ΕΡΤ Αρχείο: Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης – 23 Αυγούστου 1982

Array

Τον Αύγουστο του 1982 ψηφίζεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ενιαίας Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής την περίοδο 1941-1944. Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την σημαντική αυτή στιγμή της κοινοβουλευτικής ιστορίας. Η τριήμερη ιστορική συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, ημέρα της τριακοστής όγδοης επετείου του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ομιλία του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου-κατ’ εξαίρεση και όχι του εισηγητή του νομοσχεδίου, Υπουργού Εσωτερικών Γεωργίου Γεννηματά, λόγω της ειδικής εθνικής σημασίας του θέματος. Ακολούθησαν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων: ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ μίλησαν ακόμη ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πρώην Πρωθυπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία  και ο Γεώργιος Μαύρος, πρώην αρχηγός της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Τις επόμενες ημέρες μίλησαν οι εισηγητές της πλειοψηφίας και βουλευτές και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτέλεσε τον νόμο 1285/1982 «Για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944».

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει αποσπάσματα από την ιστορική κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου, που έλαβε χώρα από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου 1982, μέσα από την εκπομπή «Η ΕΡΤ2 κάθε εβδομάδα στη Βουλή» που προβλήθηκε στις 21/8/1982.

Η ΕΡΤ 2 ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εβδομαδιαίο ρεπορτάζ από τη δραστηριότητα του ελληνικού Κοινοβουλίου που επιμελείται και παρουσιάζει ο Χριστόφορος Κονταξής. Η συγκεκριμένη εκπομπή αφορά στο νομοσχέδιο αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης και προβάλλει στιγμιότυπα από την τριήμερη ιστορική συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Από την πρώτη ημέρα, περιλαμβάνονται οι ομιλίες και δευτερολογίες του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελου Αβέρωφ, καθώς και πλάνα από την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ. Επίσης, αποσπάσματα των ομιλιών του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη, του ανεξάρτητου βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Γεώργιου Μαύρου.

Ακολουθεί παρουσίαση των ομιλιών της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου, με αναφορά σε σημαντικά σημεία των ομιλιών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Φωτίου, Δημήτρη Διαμαντίδη, Μανώλη Γλέζου και του εισηγητή του ΚΚΕ Κώστα Λουλέ.

Προβάλλονται επίσης, αποσπάσματα από τις ομιλίες του υπουργού Εργασίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του Yπουργού Εσωτερικών Γιώργου Γεννηματά (18/8/1982).

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 21/8/1982

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χριστόφορος Κονταξής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος