ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Άλκη Αλκαίο (video)

Array

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του σημαντικού ποιητή και στιχουργού Άλκη Αλκαίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε στη Νομική Σχολή τα χρόνια της Δικτατορίας. Για την αντιστασιακή του δράση φυλακίστηκε και υπέστη άγρια βασανιστήρια που του δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία οξύνθηκαν λόγω κι ενός αυτοάνοσου που του παρουσιάστηκε με αποτέλεσμα να ζει σε απομόνωση. Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες και οι στίχοι που έγραφε ήταν η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο.

Το 1978, την εποχή της άνθησης του πολιτικού τραγουδιού, τον ανακάλυψε ο Θάνος Μικρούτσικος διαβάζοντας ένα ποίημα του δημοσιευμένο στον «Ριζοσπάστη» και τον σύστησε στο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο τραγούδι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, αρχικά με το τραγούδι “Φλεβάρης 1848” που περιλήφθηκε στο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου “Τραγούδια της λευτεριάς”. Η συνεργασία των δύο δημιουργών που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, υπήρξε από τις σπουδαιότερες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και συνεχίστηκε επί πολλά χρόνια με δίσκους ορόσημα όπως, το “Εμπάργκο” (1982) και “Στου Αιώνα Την Παράγκα” (1996).

Σημαντικές ήταν οι συνεργασίες του και με άλλους καλλιτέχνες όπως τον Νότη Μαυρουδή, τον Μάριο Τόκα, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα τραγούδια του: «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα), «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, «Πρωινό τσιγάρο» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή, «Βικτώρια» και «Να γράφεις να τηλεφωνείς» σε μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Βραδινές περιπολίες» σε μουσική του Σωκράτη Μάλαμα, «Υπνόσακος» σε μουσική Μπάμπη Στόκα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο από την σειρά “Η περιπέτεια ενός ποιήματος”, παραγωγής του 1990, για τον μουσικό δίσκο “Εμπάργκο” σε ποίηση του Άλκη Αλκαίου και σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1982 και ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του Άλκη Αλκαίου στην ελληνική δισκογραφία. Τα τραγούδια ερμήνευαν η Μαρία Δημητριάδη, ο Βλάσης Μπονάτσος, ο Κώστας Καράλης, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Θάνος Μικρούτσικος. Ιστορική υπήρξε η ερμηνεία του Μητσιά στο «Ερωτικό».

Στην εκπομπή όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη ο Άλκης Αλκαίος, περιλαμβάνεται συνομιλία του μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο και ακούγονται τραγούδια από τον ιστορικό μουσικό δίσκο.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

Η σειρά “Η περιπέτεια ενός ποιήματος” που αναφέρεται στη μελοποιημένη ποίηση, παρουσιάζει πώς προέκυψε η δισκογραφική δουλειά “Εμπάργκο”, ένα έργο – σταθμός στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού βασισμένο στην ποιητική συλλογή του Άλκη Αλκαίου «Εμπάργκο – Ποιήματα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Οι δύο δημιουργοί συνομιλούν και αναφέρονται στο κλίμα και στις συνθήκες της εποχής στην οποία γεννήθηκε το “Εμπάργκο”. Ο Άλκης Αλκαίος μιλάει για τις ποιητικές του καταβολές και για την αισθητική του στίχου. Εξηγεί πώς τον επηρέασε στο γράψιμο η σχέση του με τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο Θάνος Μικρούτσικος περιγράφει τη γνωριμία του με τον Άλκη Αλκαίο (πραγματικό όνομα Βαγγέλης Λιάρος) στα τέλη της δεκαετίας του ’70 που σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας μακράς και γόνιμης μεταξύ τους συνεργασίας, και μιλάει για τους στίχους του Αλκαίου. Σχολιάζει μεταξύ άλλων τη σχέση ποίησης-τραγουδιού και την τεράστια αποδοχή του δίσκου “Εμπάργκο” από το κοινό στο πέρασμα των χρόνων.

Στη διάρκεια της εκπομπής ερμηνεύουν τραγούδια από τον εν λόγω δίσκο οι Θάνος Μικρούτσικος, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς και Βλάσης Μπονάτσος, όπως τα: «Κακόηθες Μελάνωμα» «Ερωτικό (Με μια πιρόγα)», «Πρωινή ή Βραδινή Σερενάτα», και «Σκάντζα».

Έτος παραγωγής: 1990

Σενάριο-σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος