Ένας χρόνος χωρίς τη Μαριανίνα Κριεζή

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο ενός έτους από το θάνατο της Μαριανίνας Κριεζή, παρουσιάζει την εκπομπή Παρασκήνιο του 1979, στην οποία η στιχουργός της Λιλιπούπολης μιλάει για το παιδικό τραγούδι

Η στιχουργός, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός Μαριανίνα Κριεζή έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και σχέδιο υφάσματος στο Παρίσι. Από το 1977 συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση του Μ. Χατζιδάκι και έγραψε τους στίχους των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», ενώ συνεισέφερε και στα κείμενα της εκπομπής μαζί με την ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου. Η Κριεζή έχει επίσης γράψει και μεταφράσει παιδικά βιβλία. Ως στιχουργός συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς, συνθέτες και ερμηνευτές όπως οι Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής. Ως ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το ‘πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο ενός έτους από το θάνατο της Μαριανίνας Κριεζή, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ

(video)

Πρόκειται για μονταρισμένο υλικό από απόσπασμα θέματος επεισοδίου της εκπομπής Παρασκήνιο, με τίτλο «Παιδικό τραγούδι», με αφορμή τη σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών «Εδώ Λιλιπούπολη» στο Τρίτο πρόγραμμα, η οποία αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από το κοινό και θεωρείται μέχρι σήμερα μοναδική λόγω της πρωτοτυπίας και ευρηματικότητας των κειμένων, της μουσικής και των στίχων των τραγουδιών.  Παρουσιάζονται, στο πλαίσιο μιας έρευνας για το παιδικό τραγούδι στην Ελλάδα, συνθέτες, μουσικοί, τραγουδιστές, στιχουργοί και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι μιλούν για το παιδικό τραγούδι, τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κοινού, τις διαφορές του παιδικού από τα άλλα είδη τραγουδιού, αναφέρονται στη σημασία των στίχων, της πρωτοτυπίας της μελωδίας και των στίχων.

Στο εν λόγω απόσπασμα η Μαριανίνα Κριεζή, υπεύθυνη για τους στίχους των τραγουδιών της Λιλιπούπολης, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι θα πρέπει οι στιχουργοί, συνθέτες και ερμηνευτές να προσεγγίζουν τη δημιουργία παιδικού τραγουδιού, την ανάγκη να είναι ειλικρινείς και ελεύθεροι απέναντι σε αυτό το μουσικό είδος, να επιχειρούν μια επιστροφή στην παιδική τους αθωότητα και φαντασία. Περιλαμβάνονται τα αγαπημένα τραγούδια από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» και τον ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε, σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, «Που πάει ο καιρός που φεύγει» με ερμηνευτές τον βαρύτονο Αντώνη Κοντογεωργίου και τη συνθέτρια και μουσικό Λένα Πλάτωνος και «Αχ Παπουαλίλη» με ερμηνευτή τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά.

Σκηνοθεσία: Νίκος Γιαννόπουλος

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκιώνης

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 11 Απριλίου 1979

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Δείτε επίσης: Η δική μας Μαριανίνα Κριεζή: Πολύτιμα ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος