ΕΡΤ Αρχείο: Άννα Λόντου – Η μητέρα μου, ο Σεφέρης κι εγώ (video)

Array

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1971 συμπληρώθηκαν πενήντα ένα χρόνια από τον θάνατο του  Γιώργου Σεφέρη. Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Το πρώτο του  έργο, η συλλογή «Στροφή», δημοσιεύεται το 1931, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους λογοτεχνικούς κύκλους.  Διπλωμάτης με λαμπρή καριέρα, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, από όπου αποσύρεται το 1962 και αφοσιώνεται στο λογοτεχνικό του έργο, μέχρι το θάνατό του το 1971. Η κηδεία του Σεφέρη, μεσούσης της Δικτατορίας, αποτελεί μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Καθεστώτος, ύστερα και από την δημόσια δήλωση του ποιητή εναντίον της Χούντας το 1969, που είχε μεταδοθεί από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Με αφορμή τα πενήντα ένα χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα ντοκιμαντέρ της σειράς «Υστερόγραφο», παραγωγής 2021, το οποίο φωτίζει την «ανθρώπινη» πλευρά του Ποιητή.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

ΑΝΝΑ ΛΟΝΤΟΥ-Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ, Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ

Η Άννα Λόντουπρογονή του μεγάλου ποιητή Γιώργου Σεφέρη, κόρη της αγαπημένης του γυναίκας Μαρώς Σεφέρη, μας υποδέχεται στο εμβληματικό σπίτι της οδού Άγρας και μας μιλάει για τη ζωή της. Ξετυλίγει το παρελθόν της μέσα από γοητευτικές αφηγήσεις, φωτογραφικό αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, και μας ξεναγεί στο σπίτι της, το οικογενειακό σπίτι της Μαρώς και του Γιώργου Σεφέρη.

Θυμάται στιγμιότυπα και περιστατικά από τη ζωή της, την παιδική της ηλικία και μιλά για τη μητέρα της, τον πατέρα της και τον Γιώργο Σεφέρη. Μιλά για την ιδιαίτερη αγάπη και το στενό δεσμό που είχε με τη μητέρα της Μαρώ, και περιγράφει τη γνωριμία της με τον Σεφέρη στην Αίγινα, σε ηλικία 5 ετών, με τον οποίο ανέπτυξε μια στενή σχέση. Θυμάται τα χρόνια της Κατοχής, όταν φιλοξενήθηκε στην Οικία Δέλτα στην Κηφισιά, κατά τη διάρκεια της απουσίας της μητέρας της.

Προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σύντομα πλάνα από ταινία αρχείου και ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή της Μαρώς Σεφέρη.

Έτος παραγωγής : 2021

Προβολή εκπομπής: 22/02/2021

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αποστολία Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος