Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στη γεωπολιτική σκακιέρα… Tο παιχνίδι των ισχυρών, η αντιπαλότητα των συμμάχων, η αποστασιοποίηση των φίλων, h προσπάθεια του ανίσχυρου να ωραιοποιήσει όσα είναι τόσο αρνητικά και δυστυχώς τον αφορούν…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΟΝ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

«Ώστε η εν τω Θρακικώ και τω Μικρασιατικώ ζητήματι απόφασις της Γαλλίας υπήρξε σαφώς καθωρισμένη τότε. Λέγομεν τούτο διά να αποτρέψωμεν το ψεύδος, ότι έκπαλαι ενεφανίζετο αντίθετος η Γαλλία πολιτική εις τας περί Θράκης και Μικράς Ασίας Ελληνικάς αξιώσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ

«Η Γαλλική Κυβέρνησις διά της τελευταίας διακοινώσεώς της επί του Ανατολικού ζητήματος προέτεινε, πλήν της εκκενώσεως της Μικράς Ασίας υπό του ελληνικού σταρτού, και την απόδοσιν της Ανατολικής Θράκης εις την Τουρκίαν και επί πλέον την δημιουργίαν αυτονόμου κράτους περιλαμβάνοντος την Δυτικήν Θράκην, την παραχωρηθείσαν εις την Ελλάδα διά της συνθήκης του Νεϊγύ»

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΑΟΣ – ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΙΤΑΛΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΕΙΣ Δ. ΘΡΑΚΗΝ!! Ο ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ

«Απλή συγκατάθεσις των Συμμάχων μας εις το Βρεττανικόν τούτο σχέδιον, θα ήτο ΑΝΩΦΕΛΗΣ, εάν δεν πρόκειται να το υποστηρίξουν, κατά της τουρκικής τυχόν απορρίψεως, δι’ οιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων, είτε ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ, είτε ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ, είτε ΔΙΕΘΝΩΝ, αίτινες θα ήσαν πρόχειροι και διαθέσιμοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΙΟΝ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ. ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ

  • Η ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΚΑΙ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ

«Ο Ελληνισμός θέλει να ζήση. Και δεν δύναται να ζήση παρά απαλλασσόμενος από τας χειροπέδας του παλαιοκομματικού συγκροτήματος. Και δεν δύναται να ζήση παρά εισερχόμενος και πάλιν εντός του συμμαχικού κύκλου, οπόθεν τον απεμάκρυναν οι νικηταί της 1ης Νοεμβρίου. Μέχρι της Διασκέψεως του Ανατολικού η Ελλάς πρέπει να έχη επανακτήσει την θέσιν της συμμάχου οπόθεν την εκρήμνισεν η 1η Νοεμβρίου. Προς τούτο είνε ανάγκη η νέα Διάσκεψις να μη εύρη Πρωθυπουργόν τον κ. Γούναρην. Η απομάκρυνσίς του αποτελεί το πρώτον βήμα προς την εκ του λαβυρίνθου έξοδον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΜΑΡΤΙΟΝ
  • Η ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΑΙ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΩΣ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΘΕΑΤΡΟΝ – ΑΓΩΝΕΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΕΤΕΙΝΕ ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΣΑ

«Εάν δε σήμερον υπάρχουν ακόμη εν Ελλάδι άνθρωποι, οι οποίοι πιστεύουν και λέγουν, ότι η εχθρότης της Γαλλίας πηγάζει από την οργήν δήθεν της παλινορθώσεως του θρόνου και από μίσους προς τον Βασιλέα, οι άνθρωποι αυτοί ή είνε κακόπιστοι ή είνε ηλίθιοι. Και προς τους ανθρώπους αυτούς ο Ελληνικός Λαός ή πρέπει να στρέφη τα νώτα ή να καταφέρη κατά των παρειών των σφοδρά ραπίσματα, μετά τα αποκαλυπτήρια που έκαμεν ο Παρισινός ‘’Χρόνος’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

«Καθ’ όσον πυκνώνονται τα δυσμενή προμηνύματα της λύσεως του εθνικού ζητήματος, αυξάνει και η εκ μέρους του Κυβερνητικού Τύπου προσπάθεια να επιρριφθή η ευθύνη ενδεχομένης αποτυχίας εις την πολιτικήν του κόμματος των Φιλελευθέρων. […] Εκείνο το οποίον δεν συζητείται σήμερον είνε ότι κανείς δεν έχει την φιλοδοξίαν ν’ αντικαταστήση εκείνους, οι οποίοι έφεραν τα πράγματα εις το σημείον που τα βλέπομεν τώρα. Αν υπάρχουν σπασμένα, ας τα πληρώσουν εκείνοι που τα έσπασαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΑΙ ΝΕΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • Η ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ

«Και παρίσταται απόλυτος ανάγκη να ανανεωθή η εντολή αύτη και να κρίνη η Κυβέρνησις, αν έχη τας δυνάμεις να εφαρμόση αυτήν. […] Και η νέσα αναβολή της Διασκέψεως παρουσιάζει προς τούτο ευκαιρίαν, μένει δε να ίδωμεν, αν θα επωφεληθή ταύτης η Κυβέρνησις, ή θα αφήση αυτήν ανεκμετάλλευτον, ίνα αποβή επί βλάβη και ζημία μεγαλειτέρα των Εθνικών ζητημάτων η νέα παρέλκυσις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΘΛΙΒΕΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

«Θλίψις και κατήφεια έως θανάτου πιέζει την ψυχήν μας. Οι μόχθοι και αι θυσίαι και το αίμα των τέκνων μας μένουν ακαρποφόρητα. Τα ως κεκτημένα θεωρούμενα εμφανίζουσιν επίφοβον αστάθειαν. Το όλον ζήτημα προσκόπτει μέχρι βαθμού εμπνέοντος τους εσχάτους των φόβων. […] Και διερωτώμεθα : Δεν υπήρξαν άρα γε κατά το χρονικόν τούτο διάστημα ευκαιρίαι καλλιτέρων λύσεων από τας ενδεχομένας και ολιγώτερον μάλιστα ανέξοδοι; Βεβαίως υπήρξαν. Πώς διεχειρίσθημεν ταύτας; Ιδού το ερώτημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ – Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΙΣ
  • Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ – ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Η εκκένωσις υπό των Ελληνικών στρατών εθεωρήθη ανάγκη επείγουσα. [..] Η ΘΡΑΚΗ […] ΚΩΝ/ΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ […] ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ […] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΒΡΩΝ […] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ […] Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΦΩΣ ! ΦΩΣ ! ΦΩΣ !

ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΠΟΙΟΝ ΗΤΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΝ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤζΖΩΡΤΖ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΤΟ ΕΠΜΑΤΑΙΩΘΗ – ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΙ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 3 ΕΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΣΑΙ – Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΠΩΣ ΣΥΝΗΝΤΗΘΗΣΑΝ ΔΙΑ ΠΡΩΤΗΝ ΦΟΡΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ – ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΥΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΕΙΠΕΝ Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΟΥΝΑΡΗΝ, ΤΟΝ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ – ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΕΠΑΙΞΑΝ Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΔΡΑΜΑ

  • Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΕΒΑΛΛΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΝΗΣΥΧΙΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΙΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΝΤΑΝΤ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΕΝΤΟΝΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΖΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΑΝΚΑΡΕ
  • ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩΜΕΝ

«Αφού δε το Ανατολικόν αποδεικνύεται ήδη, ότι δεν δύναται να λυθή διά συμβιβασμού, θα λυθή διά της βιαιότητος. Προς την βιαίαν λύσιν άγει τα ζητήματα η Γαλλία, την βιαιότητα της λύσεως θα υποστή και αυτή και οι σύμμαχοί της Τούρκοι. Η Ελλάς έχει πλήρη την επίγνωσιν της καταστάσεως, και μετ’ αυτής, πλήρη την πεποίθησιν εις τους φίλους της και τους συμμάχους της, αλλ’ επί πλέον έχει πλήρη την πεποίθησιν επί της αλκής και της ΔΥΝΑΜΕΩΣ του στρατού της»

  • Ο ΤΡΙΠΛΟΥΣ ΑΓΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝ ΘΑ ΠΑΡΕΛΘΗ

«Αλλ’ αι Γαλλικαί προτάσεις, θρασύνουσαι τον ηττημένον καθιστούν ματαίαν την εν Παρισίοις, ίσως δε και εν Ρώμη εκτιμηθείσαν Ελληνικήν διαλλακτικότητα. Αι Γαλλικαί προτάσεις αποτελούν υπονόμευσιν ολοκλήρου του μεταπολεμικού καθεστώτος. Και αι Δυνάμεις αίτινες υπέγραψαν την συνθήκην του Νεϊγύ και των ΣΕβρ΄βν δεν είνε πάσαι πρόθυμοι διά τοιαύτην ανατροπήν. […] Αι μέθοδοι Γξουρώ και Μπουγιών άλλως τε δεν είνε αι μόναι αίτινες οδηγούν εις την ειρήνην. Ο Μικρασιατικός χειμών θα παρέλθη…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΟΜΙΛΗΣΗ

«Τα όπλα δεν λύσουν τα ζητήματα. Τα περιπλέκουν. Ο πόλεμος δεν αποκαθιστά την ειρήνην μεταξύ των λαών. Μία δεκαετής αιματηρά ιστορία το απέδειξεν. Η ειρήνη με την Τουρκίαν δεν θα γίνη παρά διά συνεννοήσεως προς τους Τούρκους. Θα ακολουθήση η Κυβέρνησις την οδόν της ειρήνης; —————— Η Κυβέρνησις οφείλει να ομιλήση, οφείλει να εκθέση το σκέπτεται και τι ενεργεί»

  • Η ΦΘΙΣΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ

«Εν πάση περιπτώσει η Ελλάς εμμένουσα απτόητος εις τας διατυπωθείσας υπό της Ελληνικής Αντιπροσωπείας προτάσεις αυτής και αντιλήψεις, μίαν έχει υποχρέωσιν : να παρακολουθήση αγρύπνως την εξέλιξιν των μεταξύ των δύο Συμμάχων σχέσεων, ετοίμη να είπη την τελευταίαν λέξιν της εφόσον ίδη παραγνωριζομένους τους αγώνας αυτής προς εξυπηρέτησιν κοινών αυτής και των Συμμάχων συμφερόντων»

  • ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος