ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Νίκο Ξανθόπουλο (video)

Array

Έφυγε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 από τη ζωή ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου 1934. Έγινε πολύ γνωστός και δημοφιλής τη δεκαετία του ’60, ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών στο ρόλο του «λαϊκού παιδιού» αλλά είχε και μια αξιόλογη διαδρομή στο τραγούδι. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στο θίασο της Κατερίνας. Το 1958 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού «Το Εισπρακτοράκι». Από τη δεκαετία του 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα ενώ εμφανίστηκε σποραδικά στην τηλεόραση.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο από την εκπομπή «Καλλιτεχνικό Καφενείο», παραγωγής 1986, όπου φιλοξενείται ο Ξανθόπουλος ως κεντρικός καλεσμένος και η θεματική εστιάζει στο μελόδραμα του ελληνικού κινηματογράφου.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
(video)


Ο Nίκος Ξανθόπουλος συνομιλεί με τους οικοδεσπότες του «Καφενείου» Κώστα Φέρρη, Βασίλη Τσιβιλίκα και Μίμη Πλέσσα σε ένα επεισόδιο με καλεσμένο τον ίδιο αλλά και τις συναδέλφους του Άντζελα Ζήλεια και Κατερίνα Βασιλάκου. Ο ηθοποιός μιλά για την καριέρα του στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο αλλά και το τραγούδι.  Συζητά για τον χαρακτηρισμό «το παιδί του λαού» που του αποδόθηκε, αλλά και γιατί δεν ασχολήθηκε με την πολιτική.  Η συζήτηση αγγίζει την προκατοχική και μετακατοχική Ελλάδα ως πλαίσιο της ζωής και του έργου του Νίκου Ξανθόπουλου. Αναλύεται πώς το βιώμά του εκφράστηκε στους ρόλους του και τον έκανε τόσο δημοφιλή στο κοινό. Η συντροφιά μιλά ακόμη για τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Ξανθόπουλος ενώ η Ζήλεια και η Βασιλάκου μιλούν και για τις δικές τους καριέρες και εμπειρίες με τον ελληνικό κινηματογράφο, το θέατρο και το τραγούδι.

Με τον Πλέσσα στο πιάνο ο Ξανθόπουλος και η Ζήλεια ερμηνεύουν τραγούδια όπως το «Έλα- Έλα» («Γύρισε σε περιμένω γύρισε»), μέρος του «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», το «Πετραδάκι- πετραδάκι», το «Μη μαδάς τις μαργαρίτες», το «Κάποιο δειλινό».

Καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται πλάνα από ταινίες του ελληνικού κινηματογραφικού μελοδράματος στις οποίες εμφανίζονται οι καλεσμένοι ηθοποιοί, όπως η “Ξεριζωμένη Γενιά” (1968) και η “Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου” (1969).

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Γενική φροντίδα: Κώστας Φέρρης
Παραγωγή: 1986

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Νικόλαος Βογιατζής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος