ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, 112 χρόνια από τη γέννησή του

Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας, από γονείς Κεφαλλονίτες κι έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κίνα. Φεύγοντας από την Μαντζουρία θα ζήσει ελάχιστα στην Κεφαλλονιά και θα εγκατασταθεί με την οικογένειά του μόνιμα στον Πειραιά. Τα καράβια και η θάλασσα ήταν το όνειρό του. Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής έμεινε στην Αθήνα και πήρε μέρος στην Αντίσταση. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, το 1944 μπαρκάρει ως ασυρματιστής πια γυρίζοντας όλο τον κόσμο ως το Νοέμβριου του 1974. Την πρώτη του ποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1933 με τη συλλογή «Μαραμπού».

Ο Νίκος Καββαδίας έγινε πολύ γνωστός μέσα από την μελοποίηση των ποιημάτων του από διάφορους συνθέτες. Η πιο γνωστή δουλειά πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία είναι αυτή του Θάνου Μικρούτσικου και ειδικά από τον πρώτο του δίσκο πάνω στο Καββαδία, τον «Σταυρό του Νότου», που κυκλοφόρησε το 1979.

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του μεγάλου Έλληνα ποιητή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή του 1982:

ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

(video)


Σειρά εκπομπών με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων ποιητών που ξεκίνησε να προβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 1982. Η συγκεκριμένη εκπομπή επιχειρεί μια προσέγγιση στο πρόσωπο και το έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Περιλαμβάνονται βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, του γνωστού μας «μαραμπού» που έζησε μέσα στη θάλασσα μαζί με τους ναυτικούς. Τα βιώματά του αποτύπωσε στα γραψίματά του με τη δική του ευαισθησία, όπως τη ζωή του πάνω στα καράβια, τους χαρακτήρες των ναυτικών και τις σχέσεις τους με την πατρίδα τους, τις εικόνες από τα μέρη που επισκέφτηκε, τους ανθρώπους που συναναστράφηκε στα ξένα πολύβουα λιμάνια.

Το συνεργείο της εκπομπής ταξιδεύει με το ίδιο καράβι που ταξίδευε ο ποιητής και καθώς εναλλάσσονται εικόνες ακούγονται στίχοι από το έργο του (την πρώτη ποιητική του συλλογή «Μαραμπού» που κυκλοφόρησε το 1933) που διαβάζει ο αφηγητής. Διαβάζονται επίσης, αποσπάσματα από το μοναδικό μυθιστόρημα του Νίκου Καββαδία «Βάρδια».  Η εκπομπή ανιχνεύει τις έννοιες και τα θέματα που απασχολούν τον ποιητή και αποτελούν τα κύρια γνωρίσματα της ποίησής του: η έμμονη ιδέα του θανάτου, η θάλασσα που είναι κυρίαρχη στο έργο του και η γυναίκα. Μιλούν γι’ αυτόν άνθρωποι που τον γνώρισαν καλά: οι λογοτέχνες Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, Δημήτρης Κασόλας και ο Γιάννης Σταύρου.

Ακούγεται η φωνή του ποιητή Νίκου Καββαδία που απαγγέλλει το ποίημα του «Παραλληλισμοί». Μελοποιημένα ποιήματά του τραγουδούν ο Κώστας Καράλης, ο Γιάννης Κούτρας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ακούγονται τα τραγούδια «Ιδανικός και ανάξιος εραστής» (στίχ. Ν. Καββαδίας, ερμηνεία: Κώστας Καράλης), από την «Τρίτη Ανθολογία» (1975) του Γιάννη Σπανού,  «Kuro Siwo» (στίχ. Καββαδίας, ερμηνεία: Γιάννης Κούτρας), «Ένα μαχαίρι» (στιχ. Ν. Καββαδίας, ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου) από τον δίσκο «Σταυρό του Νότου» (1979), σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 22 Νοεμβρίου 1982

Έτος παραγωγής: 1982
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μαυρωτάς
Αφήγηση: Νίκος Σκιαδάς
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Χαλιώτης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος