Άλκη Ζέη: Αφιέρωμα στην αγαπημένη συγγραφέα από την εκπομπή «Μονόγραμμα» (video)

Συμπληρώνονται φέτος τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της εμβληματικής πεζογράφου Άλκης Ζέη (27 Φεβρουαρίου 2020), η οποία συνέδεσε το όνομά της με το παιδικό βιβλίο, αφήνοντας έργο πλούσιο και ευρύ για την ιστορική μνήμη καθώς η γενιά της έζησε μεγάλα ιστορικά γεγονότα που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα θέματα των βιβλίων της, πάντοτε ιδωμένα με τα μάτια ενός παιδιού.

Η ‘Αλκη Ζέη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας από το 1954 έως το 1964 μαζί με τον σύζυγό της θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου στη Σοβιετική Ένωση, επέστρεψε στην Ελλάδα μέχρι το 1967, οπότε και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι μέχρι την πτώση της Δικτατορίας.

Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με ένα διήγημά της στο περιοδικό «Νεανική Φωνή» το 1944. Το μυθιστόρημά της «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» εκδόθηκε το 1963 ενώ το επόμενο «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» το 1971. Ακολούθησε μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» και το 2017 το «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά». Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την αυτοβιογραφική εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Το επεισόδιο φιλοξενεί τη συγγραφέα Άλκη Ζέη η οποία εξιστορεί τα γεγονότα της προσωπικής της ζωής και μιλά για το συγγραφικό της έργο.

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας μιλά για τα παιδικά της χρόνια, κυρίως για τα παιδικά της καλοκαίρια με τον παππού της στη Σάμο, βιώματα που αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσής της για τα βιβλία της. Αναφέρεται στις πρώτες της συγγραφικές απόπειρες και στην επαφή της με το κουκλοθέατρο στα χρόνια της Κατοχής, ως ενεργό μέλος του ομίλου κουκλοθέατρου της σχολής Αηδονοπούλου που διηύθυνε η καθηγήτρια τέχνης Ελένη Περράκη, γράφοντας κείμενα για κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών «Μπαρμπα-Μυτούσης» της Ελένης Περράκη.

Μιλά για προσωπικές στιγμές της ζωής της, για την εξ αγχιστείας συγγένειά της με τη Διδώ Σωτηρίου και τη μεταξύ τους σχέση και για το πλέον σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της, τη γνωριμία της με τον μετέπειτα σύζυγό της θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου και την από κοινού αντιστασιακή τους δράση, που συνοδεύτηκε από φυλακίσεις, συνεχείς εξορίες και τη φυγή στο εξωτερικό. Η Άλκη Ζέη περιγράφει το ταξίδι της προς την Τασκένδη, μιλά για την περίοδο παραμονής της μαζί με την οικογένειά της στη Μόσχα και για τις συνθήκες που οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου της «Το Καπλάνι της Βιτρίνας». Αναφέρεται ακόμη στη νοσταλγία για την πατρίδα στα δύσκολα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, την ανέλπιστη επιστροφή στην Ελλάδα το 1964 και την διαμονή της στο Παρίσι με το ξέσπασμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1967. Εκεί έγραψε το δεύτερο μυθιστόρημά της «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου». Μιλά, τέλος, με γλαφυρό τρόπο για τα βιβλία της και κάνει λόγο για τις περιοδείες της στα σχολεία.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από την τηλεοπτική διασκευή του έργου της «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» (1990), σε σκηνοθεσία Πέτρου Λύκα, καθώς και πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό που διανθίζει τις αφηγήσεις της. Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Ανάπλαση 2006 της αυτοβιογραφικής ταινίας που γυρίστηκε το 1994.

Σκηνοθεσία: Σπύρος Κ. Μιχαλόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης, Copyright ΕΡΤ 2006

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος