ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στην αγαπημένη ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη (video)

Array

Η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1939 στον Πειραιά και υπήρξε μια από τις αγαπημένες και δημοφιλείς ηθοποιούς της λεγόμενης χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Από 8 ετών ξεκίνησε μαθήματα χορού και σε νεαρή ηλικία εμφανίστηκε με το μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαρίου σε παραστάσεις στην Λυρική Σκηνή. Το 1955, ξεκινάει τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο με την δραματική ταινία του Ορέστη Λάσκου «Η άγνωστος». Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο και συγκεκριμένα σε επιθεώρηση θα γίνει το 1957 στο έργο «Ελέφαντες και Ψύλλοι», στο θέατρο «Περοκέ» με τον Κώστα Χατζηχρήστο και την Καίτη Ντιριντάουα.

Το 1962 θα παίξει στο πρώτο ελληνικό μιούζικαλ «Μερικοί το προτιμούν κρύο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και από εκεί και έπειτα θα πρωταγωνιστήσει σε όλα τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη: «Κάτι και να καίει» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1967), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967), «Μαριχουάνα Στοπ» (1971).  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι κινηματογραφικοί ρόλοι μειώνονται δραματικά μιας και ο εμπορικός κινηματογράφος χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις αίθουσες. Κατά τη δεκαετία του 1980 όπως πολλοί Έλληνες ηθοποιοί θα εμφανιστεί σε βιντεοταινίες, ενώ θα επανέλθει στον κινηματογράφο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως στην ταινία «Πεθαίνω για σένα!» (2009) του Νίκου Καραπαναγιώτη, καθώς και στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Θοδωρή Αθερίδη «Πεθαίνω από έρωτα» (2014).

Παράλληλα με την μεγάλη οθόνη, σημαντική ήταν η πορεία της Μάρθας Καραγιάννη και στο θέατρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της το 1962 στην παράσταση «Όμορφη Πόλη», στο θέατρο «Παρκ» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, το 1972, στο μιούζικαλ «Καμπαρέ», σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Πρέκα, Βαγγέλη Βουλγαρίδη και Κατερίνα Γιουλάκη, ενώ από τη δεκαετία του ’80 ξεχωρίζει το μιούζικαλ «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές», με τη Ζωή Λάσκαρη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Την δεκαετία του ‘90 η Καραγιάννη διακρίθηκε για την ερμηνεία της σε έργα πρόζας, όπως «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλο (1992-1993), «Όταν οι γυναίκες το γλεντούν» του Κάρλο Γκολντόνι (1998) και «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Τζόζεφ Κέσελρινγκ (1999-2000).

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1977 στην κωμική σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Ο Δρόμος» στο κανάλι της ΥΕΝΕΔ. Ακολούθησαν συμμετοχές σε επιτυχημένες σειρές όπως «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του» και «Οι Μικρομεσαίοι» .

Η Μάρθα Καραγιάννη έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου 2022. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

(video)


Πρόκειται για συνέντευξη της δημοφιλούς ηθοποιού Μάρθας Καραγιάννη στην Σούλα Αλεξανδροπούλου, για την εκπομπή «Παρασκήνιο». Περιλαμβάνονται πλάνα με την ηθοποιό ενώ προβάρει το κείμενο του ρόλου της για την τηλεοπτική σειρά “Ο δρόμος” που παιζόταν στο κανάλι της ΥΕΝΕΔ από το 1977 μέχρι και το 1980, σε σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά. Ακολουθούν πλάνα της Μάρθας Καραγιάννη μαζί με τον Νίκο Ρίζο ενώ προετοιμάζουν μία σκηνή και κάνουν πρόβες για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς.

Στη συνέχεια η Καραγιάννη μιλάει για τον χαρακτήρα που υποδύεται στη σειρά, για τις διαφορές της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, τόσο για τους ηθοποιούς  σε καλλιτεχνικό επίπεδο, όσο και για το κοινό ως προς την ευκολία πρόσληψης του κάθε μέσου, σχολιάζει τα στενά περιθώρια για υποκριτική εξέλιξη μέσω της τηλεόρασης και για την ευκαιρία που δίνουν οι θεατρικές παραστάσεις και οι περιοδείες στην επαρχία να «κερδίσει» ένας θίασος το κοινό, προσφέροντάς του μία καλή παράσταση. Περιγράφει περιστατικά ενδεικτικά της σχέσης που δομείται ανάμεσα στο κοινό και τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί και την ταύτιση των ηθοποιών με τους ρόλους τους στα μάτια των θεατών.

Η Μάρθα Καραγιάννη παρακολουθεί αποσπάσματα από κινηματογραφικά μιούζικαλ στα οποία πρωταγωνίστησε και με απλό τρόπο αναφέρεται στην ικανότητά της να χορεύει, να τραγουδάει και να καλύπτει τις απαραίτητες υποκριτικές ικανότητες για τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε. Θυμάται επίσης τη συμμετοχή της στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη και μοιράζεται κλασσικές φάρσες από τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ρεπορτάζ: Σούλα Αλεξανδροπούλου

Σκηνοθεσία: Άννα Κεσίσογλου

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 27/02/1980

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος