Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος, με τον υποστράτηγο Ν. Τρικούπη να αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία της Στρατιάς στο Μικρασιατικό Μέτωπο και τη συγκρότηση του παλαιού Επιτελείου της Στρατιάς Μικράς Ασίας, αποτελούν μία ύστατη ίσως προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κρίση που έχει δημιουργηθεί μετά το ‘’ατύχημα’’ στα πεδία των μαχών. Αλλαγές, οι οποίες αν και αντιμετωπίζονται θετικά δεν καταφέρνουν να αντιστρέψουν το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΝΩ ΑΝΕΜΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΧΟΝΗ

«Εάν οι κυβερνώντες ανακτήσωσι και κατά την υστάτην αυτήν στιγμήν, την πρωτοβουλίαν της εθνικής εμπνεύσεως, ας ηγηθώσιν αυτοί της επανορθώσεως. Άλλως ας φύγωσιν. Υπέρ πάντων νυν ο αγών, διότι ο υπέρτατος Νόμος η σωτηρία της Πατρίδος. Ή δώσατε το σύνθημα της νίκης ή φύγετε οι κυβερνώντες, ίνα σωζομένης της Ελλάδος σωθήτε και σεις εφ’ όσον ακόμη μεταιωρίζεται, αβαρές, το σχοινίον της αγχόνης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΔΕΝ ΣΦΑΞΑΝΕ…

[Η λογοκρισία χθές, άγνωστον διατί, διέγραψεν παρανόμως τα δύο άρθρα μας, εκ των οποίων αναδημοσιεύομεν σήμερον το εν, διότι δι’ αυτού καθορίζεται η πολιτική της εφημερίδος ταύτης προς τας στρατιωτικάς και σταρτοκρατικάς κυβερνήσεις και τας μεθόδους ωρισμένων πολιτικολογούντων, οι οποίοι πιστεύουσιν ότι διά του στρατεύματος κατασκευάζονται Πρωθυπουργοί]

  • ΦΡΟΥΡΗΣΑΤΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑΝ

«Από διπλωματικής απόψεως η διατήρησις της νέας γραμμής παρατάξεως των ελληνικών στρατευμάτων προβάλλεται ως υπερτάτη και ζωτικωτάτη ανάγκη. Διότι η ανακοπή του εχθρού και η απόκρουσις αυτού θέλει επιτύχη αφ’ ενός μεν όπως ευοδοθή η υπέρ της ανακωχής ενέργεια, αφ’ ετέρου δε θέλει βελτιώση σημαντικώς το διπλωματικόν περιβάλλον, εντός του οποίου θα διεξαχθούν αι διαπραγματεύσεις εν Βενετία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

«Αι οικτραί συκοφαντίαι κατά του στρατού μας, ον διασύρουν οι περί την Κυβέρνησιν ηττιπαθείς, δεν κατορθώνουν να μειώσουν το γόητρον αυτού. Δεν φθάνουν να κλονίσουν την επ’ αυτόν πίστιν του Έθνους. Τα στρατεύματά μας είνε άξια πάντοτε του παρελθόντος των. Και το παρελθόν των είνε η δόξα, η δύναμις, η αλκή, η νίκη. Με αρχιστράτηγον τον Τρικούπην αι μυθικής ανδρείας και επικών κατορθωμάτων λεγεώνες θα επιτελέσουν έως το τέλος το καθήκόν των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΠΟ ΤΗΣ ΧΘΕΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΙΑΝ Ο κ. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΚΡΟΤΗΘΗ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΡΙΣΙΜΟΣ

  • ΤΙ ΘΑ ΕΣΗΜΑΙΝΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Και ημείς επιθυμούμεν μίαν νέαν Κυβέρνησιν. Αλλά δεν την φανταζόμεθα ως απλήν προσώπων μεταβολήν. […] Δεν θέλομεν Κυβέρνησιν πρόθυμον ν’ αρνηθή τας υψίστας των θυσιών του ελληνικού λαού και να στρέψη τα νώτα προς τους προνοεμβριανούς εθνικούς σκοπούς. […] Θέλομε Κυβέρνησιν εκκαθαρίσεως της καταστάσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ – ΕΥΝΟΪΚΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

«Αλλά το παν θα εξαρτηθή από την Κυβέρνησιν. Η ακλόνητος πίστις μας είναι πάντοτε ότι η αποχώρησις αυτής είνε ο πρώτος όρος της Νίκης. […] Αλλ’ εφ’ όσον ούτε παραιτείται, ούτε αποπέμπεται, ας φιλοτιμηθή να πράξη ό,τι δύναται όπως περισωθή την στιγμήν ταύτην η στιγμή των Ελληνικών όπλων. Και μόνος ο διορισμός του στρατηγού Τρικούπη αποτελεί βελτίωσιν της καταστάσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
  • Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΟΥ ΜΑΣ
  • ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ – ΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Εάν οι πανικόβλητοι επικρατήσουν, τότε η Ελλάς είνε ΧΑΜΕΝΗ. Θα καταστή το εξουθένωμα των Εθνών, το οποίον ενικήθη από τεσσαράκοντα μόνον χιλιάδας Τούρκους αντάρτας και από ένα αντάρτην τον Κεμάλ, ο οποίος δεν είνε ούτε καν Έθνος ακόμη. Θα επιτρέψουν οι Έλληνες, ύστερα από τόσας νίκας και θριάμβους και δόξας να ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΗ ΤΟΙΑΥΤΗ ΑΤΙΜΙΑ;»

  • Ο ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ΕΙΝΕ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΑΞΙΩΣΙΣ

«Και η αντικατάστασις του κ. Χατζηανέστη δεν θα συντελέση, ώστε ο λαός να μη αξιοί τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως Εθνικής Σωτηρίας διά της αποπομπής των μοιραίων ανθρώπων, οίτινες, αναμνησθέντες παλαιών ημερών, ηθέλησαν να εγκολάψουν εις το μέτωπον της Ελλάδος ένα νέο στίγμα, παρόμοιον προς εκείνο του 97, το οποίον εδημιούργησεν η αυτή εγκληματικότης του αυτού παλαιού πολιτικού κόσμου. Γκρεμνισθήτε! Αυτή είνε η πανελλήνιος θέλησις»

  • Η ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΕΣΧΑΤΟΝ ΜΕΣΟΝ

«Ο λαός έχει εκδηλώσει ήδη αρκούντως σαφώς την αγανάκτησίν του. εναπόκειται ήδη εις τον ετερον παράγοντα της πολιτείας, τον Ανώτατον Άρχοντα να εκδηλώση την θέλησίν Του. […] Ας παρέμβη και όσον τάχιον ο βασιλικός παράγων. Είνε ο μόνος υπάρχων τρόπος διά να διευθετηθή η κρισιμότης νομίμως και διά να προληφθή η παρέμβασις του λαϊκού παράγοντος. Είνε το έσχατον μέσον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ – ΝΕΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΟΒΕΛΙΤΣΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΑΝΤΑΛΚΙΔΑΣ

«Ύστερον από 2209 έτη η Ελλάς ζητεί τον νέον Ανταλκίδαν. Ζητεί τον άνδρα, ο οποίος θα υπογράψη την συνθήκην ειρήνης μετά του Κεμάλ, μίαν νέαν συνθήκην, αποτελούσαν ακριβές αντίγραφον εκείνης. Οι άνθρωποι οι μιαροί και οι ανόσιοι. […] Δεν θέλουν να συντάξουν αυτοί την ληξιαρχικήν πράξιν του θανάτου της Ελλάδος, την οποίαν εδολοφόνησαν. Είνε τούτο ανώτερον των δυνάμεών των και της εγκληματικής των ζωής. Ζητούν άλλον. Και εκλέγουν ως τοιούτον τον Ύπατον Αρμοστήν της Ελλάδος εν Σμύρνη κ. Αριστείδην Στεργιάδην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΟΙΑ ‘’ΡΙΖΙΚΩΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ’’

«Κατόπιν τούτων προβάλλεται αυτομάτως πλέον εν σοβαρώτατον ερώτημα : τι υπαινίσσονται οι προς την Κυβέρνησιν ακόμη προσκείμενοι, αναγγέλλοντες ότι αύτη ‘’προπαρασκευάζει ριζικώτερα μέτρα;’’ ————————— Η Κυβέρνησις έχει καθήκον και συμφέρον μα σπεύση να διαψεύση τους τοιαύτα υπαινισσομένουςφίλους και οικείους της. Άλλωστε τα πράγματα δεν αποκρύπτονται, η σημασία δε μέτρων τινών θα ήτο φανερά και εις τους τυφλούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΔΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Η Κυβέρνησις είνε αναξία πάσης επιεικείας και ως τελευταίον επιβάλλεται αυτή καθήκον όπως τάχιστα καταλίπη ην Αρχήν, έχουσα υπ’ όψιν και τας ευθύνας, ας επάγεται δι’ εαυτήν η περαιτέρω παραμονή της. Αλλά και ο Βασιλεύς έχει ύψιστον και μέγα δικαίωμα όπως αποπέμψη ως τάχιστα αυτήν της Αρχής, ομοίως δε η Συνέλευσις, συνερχομένη ως τάχιστα, λάβη οριστικάς αποφάσεις προς σωτηρίαν της Πατρίδος»

  • ΔΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΘΕΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΘΑ ΚΛΕΙΣΗ ΜΕ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΙΚΑΣ

«Η χρησιμοποίησις του κ. Δούσμανη και η χρησιμοποίησις νέου αρχηγού διά την Στρατιάν, μας παρέχουν το δικαίωμα να πιστεύσωμεν ότι η Μικρασιατική εκσταρτεία δεν θα λάβη την τύχην της Σικελικής των Αθηναίων εκστρατείας, αλλ’ ότι θα κλείση η σχετική ιστορία με σελίδας επικάς, ως η ιστορία της ανόδου και της καθόδου των Μυρίων του Ξενοφώντος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Λευκός –λόγω λογοκρισίας- ο τίτλος, λευκό και το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου θέματος

«Η πολιτική αύτη, πολιτική θετική και έντιμος, πολιτική ειλικρινούς ενδιαφέροντος διά τους Ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, δεν έχει και δεν ειμπορεί να έχη καμίαν σχέσιν με τον ντεφαιτισμόν τον οποίον αποπειρώνται να μας καταλογίσουν και ο οποίος είνε ξένος προς την πολιτικήν του Κόμματός μας και του Κομμουνισμού εν γένει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΩΡΙΣΘΗ Ο κ. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ
  • ΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΕΔΕΙΧΘΗ Ο κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΙΣ ΤΩΝ ΦΗΜΩΝ – ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – ΑΔΥΝΑΤΟΣ Η ΥΠΟ ΤΟΥ κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ ΑΝΑΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 23 Αυγούστου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΒΕΛΤΙΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Η αντικατάστασις του αρχιστρατήγου της Μικρασιατικής στρατιάς κ. Χατζηανέστη –αδιάφορον αν υπέχει ή όχι πραγματικήν ευθύνην εις το τελευταίον ———- διά του υποστρατήγου κ. Τρικούπη, του τόσον δεξιώς αποφυγόντος την εχθρικήν κύκλωσιν. Η ανασυγκρότησις του παλαιού Επιτελείου […] Η πυρετώδης μέριμνα ως προς τον ανεφοδιασμόν του στρατού και η αποστολή εις το μέτωπον όλων των εις την ζώνην του εσωτερικού ευρισκομένων αξιωματικών, είνε ενέργειαι καταδεικνύουσαι ήδη ότι συναισθάνεται το κρίσιμον των περιστάσεων και προσπαθεί να τας αντιμετωπίση διά πάσης δυνατής ενεργείας, διά πάσης θυσίας των ευνοϊκών της καθώς και των κομματικών της αντιλήψεων»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος