ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο (video)

Φέτος συμπληρώνονται 23 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Διαμαντόπουλου, στις 5 Μαΐου 1999.

Ο  Βασίλης Διαμαντόπουλος ήταν Έλληνας ηθοποιόςΓεννημένος το 1920 στον Πειραιά έκανε την πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο Θέατρο Τέχνης το 1942, παίζοντας μαζί με το δάσκαλό του Κάρολο Κουν στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας  έπαιξε μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου και συμμετείχε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.  Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση το 1966.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα  της εκπομπής «Βραδυά Επιθεώρησης» σε παρουσίαση Κώστα Ρηγόπουλου, παραγωγής 1984, όπου ο Διαμαντόπουλος επανερμηνεύει νούμερο από επιθεώρηση του 1972.

ΒΡΑΔΥΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ: ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: 1960-1980

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

(video)

Η Βραδυά Επιθεώρησης ήταν εκπομπή θεατρικής – ιστορικής έρευνας που αναδείκνυε παλαιότερα νούμερα επιθεώρησης, από το 1960 ως το 1980, σε συνδυασμό με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που τα πυροδοτούσαν. Τα νούμερα ερμήνευαν οι αρχικοί ηθοποιοί όπου αυτό ήταν εφικτό. Παράλληλα, προβάλλονταν πλάνα από κινηματογραφικά επίκαιρα, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις ξένων προσωπικοτήτων στη χώρα μας αλλά και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από επεισόδιο που αφορούσε τη λογοκρισία της δικτατορίας και την εποχή της μεταπολίτευσης. Αρχικά ο Ρηγόπουλος αναφέρεται στους ηθοποιούς πρόζας και την συμμετοχή τους σε επιθεωρήσεις. Προλογίζει το Διαμαντόπουλο και έπειτα μέσω της προβολής αρχειακών και κινηματογραφικών πλάνων τοποθετεί το νούμερο που θα ακολουθήσει στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το νούμερο «Παλιάτσος» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (που ήταν και ο αρχικός ερμηνευτής) από την επιθεώρηση «Του άνδρα του πολλά βαρύ» των Κώστα Νικολαΐδη και Ηλία Λυμπερόπουλου του 1972, στο Θέατρο Παρκ. Aξίζει να σημειωθεί πως η μουσική για το νούμερο που ήταν του Γιώργου Μουζάκη εκτελείται από την ορχήστρα της εκπομπής και τον Γιώργο Κατσαρό, που φαίνεται στα πλάνα.

Σκηνοθεσία:  Γιώργος Λαζαρίδης

Τηλεσκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος

Παρουσίαση: Κώστας Ρηγόπουλος

Σκηνικά- κοστούμια: Γιώργος Ανεμογιάννης

Έτος παραγωγής:  1984

Στο ρόλο του παλιατζή ο Γιώργος Σταμάτης.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος