Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η νέα αναβολή ‘’της αρχής της εκτελέσεως των ληφθεισών αποφάσεων, παρ’ οιανδήποτε τυχόν έξωθεν υπόδειξιν’’, γίνεται δεκτή με δυσφορία από το λαό. Η κυβέρνηση φέρεται να υποκύπτει για μία ακόμη φορά στις πιέσεις που ασκούν οι συμμαχικές δυνάμεις, ενόψει της Διάσκεψης του Μπεϊκός. Υπό τις συνθήκες αυτές, στο εσωτερικό της χώρας ο φιλοκυβερνητικός τύπος επιμένει ότι ‘’ο βενιζελισμός δεν είναι κόμμα πολιτικόν, είναι πολιτική συνωμοσία’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΑ

«Ευρισκόμεθα όχι εις τας παραμονάς της εκτελέσεως ‘’μεγάλων αποφάσεων’’ αλλά τας αποκαλύψεις του νέου ‘’μεγάλου εμπαιγμού’’ υπό τον οποίον παρασυρομένη η δημοσία συνείδησις, ανέχηται τα εν παντί τελούμενα έκτροπα. Ούτε περί ‘’κοσμοϊστορικής’’ ημέρας πρόκειται, ούτε καν περί μέτρων τεινόντων εις οριστικόν τερματισμόν της εν Μικρά Ασία Ελληνικής δράσεως […] Προεκαλέσαμεν την δυσπιστίαν του λαού, εφ’ όλων αυτών ίνα μη υποστή την αντίδρασιν της νέας διαψεύσεως χρυσών ελπίδων. Κατεστήσαμεν δύσπιστον την δημοσίαν γνώμην, ίνα μη η φήμη των ελπίδων, φθάση μέχρι των δημιουργών της νέας τροπής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗΝ ΡΥΘΜΙΣΙΝ

«Η Κυβέρνησις οφείλει τελειωτικώς να ρυθμίση την Μικρασιατικήν της πολιτικήν, λαμβάνουσα τας αποφάσεις της διά πάσαν περίπτωσιν κρινομένην ως δυνατήν. Η επαύριον της Διασκέψεως του Μπεϊκόζ πρέπει να μας εύρη ετοίμους όπως αντιμετωπίσωμεν την κατάστασιν, οπωσδήποτε εξελισσομένην, διά να εξέλθωμεν οριστικώς της περιπετείας, εις ην περιεπλάκημεν και την οποίαν είνε ανάγκη να τερματίσωμεν εκ παντός τρόπου διά ν’ αποφύγωμεν την καταστροφήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΛΠΙΖΟΜΕΝ ΜΕΤ’ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ

«Θ’ αποδώση ευχάριστα αποτελέσματα η μέλλουσα να συνέλθη εις Μπεϊκός Διάσκεψις; Είνε τολμηρόν ν’ απαντήσμεν καταφατικώς […] Οι οιωνοί δεν είνε ευνοϊκοί διά την Ελληνικήν άποψιν […] Εν τω μεταξύ και η επιτυγχανομένη διά της πρωτοβουλίας ημών διαρρύθμισις του πολιτειακού καθεστώτος της Μ. Ασίας θα προσθέση εν δεδομένον, όπερ βεβαίως θα εξετασθή προσηκόντως εν Μπεϊκός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΛΥΣΙΣ

«Αι διαρκείς παρελκύσεις και αυταπάται και αναβολαί δύνανται να είνε προσφιλείς εις τον κ. Γούναρην, καταματώνουν όμως το κράτος και βυθίζουσιν εις θανάσιμον αγωνίαν το έθνος. δεν είνε δυνατόν να παρατείνεται επ’ άπειρον η φοβερά αυτή εκκρεμότης, το απίστευτον αυτό αδιέξοδον, το απειλητικώτατον τούτο απροχώρητον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΠΟΛΟΓΗΤΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΑ

«Αλλ’ η πολιτική ζωή τοιαύτη είνε. Στηρίζεται εις την διάκρισιν των κομμάτων και προάγεται διά των διαφωνιών και των συζητήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΩΣΙΝ ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ
  • ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΙΣ

«Η Κυβέρνησις ας χωρήση ευτόλμως και σταθερά εις ολοκλήρωσιν του εθνικού και εκπολιτιστικού της έργου οργανούσα ζώσαν, μόνιμον την Ελληνικήν Διοίκησιν εν ΜΙκρασία ουδέποτε ιδρύουσα χωριστόν Μικρασιατικόν κράτος, του οποίου αυτή ήθελεν αποσχισθή και αποξενωθή. Η μία προδοσία θα ήτο χειροτέρα της άλλης, ολεθριωτέρα και των περί εκκενώσεως προτάσεων. Αυτοδιοίκησιν όσην θέλετε. Αλλά ιδιαίτερον αυτόνομον κράτος, το οποίον δεν θα ήτο η Ελλάς. Ποτέ»

  • ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΣ ΜΑΧΕΤΑΙ

ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΕΝ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑΝ
  • ‘’ΤΑΧ’ ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΣΕΤΑΙ ΑΜΕΙΝΟΝ’’

«Θα έχοχυν επομένως ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ υπό την πρoστασίαν του Ελληνικού στρατού και την εγγύησιν της Κοινωνίας των Εθνών. Τι άλλο θέλουν; Η Κυβέρνησις δέον να σπεύση εις τας σχετικάς αποφάσεις, πραγματοποιούσα το μέγα εν Ανατολή απελευθερωτικόν και εκπολιτιστικόν έργον της. Οι Μiκρασιάται θα ευλογούν το έργον αυτό. Η πεπολιτισμένη ανθρωπότης θα το επιδοκιμάζη. Ο Ελληνικός Λαός θα το χειροκροτή αναφωνών ως οι αρχαίοι Σπαρτιάται ΤΑΧ’ ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΣΕΤΑΙ ΑΜΕΙΝΟΝ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ’’

«Η Κυβέρνησις λοιπόν διά του κ. υπουργού των Εσωτερικών μας δίδει το δικαίωμα να είμεθα πολίται. […] Αλλά μας δίδεται υπό όρους. Διά την ενάσκησιν των πολιτικών και ατομικών μας δικαιωμάτων τιθέμεθα υπό έλεγχον. Όχι δε τον έλεγχον της Κυβερνήσεως, ήτις έχει το δικαίωμα παντός ελέγχου. Αλλ’ υπό τον έλεγχον των ‘’υπονοιών της κοινωνίας’’, της κοινωνίας, αρύθμως, γενικώς, αορίστως. Δημιουργείται τοιουτοτρόπως νέον πολιτικόν στοιχείον, παράγων καινοφανής, ισότιμος, παράπλευρος, και ίσως ανώτερος από τας νομίμους εξουσίας του Κράτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΚΕΤΕΛΕΣΙΣ ΤΩΝ ‘’ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ’’

Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΙΝΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΜΑΤΟΣ; ΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑΧΕΩΣ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΚΛΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1904

  • Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΟΣΗ!..

«Απάτη και φενάκη η πολιτική των όλη, δεν ήτο δυνατόν να μην είνε απάτη και φενάκη και ό,τι γίνεται από διμήνου και πλέον με τας ‘’μεγάλας αποφάσεις’’ τας οποίας λαμβάνουν οι μικροί. Μία πτυχή, πράγματι, της αυλαίας, αρθείσα μετά κόπου, ενεφάνισεν επί της σκηνής των κωμωδών το κωμικόν έργον : Την αυτονομίαν της Μικράς Ασίας!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Η γενική κατάστασις εν Ελλάδι είνε ιδιόρρυθμος. Η κυβέρνησις, και εάν δεν είνε επί του παρόντος χρεωκοπημένη, ευρίσκεται εις μεγάλας οικονομικάς δυσχερείας καίτοι τα κατ’ ιδίαν άτομα έχουν ακόμη χρήματα παρά το γεγονός ότι το ήμισυ των τραπεζογραμματίων απερροφήθησαν υπό του αναγκαστικού δανείου […] Το πρώτον και κυριώτερον καθημερινόν μέλημα των Κυβερνητών έπρεπε να είνε η τροφή του λαού. Τούτου ενεργουμένου εις ευρείαν κλίμακα θα ηδυνάμεθα να ατενίσωμεν με ελπίδας προς το μέλλον, προς μίαν ταχείαν πρόοδον της οικονομικής θέσεως της χώρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

ΟΠΟΥ ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ ΑΝΕΖΗΤΗΣΑ ΤΟΥΣ ΦΑΛΑΓΓΙΤΑΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ – ΜΙΑ ΒΡΑΧΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΜΕΤΑ ΤΡΙΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – Ο ΓΑΣΤΩΝ ΔΕΣΣΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΘΑΥΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗΝ

«Από την συμμαχικήν Κυβέρνησιν εζητήθη να αποδείξη όχι μόνον ότι έχει αντίληψιν της έσω και έξω πραγματικότητος, όχι μόνον ότι δύναται να λαμβάνη αποφάσεις όπως την αντιμετωπίση, αλλά και ότι δύναται να λαμβάνη τας πρεπούσας αποφάσεις, ότι δύναται και να τας εκτελή. Μέχρις ώρας δε δεν απέδειξε τίποτε εξ όλων αυτών και, εφ’ όσον παρέρχωνται αι ημέραι, επί τοσούτον διασκεδάζει και τας ισχνάς ελπίδας, ας εγέννησεν η μετά το Συμβούλιον της Δεκελείας κίνησις, αντί να ενισχύη ταύτας και διά λόγος ψυχολογικούς – συντηρήσεως του δημοσίου φρονήματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

«Την αλλοπρόσαλλον πολιτικήν ταύτην των μεγάλων Δυνάμεων εγνώρισε πλέον καλώς η εν Ελλάδι δημοσία γνώμη και μη θέλουσα να δημιουργήση νέας εις αυτάς δυσχερείας, πρέπει να προλάβη δυσαρέστους εκπλήξεις, θέτουσα εις εφαρμογήν αμέσως τας περί Μικρασιατικής αυτονομίας αποφάσεις της χωρίς ν’ αναμείνη την Διάσκεψιν των Αρμοστών. Ανάγκη και προ ταύτης να παρουσιάση ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ μη αναβάλλουσα ουδέ επί μίαν πλέον ημέραν την προκήρυξιν του κ. Στεργιάδου και την άλλην σχετικήν δράσιν των διπλωματικών και στρατιωτικών παραγόντων. Ο Λαός δεν ανέχεται πλέον νέας αναβολάς»

  • ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΙΝ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Ή ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ ΤΑΣ ΑΠΟΣΚΕΥΑΣ ΤΩΝ

«Ο κ. Βενιζέλος και τα λείψανα του κόμματος αυτού δεν ηπετάγησαν εις την ετυμηγορίαν του Ελληνικού Λαού. Αυτό λέγει η απάντησις της κυβερνήσεως. Ο δε Λαός οργανούμενος θα βοηθήση την κυβέρνησιν εις το έργον της εν ανάγκη βιαίας προσαρμογής των ελαχίστων εις την θέλησιν του Συνόλου. Αν οι ολίγοι δεν θέλουν να υποταχθούν – ας φύγουν. Ας ακολουθήσουν τον αρχηγόν διαθέτοντα ένα δισεκατομμύριον δραχμών και δυνάμενον να τους θρέψη. Αν μείνουν πρέπει να υποταχθούν. Αντιδρώντες θα λάβουν τα επίχειρα της κακίας των. Διά της αδυσωπήτου ράβδου του Έλληνος φασιστού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΣ ΠΕΣΗ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΜΠΕΡΝΤΕΣ ΣΑΣ!

ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΤΕ ΕΝΟΧΟΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ

«Αυταί λοιπόν αι ‘’αποφάσεις’’ ελήφθησαν; Αυτά εσκηνοθετούντο κατά τας συνεχείς και ολονυκτίους συνεδριάσεις της κυβερνώσης μαφίας; […] Αφήσατε τα προσχήματα. Ο καραγκιοζομπερντές ας πέση. Και ας φανούν αι πραγματικαί διαθέσεις σας, οι σκότιοι λογισμοί σας, αι οπισθόβουλοι σκέψεις σας. Οι Έλληνες Κομμουνισταί δεν δυνεννοούνται με τον Κεμάλ. Ο Κεμάλ σφάζει τους Τούρκους κομμουνιστάς. Άλλοι είνε εκείνοι, που με τους εχθρούς συνεννοούνται. Εμπρός, λοιπόν, κύριοι. Ομολογήσατε. Αποκαλύψατε, ένοχοι, την αλήθειαν. Ειπέτε καθαρά ότι μας καταδιώκετε, διότι είμεθα ένα επίφοβον αντίπαλον πολιτικόν σας κόμμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΕΞΗΤΑΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ
  • ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ

«Αι διαμαρτυρίαι αι απευθυνόμεναι προς την Κυβέρνησιν είναι περιτταί, διότι η Κυβέρνησις τηρεί και θα τηρήση την τάξιν, στρεφομένη εναντίον παντός, όστις θα επειράτο να διαταράξη ταύτην κατά την επισημοτάτην των στιγμών της εθνικής μας ιστορίας. Οι Φιλελεύθεροι ώφειλον να στραφούν προς τον λαόν, να συνεννοηθούν μετ’ αυτού, προσερχόμενοι ενώπιον αυτού ως προς δικαστήν δίκαιον και αυστηρόν […] Το ένταλμα έχει εκδοθή. Το ένταλμα υπάρχει. Εκ της διαγωγής δε αυτών και μόνον εξαρτάται η εκτέλεσίς του ή η ακύρωσις αυτού. Άλλως η εκτέλεσις δεν θα βραδύνη να πραγματοποιηθή εις ημέραν, την οποίαν μόνον οι Φιλελευθεροι διά της διαγωγής των δύνανται ν’ απομακρύνουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΣ

«Έχομεν μάλιστα την γνώμην ότι η θρυλουμένη αναβολή της εκτελέσεως των Κυβερνητικών αποφάσεων επί των εξωτερικών μας ζητημάτων, μέχρι του πέρατος της Διασκέψεως του Μπεϊκός, μάλλον θα μας βλάψη, παρά θα μας ωφελήση. Οιαδήποτε νέα θυσία, προ της οποίας δυνατόν να ορροδούν οι υπεύθυνοι κύκλοι, δεν είνε δυνατόν ν’ αποβή ματαία κατά την μοιραίαν και κρίσιμον εκείνην ημέραν, αρκεί να εμφανίση πλεονεκτήματα καταφανή»

  • Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΝ ΤΟΥ 1922 – Η ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ
  • ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΟΒΥΛΕΥΤ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος