Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Παραμονή της κρίσιμης για το Ανατολικό ζήτημα Συνδιάσκεψης των Παρισίων. Βασική  παράμετρος για την επίτευξη λύσης, η ομοφωνία των Συμμάχων. Επόμενο βήμα, η απάντηση της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά έχει εκ των προτέρων συμφωνήσει…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΙΠΤΟΥΣΙ ΛΟΓΟΙ ΤΥΠΤΟΥΣΙ ΡΑΒΔΟΙ – ΟΙ ΑΠΟΣΧΙΣΘΕΝΤΕΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΙΔΕΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΠΟΛΕΜΟΙ
  • Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ – ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑΙ ΔΑΠΑΝΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗ

«Οσάκις πυκνούνται α νέφη εις τον ορίζοντα, προμηνύοντα καταιγίδα, οσάκις ο λαός καλείται ν’ αντιμετωπίση τας νέας ‘’αμειλίκτους πραγματικότητας’’, που διαρκώς του προπαρασκευάζει η ανεπάρκεια και η ανικανότης των κυβερνητών του, εφαρμόζεται στερεοτύπως η ιδία τακτική. Καταβάλλεται η προσπάθεια να στραφή η γενική δυσφορία κατά των βενιζελικών, ως δήθεν δεινά βυσσοδομούντων και αείποτε … υπονομευόντων το καθεστώς και εκτοξεύεται εναντίον των ‘’διά τελευταίαν φοράν’’ η απειλή, ότι θα σφαγούν απαξάπαντες, χωρίς τίποτε να είνε πλέον ικανόν να συγκαρτήση την οργήν του ‘’λαού’’ του κ. Γούναρη…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΔΑΝΕΙΑ, ΦΟΡΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙ
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

«Οι ειδικοί ούτοι, πάντες Άγγλοι και παρακολουθούντες επί τόπου την κατάστασιν, συνεφώνησαν ότι διά να κατευνασθούν τα πνεύματα εν Ινδίαις, θα ήτο αναγκαίον να εκκενωθή η Κωνσταντινούπολις, ν’ αναγνωρισθή η κυριαρχία του Σουλτάνου επί των αγίων Τόπων και αποδοθή τέλος εις την Τουρκίαν η Ανατολική Θράκη μετά της Αδριανουπόλεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΛΟΡΔΟΣ ΚΩΡΖΟΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΣΙΝ ΑΝΑΚΩΧΗΣ
  • ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗΝ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ;

«Έως πότε θ’ ανέχεσθε την κομματικήν ακολασίαν και την πώρωσιν της ζώνης του εσωτερικού, όταν εκεί πέραν εις το Μέτωπον έλυωσαν τα χιόνια και ετοιμάζονται διά την νέαν ιεράν θυσίαν; Δεν ακούετε την κεραυνώδη φωνήν του Μετώπου και δεν τρομάζετε τας συνεπείας της παρακοής αυτής; […] Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ των Στρατιωτικών. Μεθαύριον είνε η επέτειος της εξορμήσεως της 10ης Μαρτίου 1921. Σεις φέρετε την πρώτην ευθύνην εκείνης τςη ατυχούς περιπετείας του Εσκή Σεχήρ. […] Προσέχετε! Μη, αναβάλλοντες ακόμη εκείνο το οποίον προ πολλού ωφείλατε να είχατε πράξει, γίνετε αίτιοι νέας και ασυγκρίτως τρομερωτέρας, ανεπανορθώτου πλέον, καταστροφής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Εάν η Τουρκία είτε αρνηθή είτε δυστροπήση απέναντι μιας προτάσεως ειρήνης τιμίας και δικαίας, τότε θα εμφανισθώσι ζητήματα πολλά και σπουδαία. Πολύ σπουδαιότερα των ήδη υφισταμένων, εάν η Αντάντ δεν καταλήξη εις αποφάσεις και ομοφώνους και ειλικρινείς. Διότι τότε και η λύσις και η διευθέτησις των ζητημάτων της Ανατολής θα εξαρτηθή εκ της δυνάμεως της βίας και εις την βίαν ταύτην τον σπουδαιότερον παράγοντα θα αποτελέση η Ελλάς και ο υπό τα όπλα ευρισκόμενος στρατός αυτής»

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΠΑΤΑΤΑΙ !

«Η μειονοψηφία, προς την οποίαν απευθύνεται το όργανον της Κυβερνήσεως, έχει δικαιώματα εκ του πολιτεύματος, δικαιώματα εκ του πολιτεύματος, δικαιώματα εκ του Συντάγματος, δικαιώματα ιστορικά. Αν ο κ. Γούναρης εννοή να τα ελαττώση ή να τα διαγράψη διά χονδροειδούς τερτιπίου τα δικαιώματα αυτά, προσπαθών να μετατρέψη την κατεύθυνσιν της αντιθέσεως, τον ειδοποιούμεν ότι δεν θα επιτύχη. Η αποτυχία δε θα του έλθη ακριβώς εκ μέρους του λαού, τον οποίον νομίζει ο κ. Γούναρης ότι είνε δυνατόν ν’ αποπλανήση, κατά τρόπον μάλιστα τόσον αφελή και ανάρμοστον διά την πολιτικήν πείραν του κ. πληρεξουσίου των Πατρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΩΝ. ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΙΑΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Ο γαλλικός τύπος δείκνυται νυν μάλλον επιφυλακτικός εις τας προβλέψεις του. φοβείται ήδη, μήπως η διάσκεψις δεν απολήξη εις θετικά αποτελέσματα παρ’ όλην την απόφασιν των Συμμάχων όπως επιτύχουν παντί σθένει την αποκατάστασιν της ειρήνης εις την Ανατολήν. Κύριον σημείον της Αγγλογαλλικής αντιθέσεως παραμένει πάντοτε το ζήτημα των Στενών. Σχετικώς με την Σμύρνην φαίνεται ότι επήλθε κατ’ αρχήν συμφωνία»

  • Η ΑΝΙΕΡΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

«Η Εθνοσυνέλευσις ομοιάζει σήμερον προς οργανισμόν γηράσαντα και οφείλοντα να υποταχθή υπό τας κοινάς συνεπείας του νόμου της φθοράς. Εφθάρη εν τη κοινή συνειδήσει, αλλά και εφθάρη εν εαυτή. Διαλυθήτω λοιπόν. Πνεύμα ανανεώσεως οφείλει να επικρατήση εις την αίθουσαν του Εθνικού Συμβουλίου, πνεύμα καθαρμού, πνεύμα δρόσου. Νέοι άνθρωποι πρέπει να εισέλθουν εις αυτήν, νέα ήθη να εισαχθώσι, νέαι ιδέαι να ακουσθώσι. Νέον αίμα δέον να ρεύση εις τας αρτηρίας του κοινοβουλευτικού οργανισμού μας, παθόντος εξ οξυτάτης αρτηριοσκληρώσεως. Διαλυθήτω. Τούτο είνε το μοναδικόν συμπέρασμα»

  • ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΝΤΑ ΤΗΛ/ΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ – ΕΥΧΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΝ ΚΡΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

«Περιττόν βέβαια είνε να επαναλάβωμεν ότι ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ Έλληνες δεν υπάρχουν. […] Αλλά διά την Κυβέρνησιν, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Αναγκαίως πρέπει να δημιουργηθούν τοιούτοι. […] Εβάπτισεν ούτω ο κ. Γούναρης εξ ιδίας βουλήσεως ολόκληρον πολιτικόν κόμμα, πανίσχυρον εν τω Κράτει, ως ομάδαν αντικαθεστωτικήν, και ανέλαβεν αυτός ο ναυαγός, υπό την αποκλειστικήν του προστασίαν το μη άλλοθεν κινδυνεύον ΚΑΘΕΣΤΩΣ. Διότι ούτω τον συνέφερε να πράξη, αφού κατ’ ουδένα άλλον τρόπον δύναται να παραμείνη εν τη Αρχή»

  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ποίους συνειργάσθη ο κ. Βενιζέλος διά την ρύθμισιν του χάους – Γνώμαι του Ράλλη – Διδάγματα

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ

«Καλόν είναι και δι’ άπαντας συμφέρον να σκεφθούν, έστω και τώρα, ότι εντός της εβδομάδος ταύτης κρίνεται το μέλλον του Ασιατικού Ελληνισμού, η τιμή του αχνίζοντος ακόμη αίματος χιλιάδων μαχητών. Ότι το Ελληνικόν Έθνος δεν είναι δυνατόν ν’ απολεσθή προσβαλλόμενον και αυτό από την σηπεδόνα και την αποσύνθεσιν του κρατικού του οργανισμού. Και ότι το μαχόμενον Έθνος, το υφιστάμενον υπερηφάνως όλα τα βάρη και τας θυσίας διά την πλήρωσιν των πεπρωμένων του ενδέχεται να διδάξη πάντας τους αναξίους, ότι της πληθύος των νομοσχεδίων των υπέρτερος είναι ο Νόμος της Σωτηρίας της Πατρίδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Εφ’ όσον δε ουδείς άλλος πλην του κ. Γούναρη είνε δυνατόν να σχηματίση κοινοβουλευτικήν Κυβέρνησιν και να διαχειρισθή τα ζητήματα ταύτα και εφ’ όσον αποκλείεται επί του παρόντος η καταφυγή εις την διάλυσιν, η μανιώδης κατά της Κυβερνήσεως του κ. Γούναρη επίθεσις τίποτε άλλο δεν αποκαλύπτει ή αλόγιστον κομματικήν εμπάθειαν. […] Την Κυβέρνησιν του κ. Γούναρη ο Ελληνικός Λαός προσβλέπει μετά πεποιθήσεως και περιβάλλει μετ’ εμπιστοσύνης, προς το πρόσωπον δε του κ. Πρωθυπουργού τρέφει την εκτίμησιν την οποίαν οφείλει να τρέφη»

  • ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ

«Ό,τι δήποτε και αν αποφασίσουν οι σύμμαχοι, οσονδήποτε και αν θελήσουν να αδικήσουν την Ελλάδα –και από το προσεχές Συνέδριον των Παρισίων μόνον αδικίαν περιμένωμεν- οι Τούρκοι δεν θα φανούν ικανοποιημένοι. Θα τους εμποδίση και πάλιν να σταθούν η κεκτημένη ταχύτης. Η Ελλάς ας φανή ψύχραιμος και ας επιμείνη ακόμη ολίγον. Εκείνοι που βιάζονται περισσότερον αυτήν την φοράν είνε οι Τούρκοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ

«Και άλλην μετά εν έτος φορολογία εάν επιβληθή και πάλιν δεν θα δυνηθή να αντιμετωπίση τα έξοδα, διαρκώς δε το κράτος θα δανείζηται ως συνέβη θα χρεούται, θα επιβαρύνεται καθ’ όλην την εκατονταετίαν από της Επαναστάσεως, εάν δεν αποφασίση –και θα αναγκασθή εκ των πραγμάτων, όταν η οικονομική αντοχή ταχέως εξαντληθή- να μειώση τα έξοδα του. […] Ο λαός λοιπόν θα βαρύνηται εξαντλητικώς, θα καταστρέφεται και θα φυτοζωή αιωνίως εφ’ όσον δεν αποφασίση να απαλλαγή του εθνικιστικού προγράμματος και των στρατιωτικών βαρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΑΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Ευτυχώς η παραμονή της Κυβερνήσεως Γούναρη εν τη αρχή εξασφαλίζει την εφαρμογήν μιας  και της αυτής κατευθύνσεως εις το δυσχερές έργον της αντιμετωπίσεως των χρηματικών αναγκών του κράτους εις περιστάσεις τοσούτον κρισίμους διά το Έθνος, αι δε γενικαί γραμμαί της τηρηθησομένης οικονομικής πολιτικής έχουσιν ήδη καταστή γνωσταί και έχουσι τύχει της γενικής επιδοκιμασίας, διά την μετριότητα αυτών, ως προς τας χρηματικάς θυσίας των απαιτηθησομένων υπό των πολιτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΜΠΟΡΙΟΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος