ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στην ηθοποιό Μαίρη Μεταξά, την κινηματογραφική «μαμά» του Κώστα Βουτσά (video)

Στις 10 Ιανουαρίου 1987 έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Μεταξά. Η γνωστή ηθοποιός γεννήθηκε το 1912 και ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία μόλις 13 ετών, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο «Κεντρικόν».

Υπηρέτησε το θέατρο για πολλά χρόνια , ενώ την πρώτη εμφάνιση της στον κινηματογράφο έκανε στην ταινία «Η Κυρά μας η Μαμή» το 1958. Ακολούθησε η συνεργασία της με τον Γιάννη Δαλιανίδη σε πολλές από τις ταινίες του που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σε εφτά από αυτές υποδυόταν την υπερπροστατευτική μαμά του Κώστα Βουτσά, με τον οποίο συνεργάστηκε και στο θέατρο. Η τελευταία ταινία της ήταν «Ο Κώτσος στην ΕΟΚ» το 1980. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της ήταν και η συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «Ο ονειροπαρμένος», που προβλήθηκε για δύο σεζόν στην ΥΕΝΕΔ (1973-1975) γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, όπου υποδυόταν και πάλι την μητέρα του Κώστα Βουτσά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη συνέντευξη που είχε δώσει το 1975 στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο και στην εκπομπή:

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ
(video)


Η Μαίρη Μεταξά μιλά στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο για τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής και της καριέρας της. Θυμάται το ξεκίνημα της σε ηλικία 13 ετών, όταν πήγε να δει μια φίλη της στο θέατρο «Κεντρικόν» και βρέθηκε να συμμετέχει κι η ίδια στην παράσταση σαν μπαλαρίνα. Μιλά ακόμη για τις σπουδές της στη σχολή Μπαστιάν, όπου είχε την τύχη να έχει δάσκαλο τον μεγάλο σκηνοθέτη Ντίνο Γιαννόπουλο, θυμάται περιστατικά από τις περιοδείες της με τα μπουλούκια, ενώ εκφράζει το παράπονο της γιατί η επιτυχία ήρθε αργά στη ζωή της και αφού πρώτα είχε ταλαιπωρηθεί πολύ για να καταφέρει να επιβιώσει εργαζόμενη ως ηθοποιός.

Όπως αποκαλύπτει, αναγκάστηκε να πάρει πολύ νωρίς τη σύνταξη της και παράλληλα εργαζόταν ως υπάλληλος στην Πρόνοια του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να συμπληρώνει το εισόδημα της. Όλα όμως άλλαξαν όταν μπήκε στη ζωή της ο κινηματογράφος και ειδικότερα ο Γιάννης Δαλιανίδης, με τον οποίο συνεργάστηκε σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Ο ρόλος μέσα από τον οποίο την αγάπησε πολύ ο κόσμος ήταν αυτός της μαμάς του Κώστα Βουτσά, για τον οποίο τονίζει: «Νομίζω ότι είναι πραγματικό μου παιδί και τον αγαπάω και με αγαπάει». Με τον γνωστό ηθοποιό ξεκίνησαν να συνεργάζονται και στο θέατρο το 1971 στην παράσταση «20 γυναίκες κι εγώ», η οποία ανέβηκε στο θέατρο Μινώα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.

Αναφέρεται επίσης στη σειρά «Ο ονειροπαρμένος» και την συνεργασία της με τον Κώστα Πρετεντέρη, που υπέγραφε το σενάριο της μεγάλης αυτής τηλεοπτικής επιτυχίας. Τέλος μιλά για την αγάπη του κόσμου που αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη στην καλλιτεχνική της διαδρομή. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από την πολύχρονη καριέρα της.

Συνέντευξη: Δημήτρης Λυμπερόπουλος
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 27 Ιουνίου 1975

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Ηρώ Μαύρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος