ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον γλύπτη Δημήτρη Καλαμάρα (video)

Ο Δημήτρης Καλαμάρας γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1924 στη Φλώρινα. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και της Ρώμης όπου ήρθε σε επαφή με καλλιτέχνες όπως  ο Μαρινο Μαρίνι, ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και ο Χένρι Μουρ. Μετά από ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου μελέτησε σημαντικούς γλύπτες και τα έργα τους, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου το 1958 δημιούργησε το πρώτο εργαστήρι χαλκοχυτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και δίδαξε γλυπτική από το 1969 έως το 1985. Παρουσίασε έργα του σε ατομικές και σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και βραβεύτηκε στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1961. Ως καλλιτέχνης ο Καλαμάρας θαύμαζε την αναγεννησιακή τέχνη, η οποία επηρέασε το έργο του στα πρώτα του στάδια. Ο εξπρεσιονισμός φαίνεται ότι κυριαρχεί στις συνθέσεις του σε επόμενα βήματα της πορείας του, ενώ το έργο του από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και έπειτα χαρακτηρίζεται από μία επιμονή στη γεωμετρία των όγκων σχετιζόμενη άμεσα με την μελέτη και τις λεπτομερείς μετρήσεις στις οποίες επέμενε αναζητώντας την αρμονία και τη συμμετρία στα γλυπτά του.

Με αφορμή την επέτειο 25 ετών από τον θάνατό του Δημήτρη Καλαμάρα, την 1η Ιουλίου 1997, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

(video)

Στο επεισόδιο αυτό της σειράς ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, παραγωγής 1995 και σε σκηνοθεσία Μίλλυς Γιαννακάκη, παρουσιάζεται ένα πορτρέτο του σημαντικού Έλληνα γλύπτη, Δημήτρη Καλαμάρα. Με αφορμή την αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα μιλάει για το έργο του γλύπτη, εξηγεί τις επιρροές και τις ιδιαιτερότητες της γλυπτικής του Καλαμάρα και αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα του ως παραδείγματα. Ο ίδιος ο γλύπτης μιλάει για τη ζωή και το έργο του, για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται και προσεγγίζει την γλυπτική ενώ σχολιάζει τις διαφορές που διαπιστώνονται διαχρονικά ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική και μουσική. Αναφέρεται με συγκίνηση στην έννοια της αρμονίας και την ανάγκη η τέχνη του να μπορεί να συγκινήσει την ανθρώπινη ψυχή. Επίσης η σύζυγός του και γλύπτρια Άννα Μοσχονά-Καλαμάρα  μιλάει για εκείνον, για τη γνωριμία τους στη Σχολή Καλών Τεχνών και τη συνεργασία και την κοινή τους πορεία στη ζωή και την τέχνη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Καλαμάρας αναφέρεται σε έργα του και παρακολουθούμε πλάνα και λεπτομέρειες από αυτά καθώς και πλάνα από την αναδρομική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη που έλαβε χώρα το 1995.

Σκηνοθεσία: ΜΙΛΛΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Έτος παραγωγής: 1995

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 28 Μαρτίου 1995

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος