ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο (video)

Array

Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβεύτηκε και αναγνωρίστηκε  διεθνώς για το κινηματογραφικό του έργο το οποίο θεωρείται κορυφαίο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Θ. Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Η εκπομπή» το 1968 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1970 στο ίδιο φεστιβάλ, παρουσιάζεται η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, “Αναπαράσταση”, η οποία κερδίζει και το πρώτο βραβείο. Οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύτηκαν επανειλημμένα σε διεθνή φεστιβάλ με αποκορύφωση το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία Μέρα» (1998), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Ε. Κοστουρίτσα, ο Β. Χέρτζογκ, ο Ι. Μπέργκμαν, ο Β. Βέντερς και ο Α. Κουροσάβα για να αναφέρουμε μόνο μερικούς εξ αυτών, έχουν δημόσια εγκωμιάσει τις ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη. Οι ταινίες του Αγγελόπουλου διακρίνονται από το προσωπικό αφηγηματικό ύφος του και την κινηματογραφική δομή που χαρακτηρίζεται από λεπτομερείς και καλοσχεδιασμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας με συγκεκριμένους ρυθμούς. Ο κινηματογράφος του Αγγελόπουλου συνδυάζει μια ελεγειακή προσέγγιση σύγχρονων θεμάτων όπως η μετανάστευση, ο νόστος και η σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, και ταυτόχρονα μία ποιητική συνάρθρωση του κλασσικού και του παραδοσιακού.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο από το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη, στις 24 Ιανουαρίου 2012, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

(video)


Το επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» φιλοξενεί τον σκηνοθέτη ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος μοιράζεται τις μνήμες του από το 1970, εστιάζοντας την αφήγησή του στην ταινία του «Αναπαράσταση» που προβλήθηκε εκείνη τη χρονιά. Ανατρέχει στο παρελθόν και περιγράφει το κλίμα της εποχής, τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί από το δικτατορικό καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά και το  κινηματογραφικό τοπίο όπου κυριαρχούν ταινίες εθνικοπατριωτικού περιεχομένου. Αναφέρεται στους νέους σκηνοθέτες οι οποίοι οραματίστηκαν ριζοσπαστικές αλλαγές στον χώρο της κινηματογραφίας στοχεύοντας στην ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού τοπίου και στην κοινωνική αφύπνιση. Μιλάει για τους ανθρώπους που έκαναν μικρού μήκους ταινίες στα πρώτα φεστιβάλ και αναφέρεται στη γνωριμία με τους σκηνοθέτες Παντελή Βούλγαρη και Γιώργο Κατακουζηνό. Ισχυρίζεται ότι το καθεστώς της Δικτατορίας διαμόρφωσε τις μεταξύ τους σχέσεις και αναφέρει επίσης τους σκηνοθέτες Δήμο Θέο, Τάκη Χατζόπουλο, Κώστα Σφήκα, Λάκη Παπαστάθη και Κώστα Φέρρη που βρισκόταν στη Γαλλία.

Θυμάται την αφορμή για την «Αναπαράσταση» από μια είδηση για τη δολοφονία ενός άντρα από τη σύζυγό του σε κάποιο χωριό στη Β. Ελλάδα. Μιλάει για τον παραγωγό Γιώργο Σαμιώτη, τη συνεργασία τους στην ταινία του Δήμου Θέου «ΚΙΕΡΙΟΝ», τους δεσμούς φιλίας που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους αλλά και την δημιουργία μιας ευρύτερης συντροφιάς καλλιτεχνών. Μιλάει για τη συγγραφή του σεναρίου της «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ» σε συνεργασία με τον Θανάση Βαλτινό για τη γνωριμία με τον Γιώργο Αρβανίτη που είχε τότε την ιδιότητα του οπερατέρ και τον Γιώργο Πανουσόπουλο που ήταν Διευθυντής Φωτογραφίας και το σκεπτικό του σχετικά με τις αλλαγές που ήθελαν να επιφέρουν οι νέοι σκηνοθέτες στον κινηματογράφο και το ρόλο της δικτατορίας ως καταλύτης σε αυτή την αλλαγή.

Ο Αγγελόπουλος εξηγεί την επιδίωξη του να προβάλλει, μέσα από την κινηματογραφική του δουλειά, μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας που ερχόταν σε σύγκρουση με την εξιδανικευμένη εικόνα που είχαν οι ξένοι που επισκέπτονταν την Ελλάδα. Περιγράφει τα ταξίδια που έκαναν προκειμένου να βρουν χωριά για τα γυρίσματα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των γυρισμάτων αλλά και στις παιδικές του μνήμες. Για εκείνον ήταν καταλυτική η εικόνα που αντίκρισε στο χωριό Βίτσα Ζαγορίου και αποτέλεσε ορόσημο της σταδιοδρομίας του αλλά και των προσωπικών του αναζητήσεων.

Ο σκηνοθέτης αναφέρεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα γυρίσματα, μιλάει για τους συντελεστές της ταινίας και τη γνωριμία του με την πρωταγωνίστρια (Τούλα Σταθοπούλου) που δεν ήταν επαγγελματίας ηθοποιός και περιγράφει την εντύπωση που του προκάλεσε ο ανεπιτήδευτος λόγος της. Υπογραμμίζει τη συλλογική προσπάθεια των συντελεστών να ολοκληρωθεί η ταινία παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και στα διάφορα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν για να προσθέσουν τον ήχο στην ταινία πριν τον ερχομό του ηχολήπτη Θανάση Αρβανίτη. Μιλάει για την οικονομική στήριξη που τους πρόσφερε ο παραγωγός Γιώργος Σαμιώτης και περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες διαμονής στο χωριό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τα οποία ολοκληρώθηκαν σε 27 ημέρες.

Ο σκηνοθέτης θυμάται την αναζήτηση χωριού για τα γυρίσματα της ταινίας «ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» μαζί με τον σκηνογράφο Μικέ Καραπιπέρη. Μιλάει για την άφιξή του στο χωριό Συρράκο της Πίνδου και αφηγείται περιστατικό που συνέβη με τον ιδιοκτήτη του καφενείου και έναν ηλικιωμένο θαμώνα οι οποίοι γνώριζαν την ιδιότητά του και είχαν δει την «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ». Υποστηρίζει ότι το σχόλιο του ηλικιωμένου άντρα για την ταινία, ήταν ο καλύτερος έπαινος που είχε ακούσει. Εξηγεί ότι με αφορμή την ταινία του «ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ», αναρωτήθηκε αν εξακολουθεί να διαθέτει εκείνο το «το παρθενικό βλέμμα» που είχε στην «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ», ενώ πιστεύει ότι η «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» περικλείει όλα τα θέματα που πραγματεύεται στις επόμενες ταινίες του, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και  ως «παραλλαγές» του ίδιου θέματος.

Μιλάει επίσης για τη θριαμβευτική υποδοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Περιλαμβάνονται Στιγμιότυπα από τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ» και τη διεξαγωγή του 11ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η κριτική επιτροπή απονέμει τα βραβεία και ανάμεσα στους βραβευθέντες διακρίνονται η Τούλα Σταθοπούλου (βραβείο α γυναικείου ρόλου «Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»), ο Ηλίας Λογοθέτης (βραβείο β ανδρικού ρόλου «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ»), ο Νίκος Κούρκουλος (βραβείο α ανδρικού ρόλου «ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ»), ο Γιώργος Αρβανίτης (βραβείο Φωτογραφίας «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (βραβείο καλλιτεχνικής ταινίας, παραγωγός Γιώργος Σαμιώτης).

Ο Αγγελόπουλος αναφέρεται στην επιτυχία που σημείωσε η ταινία «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η οποία σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τον κινηματογράφο. Περιγράφει στιγμές από το Φεστιβάλ που επιβεβαιώνουν την επιδοκιμασία του κοινού και τον θρίαμβο της «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ». Επισημαίνει επίσης ότι όλες οι υπόλοιπες ταινίες του υπήρξαν παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα που πραγματεύεται η «Αναπαράσταση». Την αφήγηση του Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ πλαισιώνουν αποσπάσματα της ταινίας και πλάνα αρχείου από Επίκαιρα της εποχής.

Σενάριο-σκηνοθεσία: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος παραγωγής: 2004

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος