ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Ηλία Νικολακόπουλο, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 30 Ιουνίου (video)

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς την περασμένη Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 ο Ηλίας Νικολακόπουλοςπολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη. Από 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας. Το 1984 υποστήριξε στο τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. τη διδακτορική του διατριβή με θέμα ”Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964”. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα, επιμελήθηκε έξι συλλογικούς τόμους, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 άρθρα τα για θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Επιπλέον, ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Επί σειρά ετών ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές εκλογές του 2019 συνεργάστηκε με την ΕΡΤ και παρουσίασε τα αποτελέσματα στην εκλογική βραδιά της ΕΡΤ-1 με παρουσιάστρια τη Δώρα Αναγνωστοπούλου. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο από την σειρά ”Εξιστορείν και Ιστορείν”, παραγωγής 2009, με καλεσμένο τον Ηλία Νικολακόπουλο. Στην σειρά αυτή, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιάννης Τζανετάκος, αναλύονται γεγονότα της ιστορίας του β΄μισού του 20ού αι. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις πριν και μετά τις εκλογές του 1946 και την πορεία προς την κήρυξη του Εμφυλίου πολέμου.

ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1946

Αρχικά, ο Ηλίας Νικολακόπουλος συζητά με το Γιάννη Τζανετάκο για την συμφωνία της Βάρκιζας το 1945, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί και την πορεία προς Παλινόρθωση της Βασιλείας το 1946. Παράλληλα, μιλά για την ανάδειξη εθνικοφρόνων οργανώσεων στην ύπαιθρο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, για τη λεγόμενη ”Λευκή τρομοκρατία” που ήταν υπεύθυνη για εκτελέσεις και βασανισμούς αριστερών πολιτών. Ακόμη, αναλύει το πώς τα Δεκεμβριανά συνέβαλαν στην ”κάθαρση” των δωσίλογων της Κατοχής.

Στην συνέχεια, ο Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ήττα στα Δεκεμβριανά και την Συμφωνία της Βάρκιζα τα μέλη και η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ. Σχολιάζει την απόφαση αποχής του ΚΚΕ από τις εκλογές του 1946, τις συνέπειες αυτής και τις κινήσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, ηγέτη του ΚΚΕ. Ακόμη, αναλύει τα αποτελέσματα των εκλογών του 1946 και τον αριθμό των εδρών που έλαβαν η παράταξη των Εθνικοφρόνων και τα κεντρώα κόμματα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον υπολογισμό του μεγέθους της αποχής και στο εκλογικό σώμα στο οποίο αντιστοιχούσε πραγματικά αυτή.

Έπειτα, αναφέρεται στις μετεκλογικές εξελίξεις και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επιστροφή του Γεωργίου Β’. Τέλος, παρουσιάζει τις πρώτες συγκρούσεις του Εμφυλίου. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο διαχωρισμό της Αριστεράς στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα και εξηγεί πως εξαφανίστηκαν οι αριστερές δυνάμεις στις περιοχές που έγιναν πεδία ολοκληρωτικών μαχών και συγκρούσεων και τον τρόπο με τον οποίο αυτό αποτυπώθηκε και στις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις.

Έτος παραγωγής: 2009

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκουζιώτης

Δημοσιογραφική επιμέλεια-παρουσίαση: Γιάννης Τζανετάκος

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Επιμέλεια τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος