ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι (video)

Array

Ενενήντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν στις 23 Οκτωβρίου από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Με αφορμή τη γέννηση του κορυφαίου συνθέτη, του επαναστατικού και πολύπλευρου μουσικού δημιουργού και διανοούμενου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια εκπομπή της σειράς πορτραίτων-αφιερωμάτων «20ος αιώνας- Επιλογές».

20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Σειρά σύντομων πορτραίτων-αφιερωμάτων σε σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι και περιλαμβάνει αποσπάσματα από παλαιότερες συνεντεύξεις του συνθέτη και στιγμιότυπα από συναυλίες.

Παρουσιάζονται κάποια στοιχεία για τη ζωή του συνθέτη. Αναφορά γίνεται στη γέννησή του στην Ξάνθη τον Οκτώβριο του 1925, τις σπουδές και το ξεκίνημα του στη μουσική σύνθεση-με μουσική για το θέατρο και στη συνέχεια για τον κινηματογράφο– και στο σύνολο του μουσικού του έργου (57 θεατρικά έργα, 80 κινηματογραφικές ταινίες, κύκλους τραγουδιών και οργανικά έργα που άφησαν εποχή). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ίδρυση της Ορχήστρας των Χρωμάτων το 1989, καθώς και στη βράβευσή του με ‘Οσκαρ Μουσικής για τη μουσική της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» (1960).

Ο ίδιος ο συνθέτης μιλά για τη μουσική που έκανε για τον κινηματογράφο [απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξή του στην εκπομπή «Παρασκήνιο», παραγωγής 1980 και σκηνοθεσίας της Φρίντας Λιάππα]. Προβάλλονται στη συνέχεια σύντομα πλάνα από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες του Χατζιδάκι. Ο συνθέτης μιλά για την ίδρυση της Ορχήστρας των Χρωμάτων και την ονομασία της. Αναφέρεται στο «αληθινό τραγούδι», σαν ένα παιχνίδι «τέχνης, τεχνικής και βιωμάτων»  και  σχολιάζει το έργο του «Εποχή της Μελισάνθης», σαν ένα «αληθινά βιογραφικό έργο», όπως το χαρακτηρίζει.

Προβάλλονται στιγμιότυπα από συναυλίες της Ορχήστρας των Χρωμάτων (Ηρώδειο,  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), πλάνα από πρόβες για την όπερα «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ» τον Νοέμβριο 1977 με την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και απόσπασμα από την τηλεοπτική μετάδοση της συναυλίας του Μάνου Χατζιδάκι με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Καστελλόριζο (22 Αυγούστου 1991) με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη.  Συμμετέχει ο Ηλίας Λιούγκος. Ακούγονται αποσπάσματα από τα εξής τραγούδια: «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Τ’αστέρι του βοριά».

Έτος παραγωγής εκπομπής: 1999

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος