ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, 5 χρόνια από τον θάνατό του (video)

Πέντε χρόνια χωρίς τον αγαπημένο Έλληνα συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Λουκιανό Κηλαηδόνη που έφυγε από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου 2017.

Το δισκογραφικό του ξεκίνημα έγινε το 1970 με τον κύκλο τραγουδιών «Η πόλη μας», από το ομώνυμο θεατρικό έργο, σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου, για τις φωνές της Βίκυς Μοσχολιού και του Μανώλη Μητσιά που βρισκόταν τότε στα πρώτα του βήματα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη «Μουσική Βραδυά» του Γιώργου Παπαστεφάνου που γυρίστηκε το 1980, αφιερωμένη στην 10χρονη πορεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη και στις μνήμες των εφηβικών χρόνων του ’50 που πέρασαν στα τραγούδια του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ

(video)


Ακούγονται τραγούδια του 1970 από το ξεκίνημα της δισκογραφικής δουλειάς του Λουκιανού Κηλαηδόνη όπως, «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» (στιχ. Λουκ. Κηλαηδόνη), «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» (στιχ. Μ. Ελευθερίου), «Η φωτογραφία» (στιχ. Κ. Μητροπούλου), «Μια Κεφαλονίτισσα» (στιχ. Λ. Κηλαηδόνη), «Μια Κυριακή του Μάρτη» (στιχ. Ν.Γκάτσου). Τότε εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μανώλη Μητσιά με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Στα πλάνα, γυρισμένα στο σπίτι του Κηλαηδόνη στο Ψυχικό, ο Μητσιάς μαζί με την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Γλυκερία τραγουδούν και ο Λουκιανός στο πιάνο τους συνοδεύει.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφηγείται τη σχέση του με τη μουσική από τα νεανικά του χρόνια και θυμάται την πρώτη του επαγγελματική συνεργασία με τη Ραλλού Μάνου και το Ελληνικό Χορόδραμα, στο θεατρικό έργο της Κωστούλας Μητροπούλου «Η πόλη μας», το 1969.

Αναφέρεται ακόμη στο ύφος των τραγουδιών του μέσα από τα οποία προσπαθεί να αποτυπώσει τις αλλαγές στο τραγούδι και την εποχή κατά τη διάρκεια της πορείας του: «Κάπου την έχουμε πατήσει» (1978), «Στη Βουλιαγμένη» (1978), «Είμαι ένας φτωχός και μόνος Καουμπόι» (1978), «Ο μικρός ήρωας», «Αρχίζει το ματς» (1979).

Κατόπιν, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μιλάει για τον θρυλικό δίσκο «Μικροαστικά» (Οκτ. 1973) σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη. Ήδη από το 1971 ξεκίνησε να μελοποιεί τα ποιήματα του Νεγρεπόντη αλλά έγιναν ευρύτερα γνωστά το 1973. Βασικό χαρακτηριστικό τους, ο βαθύτατος πολιτικός τους χαρακτήρας και η καυστική σάτιρα για τις σκοτεινές πλευρές του μικροαστισμού. Ακούγονται τα τραγούδια «Οικονομία κάνε», «Κολλήγα γιος» με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο πιάνο, «Μακριά από την πόλη», τραγουδά ο Μίμης Χρυσομάλλης.

Ξεχωριστή ενότητα της εκπομπής αποτελεί η συνεργασία του Κηλαηδόνη με την ομάδα του Ελεύθερου Θεάτρου (1973-1978) στη σκηνή του Άλσους Παγκρατίου στις παραστάσεις: Και συ χτενίζεσαι» (1973), «Το Τραμ το Τελευταίο» (1976), «Συνέβη στην Κατίνα» (1978).

Ο Θανάσης Βέγγος τραγουδάει θεατρικές του επιτυχίες σε μουσική Κηλαηδόνη και θυμάται την συνεργασία του μαζί του, στα θέατρα Ριάλτο και Βρετάνια το 1977 και 1978, με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη στα έργα «Μαμ κακά κοκό και νάνι» και «Τι έκανες στον Τρωικό πόλεμο Θανάση;». Ερμηνεύει «Είμαι Έλλην αθλητής» και «Εμπρός παιδιά» σε στίχους του Γιώργου Μιχαηλίδη και στο πιάνο συνοδεύει ο Λουκιανός.

Προβάλλονται πλάνα από την παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου «Το τράμ το τελευταίο» (1976) στο Άλσος Παγκρατίου στη σκηνή, καθώς και το τραγούδι «Γιαξεμπόρε» που έγραψε για το «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου. Περιέχεται επίσης, απόσπασμα με την Άννα Καλουτά σε κινηματογραφικό τραγούδι του Κηλαηδόνη σε στίχους Λευτ. Παπαδόπουλου από την ταινία του Π.Βούλγαρη «Ελευθέριος Βενιζέλος, 1910-1927» (1980).

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης παίζει στο πιάνο του και τραγουδά «Τα θερινά σινεμά» (1978). Περιλαμβάνονται, τέλος, πλάνα από τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «Αλκαζάρ» του Φ. Φίνου στον σταθμό Λαρίσης.

Έτος παραγωγής: 1980

Επιμέλεια – παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος