Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Τα αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, θεωρούνται ‘’νέα διπλωματική επέμβασις παρά τη Ελληνική κυβερνήσει προς ματαίωσιν της επικειμένης επιθέσεως του Ελληνικού στρατού εναντίον της κεμαλικής παρατάξεως’’.  Η εκκένωση της Νικομήδειας δίνει αφορμή για νέα άρθρα, από το Μέτωπο τα ανακοινωθέντα ‘’εξακολουθούν ν’ αγγέλλουν ηρεμίαν εις το Μέτωπον. Αλλ’ είνε η γαλήνη, ήτις προηγείται της τρικυμίας’’. Η πολυπόθητη επίθεση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ

«Καθ’ ον χρόνον ο κ. Πρωθυπουργός περιπλανάται αργόσχολος εν Σμύρνη, ή λαμβάνει μέρος εις πολεμικά συμβούλια, εις τα οποία τίποτε βεβαίως δεν εννοεί από τα διαμειβόμενα, πλείστα ζητήματα ανακύπτουσι καθ’ εκάστην εξαιρετικής σοβαρότητος, και εξωτερικά και εσωτερικά, απαιτούντα την κυβερνητικήν επέμβασιν και πρωτοβουλιαν, τα οποία κατ’ ανάγκην κατατίθενται εις το χρονοντούλαπον, αναμένοντα την επάνοδόν του […] Και θέλομεν να ελπίζωμεν, ότι ο κ. Πρωθυπουργός, εγκαταλείπων τα πείσματά του, θ’ αποφασίση την άμεσον επάνοδόν του εις Αθήνας, όπου ύψιστα συμφέροντα του Κράτους τον καλούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ

«Η στάσις αύτη του γαλλικού τύπου δεν παράγει έκπληξιν εν Ελλάδι. Διότι είνε συνέπεια των κρατουσών εν Γαλλία μεταξύ των επισήμων κύκλων αντιλήψεων περί του τρόπου της διευθετήσεως της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. […] Είναι προφανές ότι εν Γαλλία μεταχειρίζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά εις την εκτίμησιν της εν τη Ανατολή καταστάσεως και της συμβολής, ην έκαστος των αντιπάλων δύναται να εισφέρη εις την επιτυχίαν της ειρηνεύσεως. Συνεπεία τούτου, οσάκις ομιλούν περί διπλωματικής επεμβάσεως, εννοούν ότι δέον αύτη να στραφή μονομερώς προς τον ένα μόνον των ατιπάλων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΡΟΣ ΝΕΑΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΝ

«Ήδη η Βουλγαρία απεφάσισε φαίνεται να προσφύγη εις τα μεγάλα μέσα, εις τον Μπολσεβικισμόν. […] Πράγματι από καιρού γίνονται μυστικαί συνεννοήσεις και παρατηρούνται ύποπτοι κινήσεις μεταξύ Σόφιας, Μόσχας και Αγκύρας. […] Όλα γενικώς αποδεικνύουν ότι η Βουλγαρία ευρίσκεται εν οργασμώ επειγομένη να συμπράξη με τους Μπολσεβίκους και τους Κεμαλικούς κατά των Ελλήνων και των Συμμάχων»

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

«Οι Σύμμαχοι διεμήνυσαν προς την Τουρκίαν, ότι αν παραβιασθή υπό των Κεμαλικών στρατευμάτων η πέριξ της Κων/πόλεως ουδετέρα ζώνη, θα θεωρήσουν την πράξιν ως ‘’κάζους μπέλλι’’, οι δε Κεμαλικοί, βεβαιοί το ‘’Νταίηλυ Εξπρές’’ υπεσχέθησαν να την σεβασθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΤΟΥ ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ’’

«(…) δημοσιεύομεν δε κατωτέρω τα πρώτα ληφθέντα ραδιοτηλεγραφήματα. Η υπηρεσία του ασυρμάτου κατηρτίσθη ούτως, ώστε η λειτουργία αυτού να είνε διαρκής καθ’ όλον το εικοσιτετράωρον»

  • Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

«Ο Θεός της Ελλάδος ας είνε μαζί σας την στιγμήν που ακολουθείτε τον δρόμον τον οποίον ηκολούθησαν οι λεγεώνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και ο Θεός της Ελλάδος δεν ημπορεί παρά να είνε μαζί σας. Διότι η Ελλάς πρέπει να ζήση και θα ζήση. Διότι ζητείτε να φέρετε την ελευθερίαν και τον πολιτισμόν. Την αιωνίαν ελληνικήν ελευθερίαν. Και τον αιώνιον ελληνικόν πολιτισμόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΞΩΘΕΝ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
  • Ο ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΕΡΑΧΡΙΑΣ
  • ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΞΕΚΕΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΝ
  • ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ

«Είνε ευνόητος η εναγώνιος και ανυπόμονος προσδοκία, μετά της οποίας το κοινόν αναμένει το πρώτον άγγελμα εκ του Μετώπου, το οποίον θα φέρη μέχρι των ακοών μας και μέχρι των καρδιών μας τον πρώτον αντίλαλον της νικητηρίου κραυγής των Ελλήνων πολεμιστών και την μακρυνήν απήχησιν της βροντής των τηλεβόλων των. […] Τ’ ανακοινωθέντα εξακολουθούν ν’ αγγέλλουν ηρεμίαν εις το Μέτωπον. Αλλ’ είνε η γαλήνη, ήτις προηγείται της τρικυμίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

«Θα πολεμήσωμεν και θα νικήσωμεν, δότι είμεθα αποφασισμένοι να νικήσωμεν. Ο Θεός, ο οποίος καθωδήγησε και επροστάτευσε τας τύχας της Πατρίδος μας διά μέσου τόσων κινδύνων και περιπετειών, εμψυχώνει τας καρδίας μας και φωτίζει τον νουν μας διά τον αγώνα τούτον, εκ του οποίου η Πατρίς μας θα εξέλθη μεγάλη και ισχυρά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΟΥ ΕΙΝΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ;

«Σφάλματα επί σφαλμάτων διαπράττει η Άγκυρα. Και η Ελλάς σιωπά και δεν έχει την δύναμιν, και δεν έχει τα μέσα, και δεν έχει τον νουν, και δεν έχει την φωνήν να τα τονίση. Κάθε αδεξιότης της Αγκύρας αποτελεί φυσικώς εν Ελληνικόν επιχείρημα. Αλλά τα επιχειρήματα κανείς δεν υπάρχει να τα μεταχειρισθή […] Λείπει ο κατάλληλος συνήγορος. Και περιμένομεν απαθώς και μοιρολατρικώς να αισθανθούν οι άλλοι εκείνο το οποίον συμφέρον είχομεν τους κάμωμεν ημείς να το αισθανθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ

«Αν ο λαός ούτος παρεσύρθη εκ της λατρείας την οποίαν κατά μέγα μέρος τρέφει προς τον Βασιλέα Κωνσταντίνον, δεν έχασεν όμως ούτε την νοημοσύνην ούτε την κρίσιν του. Και αό μηνών τώρα παρακολουθεί και κρίνει τους μετανοεμβριανούς κυβερνήτας και τα έργα των. Και βλέπει ότι ούτοι δεν έπαυσαν αναπνέοντες και δρώτες εντός του περιβάλλοντος το οποίον εδημιούργησεν ο Βενιζέλος και ακολουθούντες την γραμμήν, την οποίαν εχάραξεν εκείνος»

  • ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΛΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ

«Ο ανταποκριτής (Τάϊμς) βεβαιοί ότι η εκκένωσις της Νικομηδείας, αφήκε ακάλυπτον τον συμμαχικόν στρατόν της Κων/πόλεως, αλλ’ επί του παρόντος ουδείς υπάρχει φόβος προελάσεως των Κεμαλικών στρατευμάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

«Λογικήν εν μέσω παραλογιζομένων και μαινομένων, δεν είμαι ανόητος να ζητήσω […] Τι χρειάζονται τάχα όλαι αι ύβρεις, αι χυδαιότητες, αι μικρότητες και οι ατελείωτοι οραματισμοί του εξακολουθητικώς συκοφατούντος ερήμην τον ΜΕΓΑΝ ΑΘΩΟΝ των παρόντων και μελλόντων δεινών της Πατρίδος μας; Διά να πείσουν μήπως τους αφελείς ότι δι’ όλα τα ιδικά των κακά πταίει ΕΚΕΙΝΟΣ; […] Μόνον η Ιστορία έχει να ασχοληθή περί των δοσοληψιών ενός εκάστου των εργατων της δόξης και του Μεγαλείου και των δραστών του ονείδους και της συμφοράς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ‘’ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ’’
  • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΣΙΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΠΙΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΡΑΪΣΤΑΧ
  • Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΑΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΙΔΟΚΤΗΤΩΝ – ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ
  • ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΝ – ΝΕΑ ΩΘΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ

«Δεν θέλομεν βεβαίως διά τούτων να προείπωμεν ως επικειμένην την κατάληψιν της περιμαχήτου πόλεως διότι τα Σοβιέτ και κατά πολιτικότητα ακόμη υπεροχωτέρα των αντιπάλων των δεν θα κρίνουν ίσως ως εγγύσασαν την ώραν οπότε θα δοθή το σύνθημα του γενικού πολέμου υπέρ της πραγματικης ελευθερίας των Λαών, διότι τούτο θα εσήμαινεν η κατάληψις της Κων/πόλεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
  • ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΕΚΡΗΞΙΣ ΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ…

«Καθ’ ην στιγμήν η κατάστασις αύτη παρουσιάζει τόσον εμφανείς τους κινδύνους της αύριον, η Ευρώπη διά δύο εκ των Συμμάχων συζητεί τρυφερώς μετά της Αγκύρας το δυνατόν ενός ειρηνικού συμβιβασμού κατά τον οποίον η μεν Ελλάς θα ικανοποιηθή με την Θράκην, θα εκκενώση δε την Μικράν Ασίαν […] Αι λόγχαι λοιπόν πρέπι να νικήσουν. Και θα νικήσουν όχι μόνον χάριν των Ελληνικών δικαίων, αλλά χάριν της ελευθερίας των λοιπών λαών της Ανατολής, χάριν της γαλήνης της Ευρώπης, χάριν τέλος της απομακρύνσεως και αποσοβήσεως του Ερυθρού κινδύνου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 19 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ Θ΄ΑΝΑΒΛΕΨΟΥΝ

«Ο Ευρωπαϊκός τύπος ησχολήθη και ασχολείται ζωηρώς ακόμη διά το απλούν επεισόδιον της εκκενώσεως της Νικομηδείας, το οποίον ενείχε πολιτικούς μάλλον παρά στρατιωτικούς λόγους. Η εκκένωσις της Νικομηδείας θα είχεν ίσως σοβαράς διά την Αγγλίαν και την Ευρώπην όλην συνεπείας, αν ηδύνατο ο Κεμάλ να βαδίση προς την Κων/πολιν και να καταλάβη τα Στενά, ενούμενος κατόπι μετά των Ρώσσων Μπολσεβίκων. Αλλά ο Κεμάλ, χάρις εις την παρουσίαν του Ελληνικού στρατού εν Μικρά Ασία μένει εναγωνίως καρφωμένος εις τας θέσεις του»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος