ΕΡΤ Αρχείο: 45 χρόνια χωρίς τη Μαρία Κάλλας (video)

Array

Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας. Η διάσημη Ελληνίδα υψίφωνος, η κορυφαία ντίβα της όπερας, έφυγε από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου 1977.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντερ του Τάσου Ψαρρά «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας»

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας», παραγωγής 2007, το οποίο επικεντρώνεται στην ελληνική περίοδο της Κάλλας και σε σημαντικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής της διαδρομής από το 1957 ως τον θάνατό της. Σπάνιες συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό αποδίδουν με μοναδικό τρόπο πτυχές της προσωπικότητάς της.

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

(video)

Το ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της λυρικής τραγουδίστριας  Μαρίας Κάλλας, εστιάζεται στις μουσικές της σπουδές, στα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα και στις σημαντικές εμφανίσεις της στην Ελλάδα μετά το 1957.

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας» παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο της θρυλικής ντίβας και περιγράφει αναλυτικά την πορεία της οικογένειάς της από την Αθήνα στον Μελιγαλά, μέχρι τη μετανάστευση στις ΗΠΑ. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις μουσικές σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών, στις συνεργασίες της με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1937 έως το 1945, οπότε φεύγει από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και στη συνέχεια για την Ιταλία.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ αφορά τις παραστάσεις που έδωσε η Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα από το 1957 και μετά: το ρεσιτάλ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (1957), τις δύο όπερες «Νόρμα» (1960) και Μήδεια (1961) στην Επίδαυρο αλλά και την τελευταία παρουσία της στις «Γιορτές Λόγου και Τέχνης»  στη Λευκάδα το 1964 («Καβαλερία Ρουστικάνα»).

Ενδιαφέροντα στοιχεία του ντοκιμαντέρ

Σε όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρεμβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, φωτογραφίες από δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα του Τύπου για τις εμφανίσεις της Κάλλας, αποσπάσματα από συνεντεύξεις της ίδιας στο Ραδιόφωνο, και, τέλος, συνεντεύξεις συγγενών, συνεργατών και ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου που σχετίστηκαν με την Ελληνίδα υψίφωνο, όπως της Μαρίκας Παπαδοπούλου (υψίφωνος) και της Άρντα Μαντικιάν (μεσόφωνος). Ηχογραφήσεις από δημοφιλείς άριες “ντύνουν” την ταινία. Περιλαμβάνονται επίσης, ηχητικά αποσπάσματα συνεντεύξεων του Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι (μτφ. Ν. Ζαχαρίου) και του Κωστή Μπαστιά. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται αποσπάσματα συνεντεύξεων του Αλέξη Μινωτή  και του Αντίοχου Ευαγγελάτου.

Έτος παραγωγής: 2007
Έρευνα-σενάριο και σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Αφηγητής: Κώστας Καστανάς
Διάρκεια: 01:33:22
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 19/9/2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος