Διονύσης Σιμόπουλος: Ένας χρόνος χωρίς τον σπουδαίο αστροφυσικό

Στις 7 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του Διονύση Σιμόπουλου, του επιφανούς αστροφυσικού και Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Ο σημαντικός επιστήμονας ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην Αμερική και το 1973, προσκεκλημένος από το Ίδρυμα Ευγενίδου, ανέλαβε τη Διεύθυνση του Πλανηταρίου στην Αθήνα έως το 2014. Βραβευμένος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς  για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και την εκλαΐκευση της επιστήμης, δάσκαλος και συγγραφέας, ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ο άνθρωπος μας έφερε πιο κοντά στα αστέρια και τον ουρανό μέσα από τα δεκάδες βιβλία του, τα σενάρια των προβολών στο Πλανητάριο, τις τηλεοπτικές εκπομπές και ομιλίες του.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την αυτοβιογραφική αφήγηση του Διονύση Σιμόπουλου, μέσα από την εκπομπή «Χωρίς ερώτηση», παραγωγής 2016. Ο σπουδαίος επιστήμονας ξετυλίγει την προσωπική του διαδρομή, και μας ξεναγεί στον χώρο του Πλανηταρίου, χώρο με τον οποίο ταυτίστηκε, στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του.

ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

Σειρά κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ-προσωπογραφιών ανθρώπων των Γραμμάτων, της επιστήμης και της Τέχνης. Χωρίς να ερωτάται, ο κάθε καλεσμένος αφηγείται σημαντικά κομμάτια της ζωής και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, σε έναν χώρο της επιλογής του, ο οποίος είναι σημαντικός γι’ αυτόν. Κάθε επεισόδιο της σειράς είναι γυρισμένο με τη μέθοδο του μονοπλάνου, την χωρίς διακοπή κινηματογράφηση του καλεσμένου κάθε εκπομπής. Στόχος της σειράς είναι μέσα από μία σειρά μοναδικών, χωρίς διακοπή εξομολογήσεων, να προβάλλει την προσωπικότητα και την ιστορία ζωής του κάθε καλεσμένου.

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς  καλεσμένος είναι ο φυσικός και αστρονόμος Διονύσης Σιμόπουλος. Με κεντρικό πρωταγωνιστή μας τον Διονύση Σιμόπουλο, ταξιδεύουμε στον κόσμο των άστρων, μέσα από μια ξενάγηση στον χώρο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και γνωρίζουμε καλύτερα από κοντά τον επίτιμο διευθυντή του. Ο Διονύσης Σιμόπουλος ξετυλίγει την προσωπική του διαδρομή και στέκεται στους σταθμούς της πορείας του. Η αφήγησή του ξεκινά από τη στιγμή που επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική για να αναλάβει το 1973 τη διεύθυνση του παλαιού Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ύστερα από την πρόσκληση της Μαριάνθης Σίμου, αδερφής του Ευγένιου Ευγενίδη.

Μας ξεναγεί στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενιδείου, με αφετηρία τον χώρο του αμφιθεάτρου- χώρο προσφιλή στον ίδιο- όπου έδωσε την πρώτη του διάλεξη τον Μάιο του 1973, και στη συνέχεια στο χώρο του εργαστηρίου νέων τεχνολογιών, στην αίθουσα αναμονής του πλανηταρίου, το κέντρο ελέγχου, και τέλος, την αίθουσα του πλανηταρίου-τον θόλο. Αναφέρεται στην εκλαΐκευση της επιστήμης και στις οπτικοακουστικές παραστάσεις του πλανηταρίου που ξεκινήσαν το 2003, και μιλά για τα αστέρια και τους γαλαξίες, τον ουρανό και το σύμπαν.

Έτος παραγωγής: 2016

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Δημητρίου

Παραγωγή: Γιάννης Σωτηρόπουλος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος