλίας με σκορ 82-69 ήταν καθοριστική ώστε να στείλει στην προημιτελική φάση την Ελλάδα. Εκεί την περίμενε η Ιταλία, που δεν μπόρεσε να προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση και ηττήθηκε από την Εθνική μας με 90-78. Έτσι, στον δρόμο της Ελλάδας βρέθηκε πάλι η Γιουγκοσλαβία, την οποία είχε νικήσει 8 μέρες πριν στη φάση των ομίλων. Η Ελλάδα κατάφερε να νικήσει και στον ημιτελικό με σκορ 81-77 φτάνοντας έτσι στον τελικό της 14ης Ιουνίου, όπου θα είχε αντίπαλο την Σοβιετική Ένωση.

Η Ελληνική ομάδα πήρε τη ρεβάνς, κερδίζοντας 103-101 με δυο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη τέσσερα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Αυτή η νίκη σήμανε και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου, σε μια διοργάνωση όπου αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης αλλά και πρώτος σκόρερ ο Νίκος Γκάλης.

Αξίζει να αναφέρουμε τους 12 παίκτες που αποτελούσαν την Εθνική ομάδα, με προπονητή τον Κώστα ΠολίτηΝίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Φιλίππου, Φάνης Χριστοδούλου, Αργύρης Καμπούρης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, Νίκος Σταυρόπουλος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς.

Με αφορμή την επέτειο 35 ετών από τη νίκη ορόσημο της εθνικής ομάδας μπάσκετ και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Μπάσκετ στις 14 Ιουνίου 1987, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ

(video)

Η ΕΡΤ είχε καλύψει τους αγώνες με σχολιαστές τους Φίλιππο Συρίγο, Θοδωρή Κοτσώνη και Αλέκο Θεοφιλόπουλο. Τον Δεκέμβριο του 1987, ο Φίλιππος Συρίγος, ο οποίος μετέδωσε τους περισσότερους αγώνες της διοργάνωσης και 7 από τους 8 αγώνες της Εθνικής Ελλάδας, επιμελήθηκε την εκπομπή «Ο δρόμος προς τη δόξα» . Πρόκειται για την εκπομπή που παρουσιάζει το χρονικό της κατάκτησης του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1987 από την Εθνική Ελλάδας.

Στην αρχή της εκπομπής, γίνεται μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του Ελληνικού μπάσκετ από καταβολής του μέχρι το 1986 για να ακολουθήσει το οδοιπορικό μέρα προς μέρα της διεξαγωγής του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ‘87.

Στο σήμα αρχής που ακολουθεί ακούγεται το τραγούδι “The Final Countdown” του μουσικού συγκροτήματος “EUROPE” και το οποίο συνδέθηκε άρρηκτα  με αυτή τη διοργάνωση και την κατάκτηση του κυπέλλου από την Εθνική Ελλάδας. Παρουσιάζεται η άφιξη των Εθνικών ομάδων στην Αθήνα, ακολουθεί η τελετή έναρξης και διαδοχικά η αναφορά στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ πριν και μετά τα στιγμιότυπα του κάθε αγώνα ακολουθούν δηλώσεις των πρωταγωνιστών κάθε αναμέτρησης, αλλά και μουσικά θέματα με τον εκάστοτε διακριθέντα παίκτη της Εθνικής ομάδας. Επίσης προβάλλονται στιγμιότυπα από τους ολονύκτιους πανηγυρισμούς του κόσμου στην Ομόνοια μετά το τέλος του τελικού με την Σοβιετική Ένωση.

Κείμενα – αφήγηση : Φίλιππος Συρίγος

Σκηνοθεσία : Κώστας Περπερίδης

Έτος παραγωγής: 1987

Επιμέλεια τεκμηρίωσης: Άκης Παπαδόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος