Δημήτρης Μυταράς – 18 Ιουνίου 1934 (video)

Σύνοψη
  • Ο Δημήτρης Μυταράς ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος  ζωγράφος με έργο ανθρωποκεντρικό και προσβάσιμο από το ευρύ κοινό καθώς και σπουδαίος δάσκαλος, γεννήθηκε στη Χαλκίδα σαν σήμερα πριν 90 χρόνια
  • Γιορτάζοντας τη γέννηση του σημαντικού καλλιτέχνη το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της εκπομπής: Οι Έλληνες : Δημήτρης Μυταράς

Ο Δημήτρης Μυταράς (1934-2017),  διεθνώς αναγνωρισμένος  ζωγράφος με έργο ανθρωποκεντρικό και προσβάσιμο από το ευρύ κοινό καθώς και σπουδαίος  δάσκαλος, γεννήθηκε στη Χαλκίδα σαν σήμερα πριν 90 χρόνια. Ο Μυταράς σπούδασε στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στο Παρίσι όπου σπούδασε σκηνογραφία  καθώς και εσωτερική διακόσμηση. Το έργο του άρχισε να παρουσιάζεται στην Αθήνα, σε ομαδικές εκθέσεις από το 1957, ενώ την πρώτη του ατομική έκθεση παρουσίασε το 1961 στην γκαλερί «Ζυγός». Έκτοτε ανέπτυξε πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα συμμετέχοντας σε πολυάριθμες ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Εκτός από τη ζωγραφική ο Δημήτρης Μυταράς ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, έχοντας επιμεληθεί δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και θεατρικούς θιάσους.  Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου δίδαξε ως το 2001. Επίσης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση ενώ τοιχογραφίες του κοσμούν πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα από τα ζωγραφικά του έργα κόσμησε τον   δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου “Ιθαγένεια”. Το Μάρτιο του 2008 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Γιορτάζοντας τη γέννηση του σημαντικού καλλιτέχνη το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της εκπομπής:

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ

Η σειρά «Οι Έλληνες» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο μεγάλων προσωπικοτήτων της χώρας μας, ανθρώπων που ασχολούνται με τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Την εκπομπή παρουσιάζει η Σοφία Τσιλιγιάννη. Σε αυτό το επεισόδιο σκιαγραφείται το πορτρέτο του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά.

Η εκπομπή παρουσιάζει βασικούς σταθμούς της πορείας του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά,  κάνοντας λόγο και για τις παράλληλες ενασχολήσεις του, την ποίηση, την πεζογραφία, την αγάπη του για τα κοχύλια και τη συλλογή του. Στη συνέντευξή  από το σπίτι του και το εργαστήριό του στην γενέθλια πόλη του τη Χαλκίδα, ο Δημήτρης Μυταράς εξομολογείται θέματα που φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητάς του, της καλλιτεχνικής και της ιδιωτικής του ζωής. Αρχικά, αναφέρεται στην απήχηση του έργου του και στη σχέση του με το κοινό και αυτοπροσδιορίζεται “λαϊκός” ζωγράφος ενώ μιλώντας για τα κίνητρα που τον ωθούν να ζωγραφίσει σχολιάζει τη δουλειά του στα χρόνια της Δικτατορίας. Κάνει αναδρομή στο ξεκίνημά του, στα πρώτα του ερεθίσματα και στους δασκάλους του Σπύρο Παπαλουκά και Γιάννη Μόραλη. Εκφράζει τη γνώμη του για τη δουλειά των τεχνοκριτικών ενώ αναφέρεται μεταξύ άλλων στους ζωγράφους που θαυμάζει εντοπίζοντας σχεδιαστική συγγένεια με τον Πικάσο.

Είναι γνωστό πως ο Μυταράς ασχολήθηκε με διάφορες εικαστικές εφαρμογές όπως με τη διακόσμηση πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και εξηγεί στην εκπομπή το λόγο που στράφηκε σε αυτό. Μιλάει ακόμη για το έργο του «Δεξίλεως» που τοποθετήθηκε στο σταθμό «Δάφνη» του αθηναϊκού μετρό, αλλά και για το ρόλο της τέχνης στο δημόσιο χώρο. Κάνει λόγο για την προτίμησή του στα πορτρέτα του που τα θεωρεί τα ωραιότερα έργα του. Τέλος, αναφέρεται στα μελλοντικά του σχέδια, στις εκθέσεις που προετοιμάζει και στα θέματά τους. Στην εκπομπή μιλούν επίσης η σύζυγός του Χαρίκλεια Τριανταφύλλου και ο γιος τους Αριστείδης Μυταράς. Παρουσιάζεται επίσης το Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας – Πρότυπο Σχολείο Εικαστικής Δημιουργίας που συστήθηκε με πρωτοβουλία του ζεύγους Μυταρά και του Δήμου Χαλκίδας το 1978.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιούλας

Παρουσίαση- αρχισυνταξία: Σοφία Τσιλιγιάννη

Συντακτική Επιμέλεια: Νικόλαος Βογιατζής

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος