Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ (video)

Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβεύτηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς για το κινηματογραφικό του έργο το οποίο θεωρείται κορυφαίο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο Θ. Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία και παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Η εκπομπή» το 1968 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1970 στο ίδιο φεστιβάλ, παρουσιάζεται η πρώτη του μεγάλου μήκους  ταινία, Αναπαράσταση, η οποία κερδίζει και το πρώτο βραβείο.

Οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύτηκαν επανειλημμένα σε διεθνή φεστιβάλ με αποκορύφωση το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία Μέρα» (1998), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Ε. Κοστουρίτσα, ο Β. Χέρτζογκ, ο Ι. Μπέργκμαν, ο Β. Βέντερς και ο Α. Κουροσάβα για να αναφέρουμε μόνο μερικούς εξ αυτών, έχουν δημόσια εγκωμιάσει τις ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη. Οι ταινίες του Αγγελόπουλου διακρίνονται από το προσωπικό αφηγηματικό ύφος του και την κινηματογραφική δομή που χαρακτηρίζεται από λεπτομερείς και καλοσχεδιασμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας με συγκεκριμένους ρυθμούς. Ο κινηματογράφος του Αγγελόπουλου συνδυάζει μια ελεγειακή προσέγγιση σύγχρονων θεμάτων όπως η μετανάστευση, ο νόστος και η σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, και ταυτόχρονα μία ποιητική συνάρθρωση του κλασσικού και του παραδοσιακού.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 10 ετών από το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη, στις 24 Ιανουαρίου 2012, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

(video)


Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο, παραγωγής 1990 και σε σκηνοθεσία του Πατρίς Βιβάνκος, προβάλλεται η σημαντική πρωτοβουλία του Θόδωρου Αγγελόπουλου να αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης παλαιότερων ταινιών του όπως η «Αναπαράσταση», οι «Κυνηγοί» και το «Τοπίο στην ομίχλη». Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλάει για την ανάγκη να επεκταθεί αυτή η δράση σε μια σειρά από κινηματογραφικές ταινίες που αποτελούν θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς για την Ελλάδα και εξηγεί ότι θα πρέπει να επιφορτισθεί και να ενισχυθεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από το Υπουργείο Πολιτισμού προς αυτή την κατεύθυνση ως αρμόδιος φορέας. Ουσιαστικά ο Αγγελόπουλος μιλάει για την ανάγκη καθιέρωσης μιας αρχειακής πολιτικής σε ότι αφορά την οπτικοακουστική και ειδικά την κινηματογραφική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Οι τεχνικοί και μοντέρ όπως ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος και ο Γιάννης Τσιτσόπουλος, οι οποίοι εμπλέκονται ενεργά στις εργασίες αποκατάστασης που ανέλαβε ο Θ. Αγγελόπουλος, εξηγούν τη διαδικασία που ακολουθείται και την πρακτική ανάγκη να γενικευθεί η αποκατάσταση και συντήρηση των κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα των ταινιών του Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση», οι «Κυνηγοί» και «Τοπίο στην ομίχλη» και ο ίδιος περιγράφει τις εργασίες που χρειάστηκε να γίνουν σε κάθε μία από αυτές.

Σκηνοθεσία: ΠΑΤΡΙΣ ΒΙΒΑΝΚΟΣ

Μοντάζ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΕΝΑΚΗ

Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση: 09/01/1990

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος