Έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ – 1η Απριλίου 1955 (video)

Σύνοψη
  • Ο αγώνας της Εθνική Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού ξεκίνησε σαν σήμερα, την 1η Απριλίου 1955
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα  της ΕΟΚΑ, παρουσιάζει την εκπομπή «ΡΙΜΕΪΚ : Αυτή είναι η ιστορία του Κυπριακού»

Ο αγώνας για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού από τους Ελληνοκύπριους, ξεκινάει την 1η Απριλίου 1955. Στόχος είναι η ένωση με την Ελλάδα και ο αγώνας τους θα λήξει με τις «Συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης» στις 19 Φεβρουαρίου 1959, με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος. Ήδη από το Νοέμβριο του 1954 ο γεννημένος στην Κύπρο, απόστρατος συνταγματάρχης Γεώργιος «Διγενής» Γρίβας, αναλαμβάνει την οργάνωση της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Ο Γρίβας ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού και ο ιδρυτής της αντικομουνιστικής οργάνωσης «Χ» με δράση κατά τη διάρκεια της κατοχής, ενώ ο ίδιος συμμετείχε και στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Πολιτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μετέπειτα πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τις πρώτες βραδινές ώρες της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, οι αγωνιστές του ΕΟΚΑ εξαπολύουν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς, τον ραδιοσταθμό και σε βρετανικό στρατόπεδο της Αμμοχώστου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα  της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΡΙΜΕΪΚ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

(video)

Επεισόδιο της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ» με θέμα το Κυπριακό Ζήτημα και τα γεγονότα που αποτέλεσαν κορυφώσεις στην πορεία του από το 1878 έως το 2003.  Η σύντομη ιστορική αναδρομή ξεκινά από το 1878, οπότε η Τουρκία  παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία μέσω του σχήματος της εκμίσθωσης. Ακολουθεί αναφορά στις εξεγέρσεις του κυπριακού λαού ενάντια στην Αγγλοκρατία, που κορυφώνονται τη δεκαετία του ’50, οπότε ο κυπριακός λαός αξιώνει με δημοψήφισμα την ένωση με την  Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στα καθημερινά συλλαλητήρια στην Κύπρο, στη σύσταση της ΕΟΚΑ  με στόχο τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα, καθώς και στις παλλαϊκές διαδηλώσεις συμπαράστασης στους αγώνες του κυπριακού λαού που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Επισημαίνεται ο ρόλος των Άγγλων στη μετεξέλιξη του Κυπριακού σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, ενώ γίνεται λόγος για τις χαμένες ευκαιρίες επίλυσής του. Ακολούθως δίνεται το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959 και στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου το 1960. Γίνεται αναφορά στο πραξικόπημα και στα θλιβερά γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή του 1974. Τέλος, επισημαίνεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, ενώ προβάλλονται πλάνα από τη διχοτομημένη Λευκωσία, την τελευταία ευρωπαϊκή πόλη που παραμένει χωρισμένη σε δύο κράτη. Στη διάρκεια της εκπομπής τα γεγονότα αναλύονται και σχολιάζονται από ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, ενώ περιλαμβάνονται πλάνα από το αρχείο της εκπομπής με δηλώσεις του Βάσου Λυσσαρίδη, προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, του Τάσου Παπαδόπουλου, προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και του Γιάννου Κρανιδιώτη σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου. Πλάνα αρχείου αποτυπώνουν τα σχετικά γεγονότα.

Κείμενα – Παρουσίαση: ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ

Έτος παραγωγής: 2003

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος