Ανδρέας Παπανδρέου: 25 χρόνια από τον θάνατό του

Συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (23.06.1996), ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, χαρισματικού και λαοφιλή πολιτικού ηγέτη που σφράγισε την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ τη συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο Γιώργο Δουατζή τον Οκτώβριο του 1989, μια αυτοβιογραφική καταγραφή της πολιτικής και προσωπικής ζωής του πρώην πρωθυπουργού, η οποία εμπλουτίζεται με μαρτυρίες πολιτικών προσώπων και ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Η ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 

Αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου (γεν. 1919 – θαν. 1996).

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρεται στα νεανικά του χρόνια, στην αρχή της πολιτικής του στράτευσης ήδη την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά το 1936, οπότε συλλαμβάνεται για πρώτη φορά, κατόπιν στην αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, στις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως οικονομολόγου στην Αμερική. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην επιστημονική και συγγραφική του δράση.

Επίσης, ο Α.Παπανδρέου μιλάει για την είσοδό του στην πολιτική με την εκλογή του ως βουλευτή της Ένωσης Κέντρου το 1964, σχολιάζει τα γεγονότα του Ιουλίου του 1965, αφηγείται τη σύλληψή του από τη χούντα των συνταγματαρχών το 1967, και την αντιστασιακή του δράση στο εξωτερικό την περίοδο της Δικτατορίας με την ίδρυση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

Θυμάται τη στιγμή της επιστροφής του στην Ελλάδα το 1974 και εν συνεχεία αναφέρεται στην ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) του οποίου ηγήθηκε, στην εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985. Παράλληλα, μιλάει για την περιπέτεια της υγείας του και τη Δήμητρα Λιάνη, την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του. Επιπλέον, σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου 1989, την κυβέρνηση Τζαννετάκη και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξής του ο Α. Παπανδρέου μεταξύ άλλων αναφέρεται στις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής το 1964, στη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1987, ενώ εκφράζει τη γνώμη του για άλλες πολιτικές προσωπικότητες του τόπου.

Μιλούν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Κάρολος Παπούλιας και τα παιδιά του Α. ΠαπανδρέουΝίκοςΓιώργος και Σοφία Παπανδρέου.

Παρεμβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχειακό υλικό. Ενδεικτικά: ηχητικό ντοκουμέντο-απόσπασμα συνέντευξης του Α. Παπανδρέου στη Βαυαρική Ραδιοφωνία και τον Παύλο Μπακογιάννη, πλάνα από τα Ιουλιανά του 1965, από την περίοδο της Δικτατορίας στο εξωτερικό και από την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την πτώση του καθεστώτος, πλάνα από την περίοδο της πρωθυπουργίας του και την επαφή του με ξένους ηγέτες, στιγμιότυπα με σκηνές από την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος

Δημοσιογραφική έρευνα-επιμέλεια: Γιώργος Δουατζής

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος