Εξήντα χρόνια από τη δολοφονική επίθεση κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη – Η ζωή και η δράση του (video)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

(video)

Το επεισόδιο της σειράς «Εδώ και Σήμερα» είναι αφιερωμένο στον Γρηγόρη Λαμπράκη και αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του. Μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη σκιαγραφείται η ζωή του, με ιδιαίτερη αναφορά στην ενασχόλησή του με τον αθλητισμό όπου διέπρεψε (ως Βαλκανιονίκης το 1935 κατακτά την πρώτη του νίκη στο άλμα εις τριπλούν), τη σταδιοδρομία του στην ιατρική επιστήμη (υφηγητής Ιατρικής το 1950), καθώς και την αντιστασιακή του δράση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Παρουσιάζεται η πολιτική δράση του Γρ. Λαμπράκη και εξιστορούνται τα γεγονότα της Α΄ Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης που έγινε τον Απρίλιο του 1963, καθώς και οι στιγμές του δολοφονικού χτυπήματος εναντίον του στις 22 Μαΐου 1963, μέσα από την περιγραφή ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Ο μαχητής της ειρήνης έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος από όργανα του παρακράτους, μετά την ομιλία του για την ύφεση και την ειρήνη στην αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Μιλούν μεταξύ άλλων ο πολιτικός, τότε δήμαρχος Υμηττού Ανδρέας Λεντάκης, ο συναθλητής του Λαμπράκη Σωτήρης Νάνος, ο Παντελής Γούτης, ο δικηγόρος και συγγενής του Λαμπράκη, Οδυσσέας Τσουκόπουλος, Γιώργος Θεοφανίδης, στέλεχος της ΕΔΑ και ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Θεσ/νίκης. Η αφήγηση συμπληρώνεται με αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κερασίτσα Αρκαδίας, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο Λαμπράκης, στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 23 χρόνων από τη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη (22 Μαΐου 1963).

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου

Ρεπορτάζ: Ηλίας Γκρης

Έτος παραγωγής: 1986

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος