Ένας έφηβος 80 ετών – Α.Ο. Τρίτων 1942

Array

Oγδοντάρισε μέσα στη χρονιά που διανύουμε, αλλά παραμένει νέος και σφριγηλός με δυναμική που έχει πίσω τις βαθιές ρίζες και μεγάλη παράδοση. Μιλάμε για το σωματείο του Τρίτωνα, που κοσμεί το χώρο του μπάσκετ και ευρύτερα του ελληνικού αθλητισμού.

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942Η ίδρυση μπορεί να έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1942, από μία παρέα που δεν βρήκε κοινό μήκος κύματος στις τάξεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και ακολούθησε το δικό της δρόμο, που αποδείχτηκε δημιουργικός, αλλά τα τυπικά βήματα πήραν κάποιο χρόνο, αφού το καταστατικό εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 1943. Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942Kεντρικό πρόσωπο στην ίδρυση ήταν ο Πόλυς Πολυτιμίδης, Αιγυπτιώτης Έλληνας που ήταν ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος, παίκτης και προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942 Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942

Η παρέα των Τρίτωνα όμως μεγαλώνει και φτάνει στις 31 Δεκεμβρίου 1943 να έχει 112 μέλη, εκ των οποίων 98 αθλούμενα και 14 αρωγά. Στη σπουδαία ιστορία του Τρίτωνα καταγράφεται και η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ. Στο αρχείο της ομάδας καταγράφονται συμμετοχές σε αγώνες μπάσκετ που διοργάνωσε στην κατοχική περίοδο η Ένωση Ελλήνων Αθλητών, που ίδρυσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942
20-11-1963 εφημ.Ελευθερία

Tις μεταπολεμικές δεκαετίες ειδικά όταν το μπάσκετ παίζονταν σε ανοιχτά γήπεδα εκτεθειμένα στον καιρό, ο Τρίτωνας κατάφερε να συσπειρώσει μεγάλο αριθμό νέων που πέρασαν από τις τάξεις του, έκανε ένα ισχυρό σύνολο και αποτέλεσε ένα από τα σωματεία που υπήρξαν οι στυλοβάτες του μπάσκετ.

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942
16-11-1948 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942Ξεχωριστό λόγο πρέπει να κάνουμε για το «Κύπελλο Μαντέλου», πρωτοβουλία και διοργάνωση του Τρίτωνα, που ήταν μία διοργάνωση ιδιαίτερα σημαντική για χρόνια, καθώς έδινε τη δυνατότητα σε πολλές ομάδες να πάρουν μέρος και να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους.

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942
5-1-1949 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ
Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942
1-12-1948 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ

Εκείνα τα χρόνια ο Τρίτωνας δίνει και το παρόν στο βόλεϊ, όπως βλέπουμε σε δημοσιεύματα της εποχής. Βλέποντας τα πράγματα με την ασφάλεια που μας δίνει ο χρόνος, ίσως να ήταν καλύτερο που το σωματείο δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα, και αυτό το λέμε γιατί όλη η ενέργειά του διοχετεύτηκε στο μπάσκετ και εκεί αναπτύχθηκε.

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942
6-12-1952 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ

Αρχικά η ομάδα είχε έδρα κοντά στην πλατεία Βικτωρίας στο ανοιχτό γήπεδο της οδού Τήνου που σήμερα δεν υπάρχει πια και ακολούθως πήγε στα Σεπόλια, όπου ρίζωσε για τα καλά.

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942
το γήπεδο στη οδό Τήνου
Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942
10-11-1963 εφημ.Ελευθερία

Πολλοί και ειδικά όσοι δεν είχαν ιδιαίτερη τριβή με το μπάσκετ έμαθαν την ομάδα τα τελευταία χρόνια λόγω Αντετοκούνμπο που στη συγκεκριμένη γειτονιά έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942Άλλωστε το ανοιχτό γηπεδάκι στην παιδική χαρά των Σεπολίων έχει σχετικό γκράφιτι για να τον τιμήσει, ενώ στις παρακείμενες καφετέριες που ήξεραν το Γιάννη από μικρό παιδί, βλέπει κανείς στο ντεκόρ τους τα σημάδια της παρουσίας του.Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942 Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942

Στα πιο σύγχρονα χρόνια, το σωματείο μετά από μία καθοδική πορεία στις τελευταίες κατηγορίες της ΕΣΚΑ, όπου έμεινε 15 χρόνια, κυριολεκτικά αναγεννήθηκε και στις μέρες μας έφτασε μετά από συνεχείς ανόδους στην Α2, όπου την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο έχασε στο νήμα την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, ενώ φέτος δείχνει, παρά την μεγάλη ανανέωση σε έμψυχο υλικό, ότι είναι από τα βαριά χαρτιά στην κατηγορία.

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942Όπως αναφέρει ο Α.Ο. Τρίτων: «Α.Ο. Τρίτων 1942 – 2022. 80 χρόνια ένδοξης Ιστορίας.

80 χρόνια ασταμάτητης προσφοράς, στο ελληνικό μπάσκετ και τον αθλητισμό, με αγάπη για την Αθήνα και τα Σεπόλια μας.

80 χρόνια ιστορίας, γεμάτη δυσκολίες, προβλήματα, αναγκαστικές μετακινήσεις έδρας (μέχρι και σήμερα), συνεχή αγώνα για καλύτερες συνθήκες στα γήπεδα, αλλά και υπομονή, εργατικότητα και πείσμα.

80 χρόνια αγκαλιάζουμε όλα τα νέα παιδιά, τους μεταλαμπαδεύουμε αξίες & αρχές όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός στον διπλανό, η σημασία της συμμετοχής, και παράλληλα φτιάχνουμε νικητές στον αθλητισμό και τη ζωή.

Γιατί νικητές πρωτίστως είναι όσοι έχουν μάθει να αγωνίζονται!

Για εκείνους που δημιούργησαν, στην υπο γερμανική κατοχή Αθήνα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου τον Τρίτωνα, για τις γενιές που πέρασαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ζουν και να αναπνέουν για αυτόν, αλλά και για αυτές που θα οδηγήσουν την ομάδα μας στον ένα αιώνα ύπαρξης, ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ με σεβασμό και περηφάνεια.

Ζήτω ο Αθλητικός Όμιλος Τρίτων». Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942

Ένας έφηβος 80 ετών –  Α.Ο. Τρίτων 1942Μειονέκτημα της ομάδας το γηπεδικό, καθώς αν και σωματείο των Σεπολίων στεγάζεται στο κλειστό δημοτικό γήπεδο στο λόφο του Στρέφη και ναι μεν ο κόσμος του το ακολουθεί, άλλη δυναμική όμως θα είχε στις γειτονιές του. Στόχος και ελπίδα των ανθρώπων του Τρίτωνα να στεγαστεί σε κλειστό γήπεδο στην περιοχή του «Άτλα» μεταξύ Σεπολίων και Θυμαρακίων και ελπίζουμε αυτή τη φορά οι εξελίξεις να τρέξουν γρήγορα για την εκπλήρωση του στόχου αυτού.

Έρευνα: Nάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα

Τρίτων: Ιδρύεται στον απόηχο του κατοχικού λιμού το 1942 – Συνεχής προσφορά στον αθλητισμό

1947: Τζάμπολ στη μεταπολεμική Ελλάδα – Τουρνουά του Τρίτωνα

Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες 

Προσφυγικό: Ο Τρίτωνας της αλληλεγγύης στα Σεπόλια της κοινωνικής προσφοράς

Από τα αλώνια στα σαλόνια, αλλά και αντιστρόφως…

Αναβιώνει” ένας “κατοχικός” αγώνας στο μπάσκετ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος