Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)

Array

Περίοδος Μεσοπολέμου, το ποδόσφαιρο ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα λιμάνια με τις προσδέσεις πλοίων που τα πληρώματά τους μεταφέρουν εμπειρίες και παραστάσεις από άλλους τόπους, γίνονται και στον τομέα του αθλητισμού, καταλύτες στην εξάπλωση του αθλήματος. Η Άνδρος δεν έμεινε έξω από αυτές τις εξελίξεις, αντίθετα από το 1931 αρχίζει την ποδοσφαιρική της ιστορία. Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της ιστορίας του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων.

Ιδρύεται το 1931 ο Ανδριακός και πολύτιμη βοήθεια ήταν η χρηματοδότηση και κατασκευή του Εμπειρίκιου γυμναστήριου (η πρώτη Ιστορικά έδρα της ομάδας) από τον Σταμάτιο Εμπειρίκο . Όπως συνέβαινε εκείνα τα χρόνια οι πρώτες συγκροτήσεις ήταν ανεπίσημες ομάδες που αγωνίζονταν σε τουρνουά, καθώς και σε αγώνες με μικτές ομάδες επιλέκτων. Αυτά ήταν και τα πρώτα βήματα του Ανδριακού, που αντιμετώπισε αθηναϊκές και νησιωτικές ομάδες. Ναυτικό νησί η Άνδρος και η ομάδα έδωσε διέξοδο αθλητισμού και ψυχαγωγίας, ενισχύοντας το ευ ζην των κατοίκων του νησιού.

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)
1980 φιλικός αγώνας Ανδριακός – Ολυμπιακός Πειραιά

Συνεχίζουμε λοιπόν το αφιέρωμά μας στο σύλλογο με το Β’ μέρος, αφού στο Α’ μέρος επικεντρωθήκαμε σε δημοσιεύματα των εφημερίδων του Μεσοπολέμου, ενώ τώρα επικεντρώνουμε στο αρχείο του συλλόγου.Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)

Τα χρόνια πέρασαν και μαζί τους και δύσκολες εποχές, μέχρι να μπούμε στη μεταπολεμική περίοδο, με τον Ανδριακό να καταγράφει σημαντικά για την εποχή και για το νησί παιχνίδια με αντιπάλους το 1958 την επίλεκτη ομάδα της αεροπορίας το 1959 την πρώτη  Ομάδα της ΑΕΚ και ακολουθούν τις  επόμενες χρονιές η ερασιτεχνική του Ολυμπιακού , η εφηβική του Παναθηναϊκού.

Παράλληλες εξελίξεις έχουμε και στα γειτονικά νησιά και ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων το 1981 με τον Ανδριακό μεταξύ των 12 ιδρυτικών μελών.

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)
γήπεδο Παραπορτίου

Σημαντική εξέλιξη για την πορεία του συλλόγου, αποτέλεσε η ανάμιξη του Μιχάλη Γουλανδρή, το 1987 που γίνεται ο βασικός χρηματοδότης, με τον όρο η ομάδα να μετονομαστεί σε Ολυμπιακός Άνδρου, όπως και έγινε, λόγω της αγάπης του στον Ολυμπιακό Πειραιά. Η ομάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική, κερδίζει τέσσερα πρωταθλήματα της Β’ κατηγορίας Κυκλάδων (1990-1991, 1994-1995, 1999-2000, 2002-2003  ) ενώ μετέχει στην Α’ κατηγορία πάντα με αξιώσεις.

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)
1980 γήπεδο Τήνου, Παντηνιακός – Ανδριακός

Γήπεδο

Το ιστορικό Εμπειρίκειο Γυμναστήριο, από γήπεδο διαστάσεων 9Χ9, ήδη από τη συγκρότηση της ΕΠΣ Κυκλάδων δεν μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες και το έχει διαδεχτεί κανονικών διαστάσεων γήπεδο στην περιοχή Παραπορτίου, που έχει και διαδρομές για στίβο. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή είχαν από τη διοίκηση του συλλόγου οι Α. Κέτσης, Γ. Νικολαΐδης, Γ. Κωβαίος, που πέτυχαν την επιχορήγηση από την ΓΓ Αθλητισμού  Το 2001 μπαινει φυσικός χλοοτάπητας, ο Μ Γουλανδρής προσφέρει ως δωρεά τον συνθετικό τάπητα του Σταδίου (8 διάδρομων) και το γήπεδο του Παραπορτίου μετονομάζεται σε Ιωάννη Μ Γουλανδρή. Για να αναδειχθεί το μέγεθος των προσπαθειών όλων όσων έχουν προσφέρει στον αθλητισμό τη Άνδρου, αλλά και ευρύτερα της νησιωτικής Ελλάδας, προσέξτε τις λεπτομέρειες σε κάποιες από τις φωτο των ξερών γηπέδων, όπου είναι εμφανής η ύπαρξη χαλικιών και σχεδόν αδιαμόρφωτου χώρου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναμετρήθηκε η αγάπη για τον αθλητισμό με τις αντιξοότητες και τις κέρδισε.

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)
1975 Νεώριο Σύρου – Ανδριακός

Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, ο Μ. Γουλανδρής αποχωρεί και το 2005 με πρόεδρο την  Αδολοράτα Βάλμα (2005), μετονομάζεται πάλι  σε Ανδριακό Ο.Φ . με τη στήριξη πολλών επιχειρηματιών της Άνδρου.

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)
πρώτος αγώνας πρωταθλήματος 1981

Ήδη από το 1992 ο σύλλογος έχει ιδρύσει και τμήμα στίβου με πολλές επιτυχίες και συνολικά πάνω από 600 αθλητές και αθλήτριες να έχουν περάσει από αυτά, όλα αυτά τα χρόνια.

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)
1η θέση Ολυμπιακός Άνδρου στο διασυλλογικό πρωτάθλημα νέων Μανδηλάρια – 1994

Στο γήπεδο φιλοξενήθηκε η πολύ σημαντική διοργάνωση των Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων στίβου και μάλιστα δύο φορές, το 2001 και το 2008.Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Β’ μέρος)Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, και ειδικά ο συνδυασμός των οικονομικών εξελίξεων με την πανδημία που ακολούθησε, επηρέασαν όλα ανεξαιρέτως τα αθλητικά σωματεία και πολύ περισσότερο τα νησιωτικά, που πάντα αντιμετώπιζαν αυξημένα κόστη μετακινήσεων. Ο Ανδριακός δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή, ισχύει η ρήση «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Έτσι και στην Άνδρο η προσπάθεια συνεχίζεται με το ποδόσφαιρο, τον στίβο, τα τμήματα υποδομών και τους πρώτους σκαπανείς του συλλόγου, να δικαιώνονται για το εγχείρημά τους από τις γενιές που ακολούθησαν.

Πηγή φωτο: Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικό θέμα: Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» – Πλούσια ιστορία και προσφορά (Α’ μέρος)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος