ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη (video)

Στις 7 Ιουλίου 1936 γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης, ο «Αρχάγγελος της Κρήτης», στα Ανώγεια Ρεθύμνου.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ μια εκπομπή – αφιέρωμα στον μεγάλο ερμηνευτή που μεταδόθηκε το 1982 στην δεύτερη επέτειο θανάτου του (8 Φεβρουαρίου).

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΜΝΗΜΕΣ…

Εκπομπή αφιερωμένη στον Νίκο Ξυλούρη. Ξεχωριστή φωνή που άφησε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου. Συνδέθηκε με μοναδικές ερμηνείες, από τα παραδοσιακά ριζίτικα κρητικά τραγούδια ως τα τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών τη δεκαετία του ’70 που άφησαν εποχή και μεσούσης της Δικτατορίας έγιναν σύμβολο αντίστασης. Για τον μεγάλο ερμηνευτή και τη γνωριμία τους μαζί του μιλούν ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος και ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος. Μιλά επίσης η Μαρία Καρά, Ελληνίδα γιατρός στο Νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης την περίοδο 1979-1980, ο γιατρός αλλά κι ο άνθρωπος με τον οποίο ο Νίκος Ξυλούρης μοιράστηκε τις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας του.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από τραγούδια που ερμηνεύει ο Ν. Ξυλούρης ενώ περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό, όπως στιγμιότυπα από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου το καλοκαίρι του 1978 στον Λυκαβηττό και μαγνητοφωνημένα λόγια του σε απόσπασμα που αναφέρεται στο ξεκίνημά του στη μουσική σε νεαρή ηλικία, στο χωριό του στα Ανώγεια Ρεθύμνου, ως λυράρης σε κρητικούς γάμους και πανηγύρια. Προβάλλονται, ακόμη, αποσπάσματα από την εκπομπή “Μουσική Βραδυά” (1976) του Γιώργου Παπαστεφάνου, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου. Ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε, για πρώτη φορά τότε στην εκπομπή, τον «Ταχυδρόμο» (1961) του Μάνου Χατζιδάκι με τη συνοδεία του κιθαρίστα Κώστα Νικολόπουλου ενώ προβάλλονται και στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του στο μουσικό έργο “Ερωτόκριτος” (1976) του Χριστόδουλου Χάλαρη, με αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη.

Ημερομηνία μετάδοσης: 8/2/1982

Την εκπομπή επιμελήθηκαν η Ελίνα Τανιμανίδη και ο Γιώργος Σαμιώτης.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος