ΕΡΤ Αρχείο: 57 χρόνια από τον θάνατο του λογοτέχνη και ζωγράφου Φώτη Κόντογλου (video)

Στις 13 Ιουλίου συμπληρώνονται 57 έτη από το θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη και ζωγράφου, Φώτη Κόντογλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1965. Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κατέφυγε ως πρόσφυγας στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ταξίδεψε σε διάφορες χώρες και μαθήτευσε στο Παρίσι. Το ζωγραφικό του έργο χαρακτηρίζεται από τη βυζαντινή και λαϊκή παράδοση εμποτισμένη με την έντονη προσωπική του τεχνική και την υποστήριξη του αιτήματος της αυθεντικότητας της ελληνικής έκφρασης. Αγιογράφησε πολλές εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και την Καπνικαρέα στην Αθήνα (1942 – 1953), φιλοτέχνησε μεγάλο αριθμό φορητών εικόνων, ενώ ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και τη συγγραφή βιβλίων.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ:

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

(video)

Η εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ “Εποχές και Συγγραφείς” είναι αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του Φώτη Κόντογλου (γεν. 1896 – θαν.1965). Παρουσιάζει βιογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχτηκε, τα ταξίδια του και την προσωπικότητά του. Ο θεατής παρακολουθεί το συγγραφικό έργο του Φ. Κόντογλου με έμφαση στο πρώτο του διήγημα «Πέδρο Καζάς» (1920) και την πεζογραφική παραγωγή του τη δεκαετία του ’40, τη σχέση του με τη λογοτεχνική γενιά του ’30 και τη συνεργασία του με τους εκδοτικούς οίκους Ελευθερουδάκη και Γανιάρη, με εφημερίδες και περιοδικά.

Διερευνάται επίσης η πολυσήμαντη προσφορά του στη νεοελληνική ζωγραφική μέσα από τις εκφάνσεις του δημιουργικού ζωγραφικού του έργου. Περιγράφονται η επαφή του Φ. Κόντογλου με τη βυζαντινή ζωγραφική, οι πρώτες του εκθέσεις, οι εικονογραφήσεις εκδόσεων, οι προσωπογραφίες του και οι αγιογραφήσεις βυζαντινών ναών από τη δεκαετία του ’30 και μετά. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η σχέση του Φ.Κόντογλου με τον κύκλο των μαθητών του και ειδικότερα με τον Γιάννη Τσαρούχη, η περίοδος εργασίας του στο Κοπτικό Μουσείο του Καϊρου καθώς και το μεγάλο έργο του κοσμικής ζωγραφικής λίγο πριν τον πόλεμο στο Δημαρχείο Αθηνών.Παρακολουθείται επίσης η σχέση του με το θέατρο και η σκηνογραφική του συνεργασία με τον Σπύρο Παπαλουκά και τον Φώτο Πολίτη. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ αναφέρονται οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε για το έργο του.

Για τον Φώτη Κόντογλου μιλούν: ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής-δοκιμιογράφος, η κόρη του Δέσπω Κόντογλου και ο σύζυγός της Γιάννης Μαρτίνος.Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο οπτικοακουστικό φωτογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό. Περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις (1956 και 1960) με τη φωνή του Φ. Κόντογλου να ψέλνει και αλλού να μιλάει για τη σχέση του με την ελληνική παράδοση, την ορθοδοξία και την παγκόσμια συνείδηση. Επίσης, σχολιάζει τα βιβλία του «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου» και «Αδάμαστες Ψυχές». Προβάλλονται πλάνα από την έκθεση του Φ. Κόντογλου και των μαθητών του στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (11/2002), από βυζαντινούς ναούς και τοιχογραφίες, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Έτος παραγωγής: 2006
Σκηνοθεσία:Τάσος Ψαρράς
Αφήγηση: Λυδία Φωτοπούλου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος