ΕΡΤ Αρχείο: Η Άννα Συνοδινού στο «Καλλιτεχνικό Καφενείο» (video)

Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατο της Άννας Συνοδινού, στις 7 Ιανουαρίου 2016.

Η κορυφαία ηθοποιός και πολιτικός γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας το 1927. Το 1947 έδωσε εξετάσεις και μπήκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Πριν ακόμη πάρει το πτυχίο της έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή, στην παράσταση «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» (1948), που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του δασκάλου της Δημήτρη Ροντήρη.

Υπήρξε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες τραγωδούς, ενώ με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το 1965 το Θέατρο Λυκαβηττού, σε σχέδια του Τάκη Ζενέτου, όπου στεγάστηκε ο θίασος της «Ελληνική Σκηνή». Η Άννα Συνοδινού ασχολήθηκε και με την πολιτική, έπειτα από προτροπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία (1974, 1977, 1981, 1985, 1989), ενώ διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1980). Επίσης, το 1986, εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηνών. Παράλληλα δίδαξε σε δραματικές σχολές, ενώ έγραψε τα βιβλία «Πρόσωπα και Προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους άξιους» (1999).

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
(video)


Ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Μίμης Πλέσσας και ο Κώστας Φέρρης φιλοξενούν στην εκπομπή την Άννα Συνοδινού, η οποία μιλά για την καλλιτεχνική και πολιτική της πορεία. Η σπουδαία Ελληνίδα τραγωδός μιλά για τους δεσμούς που είχε η οικογένεια της με τις τέχνες, ενώ αποκαλύπτει τη συμβουλή που της έδωσαν οι γονείς της όταν τους ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Θυμάται επίσης τα χρόνια που φοιτούσε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. «Για μένα η παιδεία είναι η βάση όλης σου της μοίρας. Ό,τι θα ακολουθήσεις στη ζωή σου εξαρτάται από τί γράμματα έμαθες και πόση ζέστη είχες στην αγκαλιά των γονιών σου, στο σπίτι σου», τονίζει.

Η Άννα Συνοδινού αναφέρεται ακόμη στη δημιουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού, που έγινε με δική της πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού, το 1965. Όπως και στην απόφαση της να σταματήσει τις παραστάσεις με την επιβολή της δικτατορίας, λόγω της  λογοκρισίας στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης», την οποία ετοιμαζόταν να ανεβάσει τον Ιούνιο του 1967. Θυμάται επίσης πώς γυρίστηκε η δήλωση της εναντίον της χούντας, η οποία μεταδόθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1969 στην εκπομπή «Panorama» του BBC και στις 24 του ίδιου μήνα ένας δικαστικός κλητήρας της πήγε το χαρτί της κατάσχεσης του θεάτρου, βάσει του αναγκαστικού νόμου 242. Στη συνέχεια εξηγεί γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, όταν της έκανε πρόταση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την πτώση της χούντας. «Εφόσον είχα πει όχι στη δικτατορία γιατί να μην πω ναι στη δημοκρατία;», λέει χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφέρεται στο έργο της ως βουλευτής, αλλά και ως δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη πορεία της.

Οικοδεσπότες: Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης
Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 30 Μαρτίου 1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Ηρώ Μαύρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος