Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή (video)

Σύνοψη
  • Ο κορυφαίος λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 2012
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς «Λόγω Τιμής», παραγωγής 1992, Δημήτρης Μητροπάνος δίνει συνέντευξη στη Λιάνα Κανέλλη

Ο κορυφαίος λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 2012. Γεννημένος στα Τρίκαλα το 1948, ο Δημήτρης Μητροπάνος άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής πριν τελειώσει το Γυμνάσιο. Το 1964 μετακόμισε στην Αθήνα για αναζήτηση καλύτερης τύχης και εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Το 1966 γνωρίστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε μέρη από τη ”Ρωμιοσύνη” και το ”Άξιον Εστί” σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι ”Θεσσαλονίκη”, και έμελλε να συνδεθεί στενά με την μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Σταθμός στην καριέρα του στάθηκε ο δίσκος ”Άγιος Φεβρουάριος” σε μουσική σύνθεση του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Στη μακρά πορεία του, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, όπως το Γιώργο Ζαμπέτα, το Μίκη Θεοδωράκη, το Δήμο Μούτση, τον Απόστολο Καλδάρα, το Μάριο Τόκα, τον Τάκη Μουσαφίρη, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Λευτέρη Παπαδόπουλου, τον Γιάννη Σπανό, το Θάνο Μικρούτσικο, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το Λάκη Παπαδόπουλο, κ.ά. Τα τραγούδια που ερμήνευσε παραμένουν διαχρονικά και αγαπημένα από το κοινό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: ”Η εθνική μας μοναξιά” (1992), ”Σ’ αναζητώ στην Σαλονίκη” (1992), ”Πες μου που πουλάν καρδιές” (1973), ”Τα λαδάδικα” (1994), ”Για να σ’ εκδικηθώ” (1988), ”Ρόζα” (1994), κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Λόγω Τιμής” παραγωγής 1992, στο οποίο ο Δημήτρης Μητροπάνος παραχωρεί συνέντευξη στη Λιάνα Κανέλλη.

ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

Το ”Λόγω Τιμής” είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή συνεντεύξεων με τη Λιάνα Κανέλλη. Καλεσμένοι από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού και της επιστήμης μιλούν στη Λιάνα Κανέλλη για προβλήματα της σύγχρονης ζωής, της επικαιρότητας και μοιράζονται στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Καλεσμένος του συγκεκριμένου επεισοδίου είναι ο ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος.

Αρχικά, ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλά για την συνέπεια του τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή του. Αναφέρεται στο δίσκο του ”Εθνική μοναξιά” που κυκλοφόρησε το 1992 και τα τραγούδια ”Εθνική μοναξιά” και ”Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη” και τη θερμή υποδοχή που επεφύλασσε το κοινό σε αυτά και συνδυάστηκαν με το Μακεδονικό ζήτημα. Εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο διαλέγει τα τραγούδια που ερμηνεύει και εκφράζει την άποψή του για την κριτική.

Στην συνέχεια κάνει μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια την περίοδο που ήρθε στην Αθήνα. Περιγράφει το πως έγινε τραγουδιστής και τα πρώτα βήματα της καριέρας του και εκφράζει την άποψή του για τον ρόλο των ερμηνευτών. Τονίζει την ιδιαίτερη αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και το χαρακτήρα της.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Δημήτρης Μητροπάνος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο τραγουδά για το κοινό και τη φιλοσοφία ζωής του. Ακόμη, μιλά για την προσωπική του ζωή αλλά και για την στάση του απέναντι στα τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και κυρίως για τις εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό ζήτημα. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετέχει πια σε συναυλίες και λέει σε ποια περίπτωση θα στήριζε ξανά κάποιο παρόμοιο εγχείρημα.

Επιπλέον, μιλά για τη νεολαία και την απογοήτευσή του από την πολιτική. Μοιράζεται ακόμη την εμπειρία του από τη νυχτερινή Αθήνα και αναφέρεται στην συνεργασία του με το Γιώργο Μαρίνο. Καταθέτει επίσης τη δική του οπτική για το παρόν του ελληνικού τραγουδιού και τη δισκογραφία. Τέλος, δίνει τις δικές του ευχές για τη νέα χρονιά που έρχεται.

Έτος παραγωγής: 1992

Σκηνοθεσία: Κώστας Λυχναράς

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος