ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον δημοσιογράφο και πολιτικό Γιάννη Καψή (video)

Array

Συμπληρώνονται φέτος 5 χρόνια από το θάνατο του δημοσιογράφου και πολιτικού Γιάννη Καψή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 13 Νοεμβρίου 2017. Ο Γιάννης Καψής για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία.

Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας ”Έθνος” από το 1958 έως το 1970. Την περίοδο της δικτατορίας των  συνταγματαρχών καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας.

Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη,  διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι το 1974. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε  διευθυντής της εφημερίδας ”Τα Νέα” μέχρι το 1982.

Ασχολήθηκε με την πολιτική ως υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός των  κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1981-89. Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Απρίλιο του 1982 έως το Σεπτέμβριο του 1987. Από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών και από τον Σεπτέμβριο του 1987 έως τον Ιούλιο του 1989  διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Μετά την συνταξιοδότησή του και έως το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε με την συγγραφή, εκδίδοντας συνολικά 15 βιβλία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Δρόμοι”, παραγωγής 2003, στο οποίο ο Γιάννης Καψής μιλά για τη ζωή και το έργο του.

ΔΡΟΜΟΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ


Η εκπομπή ”Δρόμοι” με παρουσιαστή τον Άρη Σκιαδόπουλο μας ξεναγεί στη ζωή και την καριέρα σημαντικών ανθρώπων της τέχνης. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο είναι καλεσμένος ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής.

Αρχικά, το επεισόδιο ξεκινά με το Γιάννη Καψή να επισκέπτεται ένα από τα ταμπάκικα, τα παραδοσιακά βυρσοδεψία του Ρέντη, εκεί που δούλεψε για πρώτη φορά σε ηλικία 12 χρονών. Ο γνωστός δημοσιογράφος θυμάται τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, την Κατοχή. Αναφέρεται σε δύο επεισόδια που θυμάται από την περίοδο που υπηρέτησε στο στρατό.

Επίσης, μιλάει για το ξεκίνημά του στην δημοσιογραφία και για την μετέπειτα πορεία του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», όπου άρχισε να εργάζεται το 1958. Θυμάται πως ανέλαβε την αρχισυνταξία της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ” το 1960 καθώς και πως συνέβαλε στην  αύξηση της κυκλοφορίας της, σώζοντάς την από την παύση έκδοσής της. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη φυλάκισή του, την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Επιπλέον, μιλά για τους ανθρώπους που γνώρισε την περίοδο της φυλάκισής του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του τότε.

Στην συνέχεια, περιγράφει τα χρόνια που εργάστηκε στο περιοδικό ”Ταχυδρόμος”. Ακόμη θυμάται τη φυγή του στο Λονδίνο το 1973 για να γλιτώσει τη φυλάκισή του. Με τη Μεταπολίτευση, ο Γιάννης Καψής επιστρέφει στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας την έκδοση της εφημερίδας ”Τα Νέα” και περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε όταν άρχισε να δουλεύει για αυτή. Αναφέρεται ακόμη στη δράση του κατά τη διάρκεια του Αντιμοναρχικού αγώνα στα πλαίσια του επικείμενου δημοψηφίσματος για το πολιτειακό το 1975.

Επόμενος σταθμός στο οδοιπορικό του, το παλιό σπίτι των Παπανδρέου, από όπου ο Γιάννης Καψής μιλά για την προσωπική φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επισκέπτεται τη μάντρα της Κοκκινιάς και αναφέρεται στο μπλόκο και τις εκτελέσεις που έκαναν οι Γερμανοί εκεί το 1944. Μιλά για το βιβλίο του ‘‘Οι Χαμένες Πατρίδες” αναφερόμενος στις ρίζες του και εξηγεί για τι επέλεξε να πολιτευτεί στη Β’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά. Παρουσιάζει την σχέση του με τους ανθρώπους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Αμέσως μετά περιγράφει την πολιτική του σταδιοδρομία και τη έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών την οκταετία 1981-1989. Τέλος, μιλά για τις ασχολίες του κατά τον ελεύθερο του χρόνο και τις στιγμές που περνά στο καΐκι του και τονίζει την αγάπη του για τα ταξίδια στην ανοιχτή θάλασσα.

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου, προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την προσωπική  και επαγγελματική του ζωή.

Έτος παραγωγής: 2003
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έρευνα-παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος