Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή: Όταν η Άλκη Ζέη μιλούσε για τη φιλία τους (video)

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως και ηθοποιού Ζωρζ Σαρή, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα στις 23 Μαΐου του 1923. Μεγαλωμένη στην Αθήνα από μητέρα Γαλλίδα της Σενεγάλης και πατέρα Έλληνα, η Ζωρζ Σαρή τα χρόνια της Κατοχής, και αφού τελείωσε το σχολείο, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Παράλληλα, συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ.

Το 1947, αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι λόγω του Εμφυλίου πολέμου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη γαλλική πρωτεύουσα συνάντησε και τον χειρουργό Μαρσέλ Καρακώστα, με τον οποίο παντρεύτηκε και έκαναν δύο παιδιά. Εκτός από την καριέρα της στο θέατρο εργάστηκε ως ηθοποιός στον κινηματογράφο. Από τις ταινίες που συμμετείχε ξεχωρίζουν οι εξής: ”Ο άνθρωπος του τρένου” (1958), ”Έγκλημα στα παρασκήνια” (1960), ”Το μπλοκο” (1965), ”Happy day” (1977). Παράλληλα πρωταγωνίστησε και σε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ: ‘‘Απόμαχοι” (1982),”Φανή” (1989), κ.ά.

Εκτός από την ενασχόλησή της με την υποκριτική η Ζωρζ Σαρή ασχολήθηκε και με την συγγραφή παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Από τα έργα της ξεχωρίζουν το βιβλίο ”Ε.Π.” (Ενωμένες Πάντα) το οποίο βασίζεται στις αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. Σε αυτό περιγράφει τα σχολικά της χρόνια και τη φιλία της με την επίσης συγγραφέα Άλκη Ζέη. Ακόμη, από τα βιβλία της ξεχωρίζουν τα εξής: ”Το ψέμα” (1970), ”Όταν ο ήλιος…” (1969), ”Τα γενέθλια” (1977) και ”Ο θησαυρός της Βαγίας” (1969) το οποίο μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση από την ΕΡΤ το 1984. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι ψηφιοποιημένα και διαθέσιμα στο ERTFLIX.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Αντ’ Αυτού” παραγωγής 2000, στο οποίο η συγγραφέας Άλκη Ζέη μιλά για τη φιλία της με τη Ζωρζ Σαρή.

ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ
Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ

Σειρά εκπομπών με παρουσιάστρια την Εύη Κυριακοπούλου, κατά την οποία ένας επώνυμος καλεσμένος φωτίζει προσωπικές και φιλικές στιγμές που έζησε με κάποιον άλλον επώνυμο.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η συγγραφέας Άλκη Ζέη μιλά για την επίσης συγγραφέα και ηθοποιό Ζωρζ Σαρρή. Ανασύρει από τη μνήμη της την όχι τόσο καλή εντύπωση που αποκόμισε όταν πρωτοαντίκρισε τη Ζωρζ Σαρρή στο σχολείο όπου φοιτούσε. Θυμάται την επιμονή της να γίνει ηθοποιός και εξηγεί γιατί τελικά η Ζωρζ Σαρή επέλεξε να ασχοληθεί με την συγγραφή. Ακόμη, εστιάζει στην συμμετοχή τους στην ΕΠΟΝ κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Διηγείται ιστορίες με τις περιπλανήσεις τους ανά την Ευρώπη και την αλληλογραφία τους, τη συνάντησή τους έπειτα από χρόνια στο Παρίσι.

Στην συνέχεια, μιλά για το πως έτυχε να γράψουν κι οι δύο βιβλία με τις αναμνήσεις τους από την περίοδο της Κατοχής και την συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση. Έπειτα, η Άλκη Ζέη περιγράφει το πως διατηρήθηκε η φιλία τους την περίοδο που η ίδια ζούσε στην Τασκένδη και την συνάντησή της με τη Ζωρζ Σαρή στη Μόσχα όταν είχε πάει εκεί με περιοδεύοντα θίασο του Δημήτρη Ροντήρη. Η διήγησή της συνεχίζει με την επιστροφή της στην Ελλάδα και τη νέα διάσταση που έλαβε η φιλία τους όταν ζούσαν και οι δύο στην Αθήνα. Τέλος, η Άλκη Ζέη διαβάζει τον πρόλογο που έγραψε η ίδια στο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή “Ε.Π.” (Ενωμένες Πάντα) στο οποίο η Ζωρζ Σαρή περιγράφει τα μαθητικά χρόνια τους όταν ήταν συμμαθήτριες στο ίδιο σχολείο.

Το επεισόδιο διανθίζεται από φωτογραφικό υλικό με τις δημιουργούς και αποσπάσματα από την ταινία «Happy day» του Παντελή Βούλγαρη, όπου πρωταγωνιστούσε η Ζωρζ Σαρρή.

Έτος παραγωγής: 2000
Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη
Δημοσιογραφική έρευνα – Παρουσίαση: Εύη Κυριακοπούλου

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος