Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι επετεύχθη συμφωνία Αγγλίας – Γαλλίας για το Ανατολικό, η οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη διάσκεψη των συμμαχικών Δυνάμεων με τη συμμετοχή και των εμπολέμων. Την ίδια ώρα όμως δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεν έχει καταστεί δυνατή η προσέγγιση της Ιταλίας με την Αγγλία και τη Γαλλία. Οι συνεχείς παρατάσεις προκαλούν εκνευρισμό στην ελληνική κοινή γνώμη, όχι όμως και στην κυβέρνηση η οποία περιμένει υπομονετικά τις συμμαχικές ανακοινώσεις…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Ο ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ

«Από αυτάς δε τας δαπάνας έρχεται αυθάδες το κράτος να αφαιρέση τεράστιον ποσοστόν ως συνθετικόν φόρον εισοδήματος τεθέντος βάσεως αφορολογήτου του εισοδήματος των εξακισχιλίων δραχμών. Αυτός είνε ο σύγχρονος βίος του μακαρίου Έλληνος πολίτου διά τα συμφέροντα του οποίου συζητώσιν από δέκα οκτώ ήδη μηνών τριακόσιοι εξήκοντα πατέρες του Έθνους αλλά και πατέρες οικογενειών οφείλοντες να κατανοούν πού άγει ρύθμισις του οινωνικού βίου, ως η χαραχθείσα νυν διά την Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΚΥΡΙΕ ΓΟΥΝΑΡΗ, ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ! ΕΙΝΕ ΚΑΙΡΟΣ

Η ΛΙΡΑ ΕΦΘΑΣΕ ΕΙΣ ΤΑΣ 208 ΔΡΑΧΜΑΣ ΚΑΙ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑΣ 500

  • ΕΑΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

«Δεν γνωρίζομεν ποία θα είνε η τελική έκβασις του ιστορικού αυτού αγώνος υπέρ των Ελληνικών ελευθεριών, ο οποίος εξακολουθεί να διεξάγεται ακόμη, και τον οποίον ατυχώς διεχειρίσθησαν ανάξιοι πολιτικοί, ουδέποτε κατορθώσαντες να φθάσουν μέχρι της υψηλής του εννοίας. Αλλ’ εάν καμφθή ο Λαός, εάν δεχθή ν’ απεμπολήση τας ελευθερίας του, εάν κατορθώσουν να νικήσουν τέλος οι ανάξιοι Γραικύλοι, οι αναιδείς μυκτηρισταί της εθνικής ανεξαρτησίας, η Ελλάς δεν θα έχη κανέναν λόγον υπάρξεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

«Ας εννοήση τέλος η Κυβέρνησις ότι αι αναβολαί και αι παρελκύσεις δεν αποτελούν πολιτικήν. Ας εννοήση ότι ανεξαρτήτως πολιτικού φρονήματος, βαθεία αγωνία και πόνος συνέχει την λαϊκήν ψυχήν. Και ας φροντίση να δώση μίαν λύσιν. Ας μην είπουν δε οι περί την Κυβέρνησιν, ότι δεν υπάρχει λύσις, ή ότι εμποδίζουν ταύτην διεθνείς όροι ή ότι υπάρχουν ανυπέρβλητοι δυσχέρειαι. Τότε ας απαραιτηθή η Κυβέρνησις. Το γεγονός, είνε ότι η κατάστασις αυτή, η θανατηφόρος διά το Έθνος δεν δύναται να παραταθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΕΠΕΤΑΘΗ Η ΑΓΓΛΟΪΤΑΛΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ – Η ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ
  • ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΠΩΜΕΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΑΝΕΥ ΠΑΘΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΦΟΒΟΥ

«Οι Φιλελεύθεροι, εύχονται όπως η Ελλάς μη ατυχήση εις τους αγώνας της, όπως το αίμα των τέκνων της μη αποβή επί ματαίω […] Αλλ’ εάν η Ελλάς ήθελεν ατυχήσει ως δυστυχώς τα πράγματα δεικνύουσι, τότε ο λαός, μη έχων εις ουδέν να κατηγορήση τους Φιλελευθέρους θα στρέψη την δικαίαν οργήν του εναντίον των πολιτικών των αντιπάλων, οι οποίοι ουδέποτε κατώρθωσαν να εννοήσωσι το δόγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ότι ο πολιτικός πρέπει να λέγη την αλήθειαν, όσον πικρά και αν είνε, και προς τα άνω και προς τα κάτω»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ
  • ΜΙΑ ΥΣΤΑΤΗ ΕΠΙΚΛΗΣΙΣ

ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ!

«Προ της αδυναμίας του Ελληνικού κράτους να λύση το Μικρασιατικόν ζήτημα σύμφωνα με τας επιτακτικάς απαιτήσεις της εθνικής ψυχής, και προ της οιονεί βεβαιότητος το ζήτημα τούτο θριαμβευτικώς να λυθή υπό των Μικρασιατών ενεργούντων αυτοβούλως και με επίσημον συνήγορόν των παρά τοις Συμμάχοις τον κ. Βενιζέλον, είνε ζήτημα ζωής ή θανάτου την σήμερον να αποφασισθή όπως το Ελληνικόν κράτος παραιτηθή της υπ’ αυτού περαιτέρω διαχειρίσεως του ζητήματος τούτου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΥΣΤΑΤΟΝ ΟΡΙΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ

«Την ειρήνευσιν δε της Ανατολής δεν δύναται επί του παρόντος να φέρη ειμή μία μέση αλλά διαρκής λύσις του Μικρασιατικού ζητήματος. Και τοιαύτη λύσις ουδεμία άλλη υπάρχει πλην της Αυτονομίας υπό την προστασίαν της Ελλάδος και την εγγύησιν της Κοινωνίας των Εθνών […] Εάν λοιπόν αποφασισθή να δοθή πλήρης και απεριόριστος αυτονομία εις τους Μικρασιάτας, πάντως Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΟΝ ΝΑ ΛΑΒΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΙΝ διά τας τεραστίας θυσίας εις ας υπεβλήθη χάριν της απελευθερώσεώς των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΕ Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ!

«Είνε φιλολογία Βενιζελική η εξακολούθησις της διπλωματικής απομονώσεως της Ελλάδος; Είνε φιλολογία η Βόρ. Ήπειρος και τα Δωδεκάνησα; […] Είνε φιλολογία η οικονομική καταβαράθρωσις της χώρας; […] Όχι. Δεν είνε φιλολογία αντικαθεστωτική όλ’ αυτά. Είνε η πραγματικότης […] Φιλολογία είνε ακριβώς τα περί αντικαθεστωτικού αγώνος, μόνον σκοπόν έχουσα να παραπλανήση ακόμη μίαν φοράν τον Ελληνικόν λαόν και ν’ αποτρέψη την προσοχήν του από την αληθινήν αιτίαν των κακών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ – ΥΠΕΒΛΗΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙ ΧΑΡΤΟΠΑΙΓΝΙΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Η κυβέρνησις του γουναρισμού έχει ως γνωστόν έχει ως γνωστόν την μανίαν των συσκέψεων. Παρομοία προς τους εμπειρικούς ιατρούς τους θεραπεύοντας κάθε νόσον διά μιάς και της αυτής συνταγής, η χαριεστάτη Κυβέρνησις μας καταφεύγει εις την κομπογιαννίτικην μέθοδον των ‘’συσκέψεων’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • ΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΙ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΣΑΝΤΖΕΡ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΚΡΑΓΗ Η ΘΥΕΛΛΑ

«Όταν η λαϊκή θύελλα εκραγή, δεν θα κτυπήση το Κόμμα των Φιλελευθέρω, το οποίον έπραξε το καθήκον του ως αντιπολίτευσις, όπως το είχε πράξη και ως Κυβέρνησις, και το οποίον υπέστη και υφίσταται άγριον διωγμόν, φονευομένων των οπαδών του υπό των αγνώστων της κυβερνώσης φατρίας […] Εκείνοι οι οποίοι είνε υπεύθυνοι της καταστάσεως είνε γνωστοί εις τον Ελληνικόν Λαόν. Και ο Ελληνικός Λαός θα τους πλήξη, θα τους τιμωρήση παραδειγματικώτατα, διότι παρεβίασαν την εντολήν του και διότι εφάνησαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης του»

  • ΠΩΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΑΝ ΑΙ ΜΕΤΑΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ

«Αποκατάστασις της Μικρασίας και κατοχύρωσις αυτής θα σημάνη διά τον ελληνικόν αλυτρωτισμόν την αρχήν του τέλους, αι παντοίαι δε ανάγκαι εξόδου εντεύθεν, θα συμπέσουν με τας ανάγκας εισαγωγής εκεί, ιδία εις έμψυχον υλικόν […] Οι Μικρασιάται, αφ’ ετέρου, οφείλουσι να μη υποτιμήσωσιν ούτε τας θυσίας, ούτε την δωρεάν, ούτε την ανάγκην της ακενώτου συνδρομής του Βασιλείου. Αυτονομούμενοι, μεθίστανται από της θέσεως των αλυτρώτων και επιδίκων εις την θέσιν των απελευθέρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΘΕΣΑΤΕ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

«Ή θα δηλώσουν ανεπιφυλάκτως, ότι υποστηρίζουν την Τουρκίαν, τον χθεσινόν εχθρόν των, μεθ’ ου δεν έκλεισαν ακόμη συνθήκην ειρήνης, ή θα αφήσουν την Ελλάδα ελευθέραν καθ’ όλην την γραμμήν όπως εξαναγκάση τον εχθρόν να δεχθή τους όρους της ειρήνης, τους οποίους αύτη θα υπαγορεύση εις αυτόν χωρίς να θίγη ζωτικά συμφέροντα των Συμμάχων. Άλλη λύσις δεν χωρεί. […] ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ. Θέσατε το δίλημμα εις τους Συμμάχους και εφαρμόσατε αμέσως την νέαν πολιτικήν και στρατιωτικήν δράσιν. Οι καιροί ου μενετοί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΙ ‘’ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ’’

«Αγωνιζόμενοι κατά του ψευτοειρηνοφίλου μοναρχισμού διά να αποκαλύψωμεν τα σχέδιά του και εμποδίσωμεν την υπ’ αυτού εκμετάλλευσιν του αντιπολεμικού αισθήματος του λαού, θα έχωμεν να αγωνισθώμεν συγχρόνως και εξ ίσου σφοδρώς κατά του φιλοπολέμου βενιζελικού δημοκρατισμού, ακριβώς διά να περισώσωμεν την δημοκρατικήν ιδέαν, από την χρεωκοπίαν και την καταδίκην. Θα αγωνισθώμεν κατά του φιλοπολέμου δημοκρατισμού διά να αποσοβήσωμεν τον μοναρχικόν κίνδυνον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑΝ
  • Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Εάν σήμερον οξύτης τις παρατηρείται εν τη κρίσει, η οξύτης αύτη δεν εισήλθεν εις την Δικαιοσύνην. Εάν εισήρχετο, οι Δημοκρατάται δεν θα κατεδικάζοντο μόνον εις τριετή φυλάκισιν. Αποτελεί τούτο απόδειξιν ότι η Δικαιοσύνη απέμεινε ξένη προς την πολιτικήν και προς πάσαν ανάγκην εξυπηρετήσεως αυτής, ανάγκην μη υφισταμένην. […] Η σημερινή Δικαιοσύνη κρατεί τον κώδικα και όχι το μαστίγιον, τον κώδικα και όχι την αδιάλλακτον εφημερίδα. Κρίνει κατά νόμον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 28 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ…

«Είνε προφανές, όπως άλλως τε μυριάκις ετονίσθη από της στήλης ταύτης, ότι αι βλέψεις και αι αντιλήψεις των τριών Συμμάχων διΐστανται τόσον ριζικώς και τόσον βαθέως, ώστε μία πραγματική μεταξύ των και ειλικρινής συνεννόησις προς επίλυσιν της Ελληνοτουρκικής διαφοράς θα εθεωρείτο ως το μεγαλείτερον σύγχρονον θαύμα. […] Διά τούτο αν δεν επέλθη κανέν απρόοπτον, το οποίον να μεταβάλη την κατάστασιν και να επιταχύνη την λύσιν, ο Γόρδιος δεσμός του Ανατολικού ζητήματος οφείλει και πρέπει να κοπή από την Ελληνικήν σπάθην»

  • Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΑΠΟ 1ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1922 – 1ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1922

Η σταδιοδρομία της κατά το α’ εξάμηνον – Μία εγκύκλιος του εν Λίβερπουλ μεσιτικού οίκου H. E. MOSS & Co – Αι τιμαί των ατμοπλοίων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος