ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Γεώργιο Β. Μαγκάκη

Array

Ο Γεώργιος Β. Μαγκάκης γεννήθηκε στη Νάξο το 1906, υπήρξε νομικός και πολιτικός ενώ διετέλεσε υπουργός και βουλευτής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία από το 1930 και για περίπου 6 δεκαετίες. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο ως  έφεδρος ανθυπολοχαγός και μετά την κατάρρευση του μετώπου κατατάχθηκε στην Ιερά Ταξιαρχία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών υπερασπίστηκε με σθένος μέλη αντιδικτατορικών οργανώσεων όπως η Αμαλία Φλέμινγκ, ο Τάσος Μήνης αλλά και άλλους αγωνιστές. Υπηρέτησε στην κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από τις 5 Νοεμβρίου 1945 ως τις 22 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Στις εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις στην Α΄ Αθηνών. Συνέβαλε στις εργασίες της Βουλής σε συνταγματικά θέματα για τη δικαιοσύνη, αλλά και σε σημαντικές διατάξεις για τις πολιτικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Έφυγε από τη ζωή στις 6 Νοεμβρίου 1991.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα νομικού και πολιτικού παρουσιάζει την εκπομπή:

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΜΑΓΚΑΚΗΣ

(video)

Ο διαπρεπής νομικός Γεώργιος Β. Μαγκάκης παραχωρεί συνέντευξη στο δημοσιογράφο Χρήστο Οικονόμου. Ο δημοσιογράφος του ζητάει να θυμηθεί κάτι χαρακτηριστικό από τις δίκες και τη νοοτροπία των δικαστών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, εκείνος θυμάται την περίπτωση της δίκης του Έθνους με έναν  μάρτυρα ο οποίος έλεγε ότι ανησύχησαν στην Πάτρα από νωρίς το πρωί ενώ η εφημερίδα έβγαινε απόγευμα, ο μάρτυρας χλευάστηκε αλλά η απόφαση ήταν καταδικαστική. Θυμάται επίσης τη δίκη του Γιάννη Χορν για την περίπτωση Άγκνιου, εξηγεί φοβόταν ότι θα πει κάτι και θα επιδεινώσει την κατάστασή του. Η απόφαση ήταν θετική αλλά τελικά διπλασιάστηκε η ποινή του με όσα είπε στον δικαστή μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Θυμάται επίσης τον βασανιστή Θεοφιλογιαννάκο ο οποίος τον συνέλαβε αφού ο ίδιος το 1968 στη δίκη του Γεράσιμου Νοταρά κατήγγειλε τα βασανιστήρια που είχε υποστεί ο πελάτης.

Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας και της δημοκρατίας το 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση της χούντας, θεωρεί ότι για τη δημοκρατία είναι αναμφισβήτητα μεγάλη η διαφορά, δεν έχει πλέον τους χαφιέδες κάτω από το σπίτι του, μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, δεν φοβάται να τον απαγάγουν ξημερώματα και να εξοριστεί, αν δικαστεί θα δικαστεί από κανονικούς δικαστές και όχι από καθεστωτικούς στρατοδίκες. Όμως θεωρεί ότι δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία γιατί ουσιαστικά και τυπικά δεν υπάρχει η ελευθερία και η ανεξαρτησία που αρμόζει στους πολίτες και αναφέρεται σε προσπάθεια να προστεθούν στο σύνταγμα προστατευτικές διατάξεις, η οποία όμως δεν απέδωσε. Η διαφορά είναι σίγουρα μεγάλη σε σχέση με τη δικτατορία, ωστόσο πρόκειται για μια τυπική δημοκρατία.

Καταγγέλλει τους ψευδοαντιστασιακούς και τα κατάλοιπα της χούντας που δημιουργούν εμπλοκές και επιδεινώνουν την αίσθηση ότι δεν τιμωρήθηκαν οι ένοχοι, δεν επήλθε κάθαρση. Διερωτάται ποιός θα τους δικάσει αφού σίγουρα δεν γίνεται να δικαστούν από τους δικαστές που συμμετείχαν σε στρατοδικεία και δίκες επί χούντας. Συζητάει επίσης το ενδεχόμενο οι εισαγγελείς να ζητούν την εξαίρεση τέτοιων δικαστών, ενώ ο ίδιος ο Μαγκάκης θεωρεί προτιμότερο να δηλώνουν οι ίδιοι κώλυμα. Αναφέρει σχετικό παράδειγμα από τη δίκη του εισαγγελέα  πρωτοδικών Γ. Ξενάκη στον Άρειο Πάγο.

Παρουσιαστής: Χρήστος Οικονόμου

Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Έτος Παραγωγής: 1975

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος