ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στην ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου (video)

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1914, το 1945 έφυγε με το «Ματαρόα» για το Παρίσι με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου και έζησε συνολικά γύρω στα 20 χρόνια. Σύζυγός της (από το 1939 έως το 1943) ήταν ο υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος. Επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Γαλλία το 1958. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1944 με την ποιητική συλλογή “Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης” την οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο Μάτση Ανδρέου, ενώ ποιήματά της εκδόθηκαν και στα γαλλικά. Η Μάτση Χατζηλαζάρου έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιουνίου 1987.

Με αφορμή τα τριάντα πέντε χρόνια από τον θάνατο της Μάτσης Χατζηλαζάρου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Γυναικεία πορτραίτα”, παραγωγής 1984, σε σκηνοθεσία της Φρίντας Λιάππα.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

Σειρά ημίωρων τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν την απλή καθημερινή ζωή γυναικών διαφορετικών τάξεων και επαγγελμάτων. Στη συγκεκριμένη εκπομπή της Φρίντας Λιάππα σκιαγραφείται το πορτραίτο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου.

Αρχικά, η ποιήτρια διαβάζει μερικά αποσπάσματα από το έργο της και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε να ασχολείται με τη γραφή, τους λόγους για τους οποίους γράφει λίγα ποιήματα καθώς και για την σχέση της με τον υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Έπειτα, αναφέρεται στη ζωή της στο Παρίσι, τη γνωριμία της με τον Pablo Picasso, και εξηγεί γιατί επέλεξε να γράφει και να εκδίδει στα γαλλικά. Τέλος μιλά για τα ποιήματά της, για το πώς η γραφή λειτουργεί ως παρηγοριά της και την σχέση της με το θάνατο και τα γηρατειά.

Ακούγονται αποσπάσματα από την εκπομπή του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ’ Πρόγραμμα «Ο Μελαχρινός  Έρως, το Εκκρεμές και η Μάτση των Ονείρων». Ο Φίλιππος Βλάχος διαβάζει από το έργο «Έρως Μελαχρινός» και συνομιλεί με την ποιήτρια.

Παραγωγή: 1984

Σενάριο-σκηνοθεσία: Φρίντα Λιάππα

Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής

Ημερομηνία προβολής εκπομπής:

2/10/1984

Επιμέλεια τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος