H πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, ήταν το κεντρικό σημείο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 3 Οκτωβρίου ο Δήμος της Πάτρας, για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, με την πραγματοποίηση ομιλίας και την κατάθεση στεφανιών.
Αμέσως μετά, το χώρο του ιστορικού καταφυγίου (κάτω από την πλατεία), άνοιξε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στο βιβλίο των εντυπώσεων (ΦΩΤΟ),έγραψε: «Καταφύγιο, μνήμη, γνώση, δύναμη, αντίσταση σ’ όλους όσους θέλουν για τη δική τους ευτυχία, να καταστρέψουν αυτούς που κτίζουν τα πάντα, του λαούς».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού στην ομιλία της επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «77 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική, γερμανική κατοχή, είμαστε εδώ και τιμάμε τους ήρωες του λαϊκού μας κινήματος, αυτούς που έδωσαν ακόμα και ζωή τους για να μείνει η φλόγα του αγώνα άσβεστη, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.
Ένα κατόρθωμα του αγωνιζόμενου λαού, που δεν προσκύνησε, δεν τρομοκρατήθηκε από τον τότε συσχετισμό δύναμης. Με τις οργανώσεις του, τον ΕΑΜ, τον ΕΛΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανίκητος αντίπαλος.
Τιμάμε τους απελευθερωτές της πόλης. Τους μαχητές και τις μαχήτριες του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ. Εκείνους κι εκείνες που πάλεψαν με το όπλο, με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα στη βίλα Λυμπερόπουλου, στο κτήμα Μουρτζούχου, στις φυλακές Μαργαρίτη, στο μπλόκο των Προσφυγικών, στα Ψηλαλώνια.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς από την πείνα, στα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων θανάτου, κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Από το 2014 μέχρι και σήμερα ως δημοτική αρχή, αναδείξαμε τη μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Αναδείξαμε ιστορικές διαδρομές στις γειτονιές της Πάτρας μέσα από το παρελθόν και το παρόν τους. Οργανώσαμε, επίσης, πολύπλευρες εκδηλώσεις, εμπλέκοντας την τέχνη και τον πολιτισμό. Από πέρυσι αποδώσαμε στον πατραϊκό λαό, με τη δουλειά των εργαζομένων στο δήμο, ένα νέο χώρο ιστορικής μνήμης, το καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων. Ένα χώρο, που από σήμερα θα είναι πάλι επισκέψιμος και φιλοξενεί την έκθεση αρχειακού υλικού της περιόδου ’40-’44.
Ο λαός μας, οι φτωχογειτονιές της Πάτρας βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τη Ναζιστική, Γερμανική κατοχή της περιόδου ’40-’44. Την πείνα, τους διωγμούς, τις εκτελέσεις…», «Θύματα των κατοχικών αρχών και των μεθόδων τους ήταν και οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, όπως ο νεαρός ποιητής Φώτος Πασχαλινός που απαγχονίστηκε στην Πάτρα, ο Μαέστρος Τριάντης του Μουσικού Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ» που γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα τελευταία στιγμή και πολλοί άλλοι».
Eπίσης έγινε επίσκεψη στο χώρο του καταφυγίου, όπου άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Πατρέων: «Φέτος, η έκθεση στο χώρο του καταφυγίου συνοδεύεται από αντίστοιχη εικαστική διαδρομή στις ενότητες βομβαρδισμοί, κατοχή, απελευθέρωση. Τα έργα που επιμελήθηκαν οι εικαστικοί από το Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων είναι εμπνευσμένα από την αντιφασιστική πάλη του λαού μας. Πρόκειται για έργα των εικαστικών Αγάθη Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρίας, Κοντόγεωργα Τότας, Μεθενίτη Σπύρου, Δώρας Μόρφη και Παναγιώτη Φερεντίνου, οι οποίοι και πραγματοποίησαν ξεναγήσεις στο χώρο του καταφυγίου. Την επιμέλεια έχει η ιστορικό τέχνης Ξένια Γιαννούλη.
Παράλληλα στην πλατεία των υψηλών Αλωνίων λειτοργεί υπαίθρια έκθεση εκθέτουμε από αρχειακό υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα 7 έργα που έχουν δοθεί από τον Ιταλό ζωγράφο Ivo Dalla Costa και αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε αυτά αποτύπωσε τη βιαιότητα των ταγματασφαλιτών και των ναζιστών, τα βάσανα του λαού μας, την πείνα, την κατοχή, τους απαγχονισμένους στα Ψηλά Αλώνια».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος